1. Home
  2. Zelene strane
  3. Amnesty International: Električni automobili nisu „čisti“ niti „ekološki“
Amnesty International: Električni automobili nisu „čisti“ niti „ekološki“
7

Amnesty International: Električni automobili nisu „čisti“ niti „ekološki“

927
7
Podelite sa prijateljima:

Tokom Nordic Electric Vehicle samita u Oslu, oglasila se nevladina organizacija Amnesty International, koja je iznela niz optužbi na račun proizvođača baterija za električne automobile. 

Amnesty International naglašava da električni modeli jesu korak ka manjoj emisiji štetnih gasova, ali da su danas daleko od čistih i ekoloških vozila, pre svega zbog upotrebe baterija čija je proizvodnja u tesnoj vezi sa kršenjem brojnih ljudskih prava.

Ova NVO ističe da većina kobalta koji se koristi za proizvodnju litijum-jonskih baterija stiže iz Demokratske republike Kongo. Navodi se da u toj državi u rudnicima kobalta rade kako odrasli, tako i deca. Pritom, ne postoje nikakvi uslovi zaštite na radu čime se ozbiljno ugrožava zdravlje radnika u tim rudnicima. Osim toga, Amnesty tvrdi da je način iskopavanje ove rude van svih ekoloških normi.

NVO skreće pažnju i na problem rudnika litijuma u Argentini. Kopovi se prave na zemlji koja pripada urođenicima, odnosno indijanskim plemenima koja i dalje žive nomadskim stilom života. Rudnici nastaju bez dozvole i saglasnosti lokalnih stanovnika, čime se dovodi u pitanje opstanak Indijanaca u ovim oblastima.

Amnesty international ističe i da je sam proces proizvodnje baterija daleko od ekološkog. Većina baterija proizvodi se u Kini, Japanu i Južnoj Koreji. Sve tri navedene zemlje veći deo električne energije dobijaju iz termo elektrana, odnosno koristeći ugalj. Na taj način vrši se ogromna emisija ugljen-dioksida.

Pored svega navedenog, navodi se da je upotreba retkih metala kao što su litijum, mangan i kobalt u baterijama dovela do ogromne potražnje za istima i za sve većim istraživanjem morskog dna u potrazi za ovim metalima.

Za kraj, Amnesty International pozvao je čelnike automobilske industrije da pronađu odgovarajuće ekološko rešenje za recikliranje baterija čiji je energetski kapacitet značajno opao.

AutoRepublika 

(927)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Risto

Napokon da je neko javno objavio koliko su „čisti“ elektro automobili.

Risto

Zvezdane hvala na linkovima sa uživanjem sam ih otvorio i pročitao. Moram da priznam da AR pratim od pre par meseci a slične tekstove nisam mogao pročitati praktično nigde. Sve najbolje u daljem radu. Pozdrav

Balkanboj

I za kraj, koliko košta proizvodnja 1kw električne energije. Van granica najrazvijenijih zemalja EU.

Tesla

Ovo su gluposti sa vaše strane. Pa kompanije koje trže naftu totalno unište ceo ekosistem kuda prođu. A Japan najviše energije dobija iz nuklearnih elektrana.

Pomponije

Pa nije ovo AR izmislila, nego je izveštaj sastavila nevladina organizacija Amnesty International, a oni samo preneli. Nauči da shvatiš šta si pročitao.

Probudjen

Norveska koja postoji zahvaljujuci nafti, sada odjednom kao brine za uslove rada u zemljama odakle se crpe materijali za proizvodnju baterija. pffff