1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Rešenje za pešake u saobraćaju – “telefonski zombiji” dobijaju IT podršku
Rešenje za pešake u saobraćaju – “telefonski zombiji” dobijaju IT podršku

Rešenje za pešake u saobraćaju – “telefonski zombiji” dobijaju IT podršku

157
0
Podelite sa prijateljima:

Vlasti Južne Koreje su shvatile koja opasnost vreba nesmotrene pešake u saobraćaju, zanesene pretragama na pametnom telefonu i rešene su da pomognu takozvanim “telefonskim zombijima”. Ovaj naziv se koristi za ljude koji ne mogu da odvoje oči od ekrana svojih mobilnih telefona, čak ni u situacijama u kojima hodaju ulicama.

Za razliku od američkog grada Honolulu, u Koreji čak ni zabrana korišćenja pametnih telefona koja važi i za pešake dok su u javnom saobraćaju, odnosno prilikom prelazaka ulica, ne daje rezultat. U južnokorejskom gradu Ilsan, ulazi u primenu sistem upozorenja koji bi trebao da alarmira pešaka putem obaveštavajućeg LED svetla u boji, da vreba opasnost, odnosno da neko vozilo nailazi sa boka. Pored toga, telefon bi projektovao simbole koji bi poslužili i kao upozorenje za vozače da pešak nailazi.

Upozoravajući sistem koristi radarske senzore i kamere koje reaguju na promene temperature. Međutim, osnovni problem sa ovim rešenjem je njegova cena, koja dostiže visoku cifru od 12.000 evra. Kada se automobil približava, on biva registrovan od strane senzora koji automatski aktiviraju svestlosne signale. Neophodno tehnološko rešenje je obezbedio Institut za civilni inženjering i usluge u građevinarstvu (KICT).

94% građana Južne Koreje poseduje pametni telefon

Pametni telefoni igraju sve veću ulogu u južnokorejskom društvu, a prema nedavno objavljenoj studiji, čak 94% odrasle populacije, poseduje ovakav uređaj, za razliku od Amerike gde je taj procenat na nivou od 77, ili Japana gde je čak i niži i iznosi 59%.

Istovremeno, više od 1.600 pešaka je stradalo u saobraćajnim udesima koji su se dogodili u Južnoj Koreji tokom 2017. godine, što je oko 40% u odnosu na ukupan broj poginulih u saobraćaju u toj državi.

Od upozoravajućeg sistema se očekuje da značajno smanji broj tragičnih ishoda, a u prvo vreme će tehnološka novotarija biti korišćena u pomenutom Ilsanu, koji je lociran na tridesetak kilometara severozapadno od Seula. U narednoj fazi, sistem bi bio primenjivan širom ove azijske države.

AutoRepublika

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments