1. Home
  2. Istorija
  3. Kraj za Ford Taurus (II deo)
Kraj za Ford Taurus (II deo)
93

Kraj za Ford Taurus (II deo)

1.20K
93
Podelite sa prijateljima:

Prvi deo priče možete pročitati ovde

Mark III

Celokupna automobilska javnost je bila upućena na Salon automobila u Detroitu 1995. gde je Taurus za 1996. godinu trebalo da debituje. Za dizajn se i ovaj put postarao Telnek, koji je jednom prilikom izjavio da kompletno promeniti Taurus je kao ponovo nacrtati Mona Lizu.

I ovaj put dizajneri i inženjeri su radili zajedno, a Telnek je želeo da napravi identičnu revoluciju kao i deset godina ranije. On je takođe želeo da ovalne linije budu zaštitni znak kompanije i da u sličnom pravcu krenu svi proizvodi, što će se kasnije pokazati kao pogrešan pravac. U svakom slučaju, Telnek je dobio svoju želju i Taurusov dizajn, voleli ga ili mrzeli, privlačio je pažnju gde god da se pojavio.

Ford Taurus karavan iz 1996.

Ford je i ovaj put kupio i rastavio Toyotu Camry i Hondu Accord i sa ponosom tvrdio da je njegov predstavnik udobniji, tiši i da se bolje ponaša u krivinama. Međutim, kao što se očekivalo, dizajn je i ovaj put privukao najviše pažnje. Neki su govorili da Taurus previše liči na Chrysler Concorde, drugi na Lincoln Mark VIII, ali nema sumnje da su neki detalji delovali kao da nisu na mestu. To se posebno odnosi na veliko zadnje staklo, koje je po očekivanju bilo ovalno, do malog spojlera, koji je delovao kao da je preuzet s daleko manjeg automobila.

Enterijer je dobio velike pohvale, ne samo na račun dizajna i kvaliteta, već i na račun toga kako se uklapa s ostatkom automobila. Ford je želeo da i najmanji zvuk, čak i zatvaranje vrata, izaziva pozitivne reakcije kod kupaca i svakako nije razočarao. Publika je ovaj put mogla da bira između samo dve verzije i to GL i LX sa ciljem da privuče ozbiljnije kupce sa dubljim džepom. Ponovo dostupan kao sedan i karavan i kao Taurus i Sable, novi model je doneo i određene mehaničke promene. Potpuno novi 3,0-litarski „Vulcan“ motor je zamenio svog prethodnika identične radne zapremine, a on se mogao dobiti u verzijama sa 145 i 200 „konja“. Ovaj podatak je bio veoma bitan za Ford, posebno kada se zna da Taurus u velikoj meri nadmašio konkurenciju po snazi. Jedini menjač u ponudi je bio automatski sa četiri stepena prenosa.

Sportski uspesi

Ponovo u ponudi se našao i SHO. Yamaha je za njega razvila novi 3,4-litarski V8 motor sa 235 konjskih snaga uz pomoć Coswortha, dok je jedini menjač bio spomenuti automatik.

Po prvi put, dužina vozila je prešla cifru od pet metara, pa tako SHO nije pružao performanse kao kod prethodnika. Iako će njegova prodaja da startuje solidno (prve godine je prodato oko 9.000 primeraka), problemi sa kvalitetom japanskog motora su smanjili prodaju za 70% narednih godina i SHO je tiho izbačen iz upotrebe posle 1999.

Taurus SHO iz 1998.

U svakom slučaju, prodaja Taurusa ua 1996. je počela sporo, pa je Ford bio primoran da već posle šest meseci doda i jeftiniji G paket opreme. Oni koji su provozali ovaj automobil su svakako imali pohvale na račun voznih karakteristika, ali je dizajn nastavio da bude problem. Ford je pokušao da privuče dodatne kupce kao što su popusti za vlasnike Camryja i Accorda i niske kamate sa željom da Taurus nastavi da bude najprodavaniji automobil na domaćem tržištu. On je uspeo u tome i preko 400.000 jedinica je 1996. godine pronašlo kupce, što je bilo dovoljno da opstane kao bolje prodavan nego Camry i Accord, ali je čak 51% prodatih primeraka odlazilo u flotnu prodaju.

Ford Taurus NASCAR iz 1997.

 

Takvi proizvodi ne samo što su se prodavali pod ogromnim popustima kompanijama za iznajmljivanje automobila, već su na duži period oštetili prodajnu vrednost Taurusa. Ovaj automobil će da izgubi svoju titulu najprodavanijeg automobila 1999. godine i nikada je neće povratiti. Spomenućemo još par zanimljivih detalja u vezi sa trećom generacijom, kao što je podatak da se prodaja nakratko odvijala i u Australiji, kao i podatak da je Taurus imao i zavidnu trkačku istoriju u NASCAR šampionatu. Naime, nakon što je model Thunderbird ugašen posle 1997. godine, Ford je ostao bez većeg kupea, pa je odluka pala da Taurus predstavlja američkog giganta u najvećem auto-moto sportu na ovom kontinentu. Zahvaljujući svojim aerodinamičnim linijama, Taurus se pokazao veoma uspešnim. Mark Martin je pobedio već u trećoj trci  u sezoni, a u svojoj debitantskoj sezoni, Taurus je pobedio u 15 od 33 trke. Titula je osvojena već u 1999. sezoni kada je Dejl Džeret osvojio prvu titulu za Ford u sedam godina.

Postepeni pad

Četvrta generacija je stigla 2000. godine i u velikoj meri ukazala na probleme u samoj američkoj auto-industriji. S pozitivne strane, odluka je pala da Taurus dobije „New Edge“ dizajnersku školu, koja je započeta s veoma uspešnim Focusom dve godine ranije.

Ford Taurus iz 1999.

Iz profila, Taurus je i dalje ličio na prethodnika, ali su prednji i zadnji deo bili potpuno novi. Enterijer, koji je dobio dosta pohvala na 1996-1999. modelu, nije se promenio u većoj meri, a tu je bilo i nekoliko novih paketa opreme kao što su SE i SEL. U čast stogodišnjice kompanije,

Ford je 2003. godine ponudio i 4.000 specijalnih Centennial Edition primeraka. Kupac je ponovo mogao da bira Taurus i Sable kao sedan i karavan s identičnom mehanikom kao u prošlosti, s izuzetkom SHO modela, koji je ugašen.

Mercury Sable iz 1999.

Dok je prodaja u početku bila solidna, veliki broj Taurusa je i dalje odlazio u flotnu prodaju, čime je Ford gubio novac na svakom prodatom primerku. Bolje prodavanim Hondi Accord i Toyoti Camry se kasnije prudružila i Nissan Altima i već 2004. godine, Ford je počeo da razmatra gašenje ovog legendarnog automobila.

Sama situacija u kompaniji nije bila sjajna i Ford je tokom ranih 2000-ih godina izgubio velike sume novca zahvaljujući lošem kvalitetu i samim promenama ukusa kupaca. Prodaja za civilnu proizvodnju je završena 2006., dok je opstala za flotnu prodaju godinu dana duže.

Ford Taurus iz 2000.

 

Poslednji Taurus i Sable su sišli sa proizvodne trake u oktobru 2006. godine. Ford u početku nije planirao naslednika, iako je predstavio dva slična proizvoda. Prvi od njih, Ford Five Hundred (i njegova karavanska verzije Freestyle) i Mercury Montego, su bili veći i stigli su 2005., dok su dve godine kasnije stigli manji Ford Fusion i Mercury Milan. Ova odluka je donela dosta kritika američkom proizvođaču vozila u medijima. Mnogi su kritikovali ne samo Ford već i General Motors i Chrysler da zapostavljaju svoje legendarne automobile, umesto da ih usavršavaju kao japanski konkurenti. Veliki razlog je ležao i u visokoj prodaji SUV vozila i pikapa na koje je Ford želeo da se koncentriše. Pre nego što je penzionisan, Taurus je uspeo da osvoji još dve titule u NASCAR šampionatu s vozačima Kurtom Bušom i Metom Kenzetom.

Život bez Taurusa

Spomenuti Five Hundred, Freestyle i Montego su imali dosta pozitivnih karakteristika, kao što su opcioni pogon na sva četiri točka i kvalitetan enterijer, ali sa slabim 3,0-litarskim V6 motorom (203 „konja“) i dosadnim dizajnom, svakako nisu privlačili veliku pažnju kupaca.

S druge strane, Fusion i Milan su se pokazali veoma uspešnim i do današnjeg dana, Fordov predstavnik je jedan od najprodavanijih modela u klasi. Taman kada je publika pomislila da je definitivan kraj stigao za Taurus i Sable, na čelo Forda stiže Alan Maleli. Ovaj nekadašnji direktor Boeinga je u stvari o automobilima znao veoma malo, ali je bio specijalista za brojke i marketing. Koliko loše mišljenje je Maleli imao o Fordu, možda najbolje potvrđuje podatak da se prvi dan na novom poslu pojavio u Lexusu LS, za koga je rekao da je najbolji automobil na svetu.

Muleli se brzo dao na posao i dok je razgledao buduće planove, primetio je da među njima nema Taurusa. Na pitanje zašto je tako, njemu je rečeno da je Taurus ugašen dve godine ranije. Za razliku od svojih prethodnika, Maleli je znao kakav imidž ovaj automobil ima i već sredinom 2007. godine, najavio da će se on ponovo naći u proizvodnji.

Ford Taurus X iz 2009.

On je priznao da je Five Hundred bio greška i da je ovaj automobil originalno trebalo da se zove Taurus. Novi Taurus se zvanično pojavio u prodaji 2008. godine, ali nije bio ništa više nego Five Hundred s izmenjenim prednjim delom i novim 3,5-litarskim motorom sa 263 konjske snage. Montego je takođe promenio ime u Sable dok je Freestyle sada bio poznat kao Taurus X. Veliku sličnost sa zaboravljenim prethodnicima su primetili i kupci, tako da prodaja nikada nije prešla cifru od 52.000 primeraka.

Poslednji trzaj

Potpuno novi Taurus je debitovao 2010. godine na Salonu automobila u Detroitu, a u prodaji se pojavio nekoliko meseci kasnije. Prelepi dizajn je od samog početka oduševio mnoge, ali nedostatak prostranosti enterijera u odnosu dimenzije automobila, svakako je razočarao. Međutim, to ne znači da je enterijer dobio kritike, pa su mediji tako zaključili da je on bolje opremljen nego Infiniti M45 i tiši nego Acura RL – oba automobila s daleko višom cenom.

Kako je Fusion nastavio da osvaja kupce, odluka je pala da Taurus popuni mesto najvećeg Forda. On je sada bio dugačak 5.154 milimetra uz težinu od 1,9 tona, što ga je učinilo najvećim Taurusom u istoriji. Da bi pokretao tako veliki automobil, Ford je morao da ga opremi i s moćnim motorima.

Ford Taurus iz 2009.

Standardni agregat je bio 3,5-litarski V6 s 290 konjskih snaga, a ponuda je kasnije proširena i sa 2,0-litarskim EcoBoost (turbo) motorom s 240 „konja“. Međutim, najveća vest je stigla sredinom 2010. godine, kada se SHO ponovo našao u ponudi. S identičnim V6 motorom u turbo verziji, on je razvijao 365 konjskih snaga i pružao pogon na sva četiri točka, što mu je pružilo ubrzanje do 100 km/h za samo pet sekundi.

S visokom početnom cenom od 27.000 dolara, koja je umela da pređe i cifru od 40.000 dolara u Limited modelu, Taurus se nikada nije prodavao u visokim ciframa i one su uglavnom dostizale brojku od 75.000 primeraka. Taurus je ujedno bio jedini model u ponudi i to kao sedan, dok je Mercury brand ugašen posle 2010. godine. Ipak, na njegovoj platformi je nastao luksuzni Lincoln MKS.

Kraj

Tokom 2018. godine Ford je najavio gašenje svih automobila, s izuzetkom Mustanga, s ciljem da se koncentriše na veće terence i pikape. To je označilo novi kraj za Taurus, koji je tada već bio osam godina star i definitivno pokazivao znake starosti u poređenju s modernom konkurencijom kao što su Chevrolet Impala i Toyota Avalon. Automobil pod identičnim imenom se prodaje u Kini, ali on nije povezan sa američkim modelom.

Ford Taurus SHO iz 2013.

Legenda

Od 1986. godine, preko osam miliona Taurusa je pronašlo kupce, što ga čini jednim od najuspešnijih proizvoda Forda u istoriji. Međutim, njegov uspeh je daleko veći nego što same brojke kažu – počev od samog načina na koji je modernizovao klasu i spasio Ford sigurnog bankrota. On možda nije poznat kao Model T, Mustang ili F-150, ali neki će otići toliko daleko da kažu da je Taurus najbitniji Ford u istoriji. I svakako neće pogrešiti.

Ford Taurus iz 2019.

Zoran Tomasović

Uredio: Pavle Barta

 

(1200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

93 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Prelep tekst za odavanje počasti ovoj legendi (nisam toliko znao o njemu). Šteta što Fusion/Mondeo nije jednostavno bio Taurus.

moron

Svaka čast za tekst. Za oba dela.
Nisam znao za sve to, pa ni ono što sam čitao u prvim delu, za onu verziju što je bila potentnija od BMW-a 740i. Svaka im čast.

