1. Home
  2. Vesti
  3. Daimler prekida razvoj SUS motora i preusmerava se na električni pogon
Daimler prekida razvoj SUS motora i preusmerava se na električni pogon
11

Daimler prekida razvoj SUS motora i preusmerava se na električni pogon

998
11
Podelite sa prijateljima:

Daimlerova budućnost je bez dileme električna, a kompanija je spremna za tranziciju.

Nemački gigant je objavio da zaustavlja sav budući razvoj benzinskih motora. Fokus će biti u potpunosti stavljen na električna vozila od sada. Ovo naravno implicira da će Mercedes-Benz zauzeti isti pristup.

Budućnost je električna. Ovu floskulu slušamo već nekoliko godina, ali znamo da će tako biti, na ovaj ili onaj način, a to zna i Daimler.

Ekipa iz Štutgarta je trenutno u fazi lansiranja na tržište najnovije generacije motora s unutrašnjim sagorevanjem. Reč je o jedinicama kao što je novi redni „šestak“ za E i S klasu, kao i SUV modele. Ujedno, ta generacija agregata bi mogla da bude i poslednja.

Auto Motor und Sport kaže da vesti dolaze od šefa razvoja Daimlera, Markusa Šefera, koji sugeriše da u planovima kompanije nema prostora za razvoj benzinskih motora, mada on ostavlja izvestan prostor da bi perspektiva mogla eventualno da se promeni. Međutim, ono što je realnost je da je akcenat trenutno na električnom pogonu, dok se za benzince i dizelaše priprema slanje u istoriju.

Daimler, uz Mercedes-Benz, veći deo napora je usmerio na električne automobile u poslednje vreme. Ne treba zaboraviti ogromnu gamu komercijalnih vozila, čiji dobar deo ponude čine električni modeli od kombija, preko malih kamiona, do šlepera i autobusa.

U međuvremenu, Mercedes-Benz polako ali sigurno se prebacuje na električni pogon. EQC SUV je stupio na scenu, a uslediće EQB i EQS.

Tu je i Smart, mada će uskoro biti uručen Geelyju. Da podsetimo, ponuda ove marke je postala čisto električna.

AutoRepublika

(998)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Je li ovo vest sa njuz.net-a ?

Bojan

Zašto misliš da je njuz.net? Pa kasne bar 7 godina.
Prvi pravi njihov koncept koji su napravili već ima domet 500km, što će se drastično povećavati vremenom, mnooogo manje delova, za sada nema borbe sa ekološkim standardima, jednostavnija proizvodnja, mnooogo veća cena i zarada. Sva logika kaže da je to mnogo bolje od atomobila sa unutrašnjim sagorevanjem i bezbroj kvarljivih delova.
Jesam li nešto propustio? Ah da, Elon Musk vizija se ostvaruje odnosno konačno stiže kraj nesavršenih nemačkih odnosno otovih i dizel motora pa i Nemci nekako pokušavaju da uhvate priključak.

hercegovac

Imam osjećaj da su priču o prelasku na elektricne automobile ubacili u trenutku kada se ceka odluka pravosudnih organa o varanju sa izduvnim gasovima, kao kod VW. Podržavam i elektricne i hibridne automobile ako ce to dovesti do vece pouzdanosti i manjeg zagadjenja, ali gorak ukus ostavlja mogucnost da je jedna takva premium marka dozvolila sebi takvu blamazu da vara poput VW.

Rade

Nema ništa ni od pouzdanosti ni od manjeg zagađenja.
Sećam se vremena kada je trebalo dizele popularizovati, isto je bila priča – veća pouzdanost i manje zagađenje. Ono jeste, dizeli manje emituju CO2, ali su ih zato sada poklopili sa NOx emisijom. Sada opet ista priča i za strujaše.

Bojan

Kako „nema ništa od pouzdanosti“? Upotrebi logiku jer gde su tu klipovi, karike, radilica, bregaste, turbine, razni mehanički i elektronski sistemi ubrizgavanja, varijabilni k*** i palci, lanci, kajševi, podmazivanja tj ulja, menjači i svi njihovi zupčanici, delovi kvačila, filteri… do sutra da nabrajam te kvarljive komponente današnjeg automobila. Tesline baterije u razvoju će moći da pređu preko milion i po km, motori preko milion. Čak i današnje njihove baterije imaju malu degradaciju. Još nešto interesuje? Po Blumbergu cena proizvodnje solarnih panela po kw je pala od 2010. 85%, i padaće dalje, te puniće se svi ti automobili jeftino. I mnoge… Pročitaj više »

Rade

Samo ti čitaj Bloomberg… 🙂
90% delova koje si nabrojao se uz redovno održavanje gotovo nikad menja. Imam u vlasništvu od prvog dana dizelaša iz 2006. godine sa skoro pola miliona kilometara, pa znam šta pričam.
A razni „varijabilni k*** i palci“ su i tu da učine život komplikovanim i majstorima i vlasnicima. Bez njih su i benzinci i dizelaši nekada bili daleko pouzdaniji.

Bojan

Pričaš kao da sam malo dete i nikad nisam vozio automobil a kamo li da ga posedujem.
Samo ti čitaj Informer. 🙂

Rade

Mi bi smo, dakle, na rodnoj i plodnoj zemlji trebali posaditi vetrenjače i solarne panele?

Bojan

Na čijoj zemlji? Odavno se rasprodaje i nije naše.
U okupiranoj zemlji živiš druže.
Ali da, u razmišljanjima sam da gradim kuću i solarni paneli će biti obavezni, bar za rad toplotne pumpe a možda i za punjenje nekog malog električnog gradskog automobila.

TNT

Kada pogledamo ovo:
https://autorepublika.com/2019/09/11/sef-mercedesa-belezimo-rast-potraznje-za-dizelasima/
a onda ovo:
https://autorepublika.com/2019/09/16/porast-tenzija-u-nemackoj-izmedju-ekoloskih-aktivista-i-automobilske-industrije/
šta drugo mogu da izjave? Opet krenuo strujni lobi da pritiska; shvatili su da auto industrija deklarativno kao hoće električne automobile, a u stvarnosti je to mnogo drugačije. Kod kupaca je glavni problem strah koji je stvoren od opasnosti da ako sada kupe SUS automobil nakon par godina isti neće mnogo vredeti. Cenu svega toga, kao i uvek i za sve, plaćamo na kraju mi, potrošači – automobili nikad skuplji.

Bojan