1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Hrvat vodi odeljenje dizajna marke BMW, Slovak Rolls-Roycea
Hrvat vodi odeljenje dizajna marke BMW, Slovak Rolls-Roycea
1

Hrvat vodi odeljenje dizajna marke BMW, Slovak Rolls-Roycea

479
1
Podelite sa prijateljima:

Jozef Kaban je Slovak koji je nama najpoznatiji po svom radu na izgledu aktuelnih generacija modela Škoda Fabia, Octavia i Superb. On je potpisao i dizajn dva krosovera češke marke. Radi se o modelima Škoda Kodiaq i Karoq. 

Njegova biografija sadrži informacije o učešću u timovima dizajnera spoljnog izgleda superautomobila Bugatti Veyron a nekoliko godina je primao platu i zahvaljući svom doprinosu u Audi dizajn centru. Bilo kako bilo, Kaban je pre dve godine pojačao redove kompanije BMW u koji je stigao neposredno nakon što je svetskoj publici prikazana pomenuta Octavia, koja je restilizacijom dobila epitet „kontroverzna“, prevashodno zbog neprihvaćenih dvodelnih prednjih svetlosnih grupa.

Počev od sutrašnjeg dana, i ne radi se o tradicionalnoj prvoaprilskoj šali, Kaban postaje prvo ime dizajnerskog centra britanske marke Rolls-Royce!

Britanci ovu poziciju nazivaju „poslom iz snova“. Bivši šef dizajna marke, Žil Tejlor je napustio kompaniju a novi angažman je pronašao na mestu potpredsednika centra za dizajn i glavnog direktora razvoja kineske kompanije FAW, pod čijom kontrolom posluje prestižna marka Hongqi. Na opisani način, praktično pola godine je Rolls-Royce funkcionisao bez šefa tima zaduženog za pitanja dizajna.

Šta čeka od posla Kabana u Engleskoj? Nove generacije sedana Rolls-Royce Phantom i SUV-a Cullinan, već su predstavljene publici, dok je sedan Ghost više puta uvhaćen u objektivu paparaco novinara, doduše potpuno maskiran. Svejedno, to je dovoljno da shvatimo da je izgled novog Ghosta već odobren od strane upravnog odbora kompanije.

Rolls-Royce Vision Next 100

Životni ciklus modela iz game Rolls-Roycea je, svedoci smo, iz generacije u generaciju, vidno duži, a u poređenju sa drugim markama, to posebno dolazi do izražaja. Dakle, Kabanov angažman će očigledno biti dugoročan po prirodi. Moraće da na kreativan način pristupi i razradi dalje Tejlorove ideje inkorporirane u stilska rešenja koncepta Rolls-Royce Vision Next 100.

Dizajnerski tim marke BMW vodiće Hrvat rođen u Nemačkoj, Domagoj Dukec (fotografija iznad), koji je ranije bio zadužen za pitanja stila vozila iz serija BMW I, kao i BMW M.

AutoRepublika

(479)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Лом

Нови БМВ аутомобили су толико ружни (осим ф10 ) да сам се питао пре неки дан како не пребију овог дизајнера. Нисам имао појма да је Хрват. Док су модели Ролса прејаки.