1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Da li znate koji se procenat od ukupnih nabavki Seata odnosi na lokalne snabdevače?
Da li znate koji se procenat od ukupnih nabavki Seata odnosi na lokalne snabdevače?
0

Da li znate koji se procenat od ukupnih nabavki Seata odnosi na lokalne snabdevače?

291
0
Podelite sa prijateljima:

U rekordnoj poslovnoj godini za Volkswagen grupu, španska članica konglomerata, Seat je na nabavke utrošio iznos od 7,137 milijardi evra, što je za 5,6% veći iznos od ekvivalentnog koji se odnosi na 2017. godinu.

Od utrošenog iznosa je gotovo 80% utrošeno na materijale za proizvodnju, rezervne delove i komponente za vozila koja se proizvode u pogonima Martorelj, u blizini Barselone. Tu se sklapaju sledeći modeli marki Seat i Audi: Ibiza, Arona i Leon, uz Audijeve takmace Q3 i A1. Ostatak novca je investiran u nabavku usluga i opštih dobara.

Preko 60% svih nabavki je izvršeno po osnovu narudžbina od španskih dobavljača.

Seat je objavio da je sektor nabavke značajno doprineo optimizaciji troškova, kao i većem obimu prodaje profitabilnijih modela, što je uzrokovalo rekordan iznos dobiti pre oporezivanja koja je iskazana u iznosu od 294 miliona evra, što je za 4,6% više u odnosu na lane. Tokom prethodnih pet godina, vrednost nabavki je porasla za 23,2%.

„Kvalitet, efikasnost i optimizacija troškova su ključni faktori za postizanju ciljeva u sektoru nabavke. Ovo smo postigli očuvanjem odnosa saradnje i poverenja sa našom mrežom dobavljača koja nam omogućava razvoj strateških projekata, kao što je na primer generalno upravljanje procesom nabavki na Iberijskom poluostrvu, kao i razvoj u regiji zapadne Afrike,“ izjavio je direktor odeljenja za nabvke Klaus Cigler.

Poslovni model koji je primenjen i na odeljenje za nabavku Seata, je osmišljen u nemačkom Volfsburgu, a kao takav je značajno olakšao finalizaciju razvoja krosovera Tarraco, rukovodeći projektom i upravljajući izborom dobavljana, pretproizvodnim procesom testiranja i kontrole komponenti.

Seat je tokom prošle godine uspeo da progresivno smanji trošak proizvodnje pojedinačnog vozila, uspostavljanjem proizvodnog modela kojeg krasi veća efikasnost i održivost.

Multidisciplinaran tim je predstavio projekat „Optimizacije svih troškova“ (Full Cost Optimisation – FCO), a razvoj projekta je podržalo i odeljenje istraživanja i razvoja, proizvodno odeljenje, sektori finansija i nabavki.

Prethodne godine je postignuta i ogromna ušteda od 141 milion evra, a sve zahvaljujući unapređenjima koja su preporučili radnici, odnosno zaposleni u kompaniji.

Strategija globalizacije, koja uključuje razvoj proizvodnje u severnoj Africi i proizvodnih pogona u Alžiru, proširila je odgovornost sektora nabavki.

Novi tim upravlja odnosima sa dobavljačima u regiji, počev od prošle godine, a nova ekipa je kontaktirala i brojne potencijalne lokalne i međunarodne dobavljače, zainteresovane za eventualnu proizvodnju komponenti u Alžiru.

Maroko, gde inače Renault poseduje fabriku za sklapanje automobila, poseduje izuzetno razvijenu mrežu dobavljača automobilske industrije, objavio je Seat „što omogućava nove prilike za saradnju sa lokalnim dobavljačima, a što je rezultovalo sklapanjem brojnih novih ugovora „.

Seat je uspeo da u koordinaciji sa Volkswagen grupom, počev od 2017. godine, optimizuje sve nabavke koje nisu direktno vezane za vozila koja se proizvode kod pojedinih marki, čime je ostvarena značajna sinergija, kao i niži troškovi.

AutoRepublika

(291)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments