1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Zabrinjavajući rezultati testova sudara za pikap kamionete (VIDEO)
Zabrinjavajući rezultati testova sudara za pikap kamionete (VIDEO)
1

Zabrinjavajući rezultati testova sudara za pikap kamionete (VIDEO)

883
1
Podelite sa prijateljima:

Pre tri godine je američki ekvivalent evropskog Euro NCAP-a, Institut za bezbednost na putevima (American Insurance Institute for Highway Safety – IIHS) je po prvi put sproveo testove čeonog sudara sa malim stepenom preklapanja, gde samo 25% prednjeg kraja vozila udara u prepreku, za razliku od klasičnog čeonog testa koji podrazumeva da površina preklapanja čela vozila i barijere iznosi 40%. 

Ispostavilo se da su dobijeni rezultati bili skandalozni, a javnost je posledično ostala u šoku. Čak i modeli koji su se najbolje pokazali na novoosmišljenom testu, postigli su jedva prosečan nivo zaštite putnike. Dakle, Amerikanci su jasno pokazali da proizvođači automobila zanemaruju godinama unazad opštu bezbednost putnika, optimizujući svoja vozila na način da zabeleže što bolje ocene u poznatim, testnim uslovima.

IIHS je već obavio seriju testova modela iz različitih segmenata a sada su bezbednosnom ispitu podvrgnuti i sve popularniji pikap kamioneti. Rezultati se mogu opisati brojnim epitetima, ali niti jedan od njih nije „ružičast“.

Učešće u postupku testiranja je uzelo devet pikap kamioneta. Njih tri pripada kategoriji srednje veličine, odnosno prema američkoj klasifikaciji – segementu malih pikap kamioneta, dok je preostalih šest u punoj veličini, to jest segmentu velkih pikap kamioneta. Svi do jednog su posedovali dva reda sedišta u putničkom odeljku.

Samo tri modela je prikazalo dobre bezbednosne karakteristike: Ford F-150, Nissan Titian i Ram 1500, i to u situacijama u kojima je izveden udarac u desnu stranu prednjeg kraja vozila. Karakteristično je da su sva tri modela ušla na tržište u poslednje četiri godine.

Patnje suvozača u trenutku sudara: levo Honda Ridgeline – desno Toyota Tundra

Unutrašnji paneli Forda su se nakon sudara izmestili ka enterijeru za ne više od 130 milimetara. Honda Ridgeline i Toyota Tacoma su postigli zadovoljavajuće ocene, a od cele testne flote, jedino je Ridgeline uspeo da zavredi prestižno priznanje iz oblasti bezbednosti –  Top Safety Pick 2019, i to zbog visokog opšteg nivoa bezbednosti koji se nudi putnicima. Kritičan momenat koji je uslovio priznanje za Hondu je to što su na listi opreme pobrojani elektronski sistemi prevencije sudara kao i najefikasnije prednje svetlosne grupe.

Par blizanaca (dakle 4 modela) iz General Motorsa – Chevrolet Colorado / GMC Canyon, kao i Chevrolet Silverado / GMC Sierra, kao i Nissan Frontier su zaslužile ocenu „na ivici prihvatljivog“, dok je vremešna Toyota Tundra „opravdala“ ulogu autsajdera i dobila “lošu” ocenu.

Elementi enterijera na Toyoti su se nakon sudara izmestili ka unutrašnjosti za celih 38 centimetara, uslovljavajući da putnik na desnom prednjem sedištu bude bukvalno prilepljen za sedište, dok je glava testne lutke završila na ručki uz vetrobransko staklo.

Simptomatično je da je sedam od devet pikap kamioneta dobilo vrhunske ocene kad se u testnim uslovima udarac dogodio sa leve (vozačeve) strane, dok čak ni Nissan Frontier i Toyota Tundra nisu sa ocenama pali ispod najniže dozvoljenog nivoa.

Zaključak je očigledan. Kao što možete i videti u priloženim video klipovima, proizvođači moraju ozbiljno poraditi na pasivnoj bezbednosti svojih takmaca iz ovog segmenta u usponu popularnosti.

AutoRepublika

(883)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A ja mislio sve „tenkovi“ 🙂