1. Home
  2. Vesti
  3. Infiniti postaje „Nissan plus“
Infiniti postaje „Nissan plus“
1

Infiniti postaje „Nissan plus“

280
1
Podelite sa prijateljima:

Nissan je prošle sedmice objavio detaljan plan sa kojim se nada preživeti trenutnu krizu. Kompanija planira da eliminiše proizvodnju za oko 20% i pritom se koncentriše na profitabilnije modele.

Malo toga se moglo čuti na račun Infinitija, a kako prenose mnogobrojni mediji teške mere štednje očekuju i ovaj premijum brend. Najveće tržište za marku je američko, gde je prošle godine isporučeno 117.708 vozila. Spomenuta cifra je najniža za Infiniti još od 2002. godine i daleko od one koja je ostvarena pre tri godine, kada je preko 153.000 primerka pronašlo kupce.

Infiniti takođe ima izuzetno visoke troškove proizvodnje i deli malo toga sa Nissanom. Primera radi, pogon na zadnje točkove i V8 agregati su rezervisani ekskluzivno za ovaj premijum brend sa ciljem da se napadnu Mercedes, BMW, Lexus i ostali vodeći svetski premijum proizvođači. U međuvremenu saradnja sa nemačkim Daimlerom nije donela željene rezultate, posebno na tržištu Evrope, odakle je brend najavio povlačenje prošle sedmice.

Šta će se promeniti? Pa kako prenosi Automotive News, Infiniti više neće ciljati na najveće premijum brendove već će predstavljati bolje opremljenu verziju jeftinijih Nissanovih modela. Sportski kupei i limuzine sa pogonom sa pogonom na zadnje točkove, kao što su Q50, Q60 i Q70, će verovatno nestati kada sadašnjoj generaciji istekne životni vek, a zamena će stići u vidu noviteta na istoj platformu koja pokreće Nissan Altimu i Maximu.

Zanimljivo je da je ovo identična strategiju sa kojom je Infiniti poslovao veoma uspešno tokom devedesetih godina prošlog veka, pa novitete možemo očekivati nakon 2023. godine. Proizvođač će se koncentrisati na tržišta SAD-a i Kine dok će povratak u Evropu uslediti nekom drugom prilikom.

Zoran Tomasović 

(280)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Goran Jurkovic

Nissan završava karijeru. A imao je perjanice. Gt-r 300zx 350z.