1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Sears je nekada proizvodio i prodavao automobile
Zanimljivost dana: Sears je nekada proizvodio i prodavao automobile

Zanimljivost dana: Sears je nekada proizvodio i prodavao automobile

298
0
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko meseci, nekada najveći lanac prodavanica u Sjedinjenim Američkim Državama, Sears je objavio da će u skorije vreme zatvoriti sve svoje prodajne lokacije, a zatim i proglasiti bankrot. Ova vest nije stigla kao veliko iznenađenje kada se zna da je kompanija godinama gubila kontrolu nad tržištem u poređenju sa ključnim rivalom Wal-Martom.

Ono šta je bitno za našu priču je kratka istorijska lekcija koju verovatno niko čak ni u Americi nije znao, a to je podatak da se Sears nekada bavio proizvodnjom i prodajom automobila.

Početkom 20. veka, pre nego što su Amazon i eBay postojali, najlakši način za kupovinu je bio naručivanje preko novinskih kataloga. Kupac bi tako dobio mesečni katalog i onda uredno popunio papirologiju sa željenim proizvodom i uplatnicom. U roku od nekoliko sedmica kupcu bi proizvod stigao na kućnu adresu.

Sears se dosetio da bi mogao da prodaje i automobile na identičan način pa je 1908. godine u ponudu dodat model Motor Buggy po početnoj ceni od 370 američkih dolara (oko 10.440 dolara po današnjoj vrednosti novca). Automobil bi stigao u drvenoj kutiji, a sve šta je novi vlasnik trebao da uradi je da stavi točkove i sipa ulje u maleni agregat od dva cilindra (14 konjskih snaga).

Sears je prodao oko 3.500 jedinica u naredne četiri godine pre nego što je zaključio da se takav biznis nikada ne isplati. Veruje se da je ključni razlog neuspeha bio taj što je Motor Buggy zapravio bio samo kočija sa benzinskim motorom i mogao je da dostigne maksimalnu brzinu od svega 40 km/h. Iako je mogao da parira Ford Modelu T sa cenom, rival je imao značajno veću maksimalnu brzinu od 72 km/h.

Kompanija očigledno nije naučila lekciju pošto je 40 godina kasnije ponovo pokušala sa modelom Allstate. Ovo ime je nastalo još tokom dvadesetih godina, a korišćeno je za pneumatike, pa zatim prošireno i na ostale biznise (ime postoji i danas, u upotrebi je kao naziv osiguravajuće kompanije).

Za proizvodnju se postarao malo poznati proizvođač Kaiser-Frazer, a Allstate je delio bazu sa njegovim modelom Henry J. Ovaj automobil je bio poznat kao najjeftinije prevozno sredstvo, ali iz tog razloga nije imao neku posebnu osnovnu opremu – uključujući i vrata prtljažnika.

Allstate je debitovao 1952. godine i sa izuzetkom maske hladnjaka i nekoliko oznaka, nije se mnogo razlikovao od Henryja J. U ponudi su bila dva modela i to Series 4 i Series 6, a mehaniku za njih je proizvodio Willys. Oba modela je pokretao 2,2-litarski agregat sa 68 i 80 konjskih snaga. Kupci ovaj put nisu mogli da postanu vlasnici preko kataloga već su morali da posete Searsove prodavnice, a početna cena je iznosila 1.395 dolara (13.340 dolara preračunato na današnju vrednost dolara).

Sears je i ovaj put napravio nekoliko velikih grešaka. Naime, većina radnika nije bila trenirana kako da prodaju vozila, a kompanija nije prihvatala druge automobile u zamenu (što većina salona u Americi radi),

Sears nije pružao ni garanciju, održavanje ili prodaju delova pa samim tim malo ko je bio iznenađen kada je Allstate ukinut iz ponude, posle samo dve godine u prodaji do kada je pronašao oko 2.300 kupaca. Kompanija je nastavila da prodaje određene automobilske delove (pneumatike, alkumulatore, svećice, ulje…) sve do svog gašenja.

Zoran Tomasović

(298)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments