1. Home
  2. Zanimljivosti
  3. Zanimljivost dana: Karabinijeri i Alfa Romeo 155
Zanimljivost dana: Karabinijeri i Alfa Romeo 155
0

Zanimljivost dana: Karabinijeri i Alfa Romeo 155

1.88K
0
Podelite sa prijateljima:

Karabinijeri su dugo koristili model 155, i dan danas ga hvale kao pouzdan, potentan i ekonomičan automobil. 

Partnerstvo Alfa Romea i karabinijera traje još od kraja Drugog svetskog rata. U posleratnim godinama, razrušena Italija obnavljala je svoju putnu infrastrukturu, a služba karabinijera vodila je ozbiljnu borbu sa pripadnicima organizovanog kriminala. Kako su potonji obavljali svoje operacije iz ruralnih oblasti, mahom nepristupačnih običnim vozilima, karabinijeri su od Alfa Romea naručili terensko vozilo. Daleke 1953. godine je Alfa Romeo Matta ušao u službu snaga bezbednosti.

Nakon Matte naređao se čitav niz Alfi koje uspešno služile karabinijere, sve do 1992. godine kada i model 155 pada u ruke ove organizacije. Ovaj automobil trebalo je da zameni tada već zastarele primerke Alfe 90 i 75.

Karabinijeri su se odlučili za varijantu koja je koristila 1,8-litarski TwinSpark agregat, iako je u ponudi bio i snažniji agregat radne zapremine 2 litra. Italijani su naveli da je prvi u potpunosti ispunjavao sve zahteve, te da je bio dovoljno agilan i performantan za eventualne policijske jurnjave. Ujedno, 155 se pokazao kao znatno ekonomičniji kada se govorilo o potrošnji goriva.

Tako je 155-ica u potpunosti istisnula iz upotebe sve pređašnje automobile karabinijera, kao daleko moderniji i polivalentniji automobil. Nekadašnji pripadnici ove službe ističu da je 155 imala dugačak i potpuno ravan poklopac prtljažnika, što je fantastično služilo kao sto za pisanje na terenu, ili kao potpora za pucanje iz dugih cevi.

U periodu između 1992. i 1996. godine karabinijeri su naručili ukupno 3.483 primerka Alfa Romea 155. U službi su ostali ostali sve do 2010. godine, kada su i poslednji primerci otišli u penziju. Za vreme službovanja, 155 se pokazao kao izuzetno pouzdan automobil. U to vreme, sredinom devedesetih došlo je do smanjenja budžeta za karabinijera, te su neka patrolna vozila bila primorana da rade 24h dnevno, svakog dana. U takvim uslovima, ovaj model je trpeo i hronični nedostatak adekvatnog održavanja, ali je ipak pouzdanost i dalje bila na zadovoljavajućem nivou.

Nakon 155-ice, na red je došao model 156, da bi 2006. godine u službu ušao i model 159. Potonji je bio ujedno i prvi automobil karabinijera koji je koristio turbo punjač. Poslednji dodatak floti karabinijera bili su Alfini modeli Giulia i Stelvio.

Đorđe Platiša 

 

(1882)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments