1. Home
  2. Zelene strane
  3. Analiza: Sipaj ili dopuni – dilema ili trilema koja unosi razdor
Analiza: Sipaj ili dopuni – dilema ili trilema koja unosi razdor
4

Analiza: Sipaj ili dopuni – dilema ili trilema koja unosi razdor

1.00K
4
Podelite sa prijateljima:

(1003)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Fosilna goriva, nestaju, zagađuju previše…

Vodonik, ma koliko može da ga bude, skup za proizvodnju, nezgodan za transport i skladištenje.

Iskreno verujem u električnu energiju, dobijenu od sunca, solarnu.
Sunce ima ogromnu energiju, koja se na zemlji veoma malo iskorišćava. Pre par godina sam hteo da pravim solarne kolektore, za toplu vodu. Tada sam uvideo potencijal sunca.
To je jedini smer kojim treba da se ide, ali tu i nastaje problem, kako tehnički, iskoristivost solarnih panela, skladištenje… tako i ekonomski, kako to naplatiti, jer sistam se bazira na novcu.

moron

Na žalost, sve se tu bazira na novcu. Uvek je tako.

BojanNeki

Solarni paneli u zadnje vreme takođe probijaju prethodne rekorde. Cene izrade, iskorišćenja i sl. Mnogo se u zadnje vreme priča i o petrovski kristalu (Petrovskite) čiji je teoretski maksimum iskorišćenja preko 40% dok je silikon koji se koristi već na maksimumu od 20 i kusur %. „A study in 2020 shows that all-perovskite tandems have much lower carbon footprints than silicon-pervoskite tandems“ – kako i ne bi kada se današnji silikon za panele „peče“ na preko 1000C. U tekstu ispod kažu da je već u mnogim zemljama na svetu jeftinije napraviti solarnu farmu/elektranu nego onu na ugalj ili gas. Solarne… Pročitaj više »

s mile

Pre par godina smo u firmi prodavali akumulator pare, sud pod pritiskom od 3bar, ali je procureo, pa smo ga otpisali, bio je od 10m3.
Kupio ga tip, za akumulaciju vode, koju greje preko solarnih kolektora. Kaže da je sudove sa 30m3 vode zatrpao u zemlju, i greje ih solarno, panele stavio na krov firme, i koristi zagrejanu vodu, dok god ima potencijala. Jeftino je nabavljao elemente, manje više DIY.