1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Pad prodaje u Indiji
Pad prodaje u Indiji
0

Pad prodaje u Indiji

138
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon vesti o usporavanju tržišta novih automobila u Kini, još jedna ogromna azijska zemlja beleži veoma slične trendove. Prodaja putničkih vozila u Indiji, nalazi se takođe u padu, zaključno sa septembrom, već treći uzastopni mesec. Kao glavni pokretač ovog trenda navodi se kontinuirani rast cena goriva.

Ipak, poznavaoci prilika na tom tržištu iznose prognoze da će rast tražnje za vozilima, u nerazvijenim područjima Indije doneti mnogo bolju prodajnu statistiku, do kraja tekuće godine.

Prodaja putničkih automobila, krosovera i kombi vozila, niža je za 5,6% u odnosu na prvih devet meseci prošle godine, odnosno prodato je ukupno 292.658 četvorotočkaša iz pobrojanih kategorija. Prezentovani podaci su obrađeni od strane Saveza indijskih proizvođača automobila (Society of Indian Automobile Manufacturers – SIAM).

Maloprodajne cene benzina i nafte, tokom prethodne nedelje su u Indiji dostigle svoj vrhunac, što je samo logična posledica rasta cene sirove nafte koja je tako dostigla najviši nivo u poslednje četiri godine.

Cene goriva „mogu predstavljati veliki izazov i mogu da uspore rast tržišta automobila. Pored toga, upravo je to način kako se hrani inflacija, istovremeno hendikepirajući tražnju,“ objašnjava Rajan Vadhera, predsednik SIAM-a, na održanoj konferenciji za štampu.

„Ipak, naša generalna procena je da će u narednih šest meseci biti obnovljen trend rasta automobilskog tržišta, delom zbog dobre tražnje u nerazvijenim, ruralnim područjima a delom zbog sezone praznika.“ SIAM očigledno očekuje da će predstojeća praznična sezona popraviti tražnju, tako da bi na nivou cele godine realizacija trebala da bude u plusu za 9% ili 10%.

Tražnja u nerazvijenim delovima zemlje bi trebalo da oživi, ponajviše zahvaljujući ravnomerno raspoređenim monsunskim padavinama, kao i fokusu vlasti na popravljanje finansijske situacije seljaka, posebno u datom periodu koji karakteriše predizborna atmosfera.

Septembarske prodajne brojke su uslovljene slabim početkom praznične sezone za Hinduse, a takođe se mogu pojasniti i izmeštanjem praznika sa septembra, kako je bilo prošle godine, na oktobar kako je na kalendaru ove jeseni, navela je organizacija Kotak Institutional Equities. Proizvođači automobila obično svedoče porastu tražnje tokom prazničnih nedelja, tokom kojih kupci, tradicionalno troše pojačanim intenzitetom za najširi spektar roba i usluga.

Prodaja SUV vozila je zabeležila pad od 8,3% na ukupno plasiranih 77.378 jedinica tokom prošlog meseca, pošto je tražnja za sledećim modelima nastavila da pada: Suzuki Vitara Brezza, Jeep Compass i Hyundai Creta. Prodaja putničkih automobila je manja za 5,6%, odnosno realizovano je 197.124 jedinica. Interesantno je da se u prodajnu statistiku putničkih automobila u Indiji, uključuju isporučene količine iz fabrika, a ne broj prodatih primeraka u maloprodaji, odnosno u prodajnim salonima.

Maruti Suzuki, najveći nacionalni proizvođač automobila, treći mesec u nizu doživljava pad prodaje, a tokom septembra opala je prodaja i drugoplasirane marke na lokalnom tržištu za 4,5%. Tu poziciju zauzima korejski Hyundai Motor.

Mahindra & Mahindra, kao nacionalni proizvođač krosovera broj dva, prijavio je smanjenje prodajnih rezultata za 16%. Pad prodaje na domaćem tržištu se odnosi na SUV segment, ali i na putničke automobile i kombi vozila.

Prodaja kamiona i autobusa na domaćem tržištu, koja se inače smatra osnovnim indikatorom zdravlja ekonomije, porasla je za više od 24%, na ukupno plasiranih 95.867 jedinica tokom septembra. Dvotočkaši su takođe ostvarili rast prodaje od 4,1% što znači da je prodato oko 2,1 milion jedinica, prema podacima SIAM-a.

Toplo vam preporučujuemo da iskoristite priliku i upoznate se sa specifičnostima indijskog tržišta.

(138)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments