1. Home
  2. Vesti
  3. U Nemačkoj razvijen univerzalni hibridni pogonski sklop za male kamione
U Nemačkoj razvijen univerzalni hibridni pogonski sklop za male kamione
1

U Nemačkoj razvijen univerzalni hibridni pogonski sklop za male kamione

180
1
Podelite sa prijateljima:

Sve su striktniji propisi u Evropskoj uniji koji su usmereni na zaštitu prirode, pa shodno tome brojne kompanije nude hibridne ili električne verzije svojih modela. Međutim, interesantno je da su, pored velikih proizvođača, i manje kompanije angažovane u razvoju hibridnih pogonskih sklopova. 

Sada imamo primer iz Nemačke gde su dve manje firme, AL-KO i Huber nedavno predstavile univerzalnu verziju sistema koji konvencionalni kamion pretvara u hibridni.

Proizvođači su ovaj sistem nazvali Hybrid Power, a namenjen je kamionima čija se bruto masa kreće u rasponu od 3,5 do 5 tona. Sastavljen je iz više potcelina koje se instaliraju na šasiju lakog komercijalnog vozila. Osnovne komponente sistema Hybrid Power čine elektromotor koji isporučuje 90 kW snage, kao i dve litijum-jonske baterije. Tu je naravno i priključak koji omogućava dopunu baterijskih jedinica.

Hybrid Power

Nemačke kompanije navode da će se uz asistenciju njihovog sistema ostvarivati uštede u potrošnji goriva dizel vozila koje dostižu čak i do 30%. Dodatno, kamioni zavisno od mase, tereta i stila vožnje, dobijaju stotine kilometara čisto električne autonomije.

Electromotor, pored pogonske funkcije, može biti korišćen i za pokretanje uređaja za klimatizaciju, ali i drugih sklopova koji se često primenjuju kod kamiona. Na primer, platforma za utovar, smeštena na zadnjem kraju kamiona, može biti elektropokretana.

Ipak, sistem Hybrid Power je za sada još uvek samo projekat „na papiru“. Dizajneri sistema se nadaju da će uspeti da zaintrigiraju velike proizvođače komercijalnih vozila, oslanjajući se na pretpostavku da će giganti shvatit da je znatno jeftinije kupiti validno gotovo rešenje, u odnosu na razvoj sopstvenog.

AutoRepublika

(180)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Vide ga Mile,pokazi ga starome,jos gazi drumove po nasim krajevima?.
Zemo ga kupio u mojoj Petrinji?.
https://youtu.be/mh3xcNF0wEo