Dikh tu kava

Leg’o bi ti jedan Drnda iz ’96 „k’o budali šamar“, deluje obilato s prostorom, a lepota je ionako samo u oku promatrača.. Ford je baš imao zlatno doba dizajna sa ovim modelom. Čak i ovaj iz 2013, kao Chrysler 300 iz 2005..

moron

Onaj „vagonet“ iz 2009. mi deluje lepše od onoga iz 1996.
A ovaj sedan iz 2019. je baš „bomba“.

Mad Max

Najbolji je ovaj NASCAR Taurus iz 1997. Ako se bolje pogleda isti je kao iz 2019, to jeste ništa su tu nije promenilo. „Dinosaurus“ serija koja se vozi na stadinu…..
Model Taurusa sa zadnje slike 2019, ima već nekog šlifa. Rekao bi i Evropskog. Malo su se civilizovali. Za razliku od onih „Taurus lamparija“ iz starijih detektivskih filmova. A primer potpunog nedostatka ukusa, mašte i šlifa, su ovi modeli sa slika 2009 godište…..

Yankee

2019 Taurus za NASCAR ne postoji. Zamenio ga je Fusion 2006.
A sto se tice dizajna, onaj prethodni je bio medju najprodavanijim autima u Americi. Ovaj zadnji je ugasen jer se lose prodavao. Sam donesi zakljucak …

Mad Max

Pa to samo govori o „specifičnosti“ građana USA.
To je drugi svet. Samo kad bi hteli da ostanu tamo „preko bare“ i da se ne mešaju ovamo, gde im mesto nije.

Yankee

Da se nisu umesali tvoji pretci bi zavrsili u Ausvicu ili Gulagu … Kao sto rekoh ranije – znate i vi sami da vam je bolji Tramp nego neki novi Hitler ili Staljin.

Mad Max

Amerikanci ratovali u drugom svetskom ratu?? Haha…. cirkus. Sa onim „sermančićima“? Ti ne znaš šta je bio drugi svetski rat. Pa Amerikance su Nemci puštali, a opet nisu imali brzinu, ko Rusi u ratovanju. Što se USA tiče, možeš da računaš da su bacili dve atomske bombe na Japan u drugom svetskom ratu i ništa više. Na civile nesretne……. Požurili da ih Rusi ne „oslobode“. Meni je žao što Rusi nisu produžili kad su uzeli Berlin i odgurali gamad u Atlantik. I eto i dan danas prekookeanska gamad sede i piju krv Evropi. Ovih dana je godišnjica od kada su… Pročitaj više »

Yankee

Rusi bi bili oterani do Sibira da im nije bilo Americke vojne pomoci u uvodnim godinama rata. Britanci takodje.
A Evropi bi inace bilo bolje u posleratnom periodu da je cela Evropa bila pod Sovjetima nego sto je zapadna Evropa bila pod Amerima? Hahahaha, pa da se to desilo morali bi praviti zid na obali celog Atlantika da sprece ljude da beze – Berlinski zid sam im ne bi bio dovoljan :)))

Mad Max

Šta reče?? Sve što su Englezi i Amer gov**na radili, bilo je u cilju da strada što više Rusa i Nemaca. I da počne taj rat „već jednom“! To kome je kako bilo, posle rata je opet zasluga prekookeanaca, koji su se od drugog svetskog rata tako obogatili da su postali velesila. Samo da su Rusi iskoristili ono što su imali 1945, danas bi imali ujedinjenu Evropu, i Jadnu ameriku. Meni je lepše Rusko go***vno nego Amerikanerska čokolada. I tako je ovde za bar 70% stanovnika. I oni koji tvrde da više vole USA, sami sebe lažu, i znaju šta… Pročitaj više »

Yankee

Pa tako kazi, da vise volis rusko govno nego americku cokoladu, a ne ovde izigravas nekog objektivca … Da su Rusi iskoristili ono sta su imali ’45 danas bi imao jos vise berlinskih zidova gde bi bio upucan ako pokusas da predjes na drugu stranu, i imao bi tenkove na granici sa Madjarskom kao sto si ih imao ’48, imao bi jos koji Goli Otok, itd. Meni je kod tebe najsmesnije sto ti pricas o Amerikancima kao da si nekada zaista imao priliku da ih upoznas, da vidis Ameriku, da nesto licno iskusis … Ali jok, sva tvoja verovanja su… Pročitaj više »

Mad Max

E ako si ti objektivan, onda vala…… Kako bi bilo zidova, kad bi granica bila na Atlanskom okeanu?? Vidi, da ne širimo te priče. Imam ja rođaka, drugova, kolega i po USA i Canadi, bio sam na obukama koju organizuje američke organizacije, tipa USAID itd, gde se vrbuju ljudi da rade za njih. To su neprijatelji svake normalne zemlje. Meni je drago što je Rusija počela da stvara neki sličan mehanizam, poput RT itd…. Što je stala na noge i prvi put u istoriji pomogla da jedan dupeglavac dođe na vlast u USA. Lično se nadam da vam Tramp bar… Pročitaj više »

Yankee

Pa bilo bi zidova na Atlantiku da sprece ljude da skacu u vodu, bas kao sto su pravili Berlinski zid da sprece ljude da ne beze od komunizma … Mnogo nam Tramp „jebe kevu“ – stopa nezaposlenosti najniza od ’69, Milwaukee se toliko izgradio u zadnjih par godina da ga ne mozes prepoznati, itd. Kamo srece da je tako bilo i u Srbiji za vreme Slobe umesto sto se u kolonama cekalo za veknu hleba … Ti sam rece da ti je sladje rusko govno nego americka cokolada. Tako da bez obzira sta ti Ameri nudili – ti ces opet… Pročitaj više »

Mad Max

Kad je tako dobro, kupi Dačiju pa taksiraj. Ovde ljudi to rade sa kulturnim vozilima, a ne sa malenim Jarisom. A koliko je u Srbiji loše, mi ne moramo popodne da taksiramo, nego se odmaramo……
I još uvek nema onih beskućnika ko u USA. Nema gladnih.
Ne razumem tebe. Jesi li ti bio Srbin ? Ne vređam, poštujem sve ljude dobre volje, nego mi nešto nije jasno u tovoj besedi.

Yankee

Tu ljudi taksiraju sa Puntom i 20 godina starim Mercedesima. Ja nisam taksista, cela poenta ride-sharing je da delis auto sa drugima. Nema poente imati bolji auto za tako nesto jer si isto placen bez obzira da li vozio 10 godina staru Civic ili novu Accord. Ne moram ni ja da „taksiram“. Sve sto sam zaradio u zadnje 2 godine je na bankovnom racunu. $43.000 do sada od posla „sa strane“. Racunam jos jedna godina i onda cu moci da kupim restauriranog ’68 Dodge Chargera. A sledece sedmice mi stize isporuka nove 2019 Toyota C-HR, juce sam je kupio. Bice… Pročitaj više »

Mad Max

Da si ovde…. Imam par restauriranih auta.
Veruj, evo ja u Srbiji pa imam nov auto bolji od te tvoje Tojote „CHR“. I odmaram popodne, bez kladionice (mada je ona pošast ovde).
Sa Puntom skoro niko ne taksira. Ako veruješ, za taksi se najbolje pokazala Dacija.
Zaradi nekoh para, pa hajde ovamo da živiš normalno, a ne u nekoj „pripizdini“ Milovoki….

Yankee

Ne znam od cega ljudi odmaraju posle samo 8 sati rada … A koji to auto imas ako nije tajna? Letos sam bio u Bg, uzeo sam taksi do Panceva, docekala me zardjala Skoda Fabia karavan … Ajde sto je auto krs, preko toga mogu i preci, ali sta je iznutra bila toliko prljava da nemam reci, mislim da godinama nije usisana niti su sedista oprana. Moja Yaris je uvek uredna i cista da bi mogao da jedes sa njenog poda. Neka, nije Balkan za mene. Ako nesto volim kod Americkih gradjana je sto gledaju svoja posla i nikoga nije… Pročitaj više »

Renault Terminator

Skoro 90% stanovnistva.Stvar je jasna ko dan.

Renault Terminator

Mani se istorije Mile kad je ne znas.
Rusi su jos 7 Janura 1942 godine razbili Svabe i operaciju Barabrosa je propala. Od tada Svabe znaju samo za curik.
A Ameri su usli u rat tek u Junu 1944.
Rusi su do tada peglali Svabe dje su ih god stigli.
Tramp i svi ostali Ameri se ne razlikuju ni malo od Hitlera,i jedni i drugi su nas ubijali,bombardovali i unistavali.Rusi nam to jos nisu radili nikada.Tako da su nam bolji Rusi i od Svaba i od Amera pogotovo,od Amera nema veceg zla na ovoj planeti.

Yankee

Guglaj sta je bio lend-lease.

Renault Terminator

Mile zivota ti,nemoj biti smjesan,zaista si mi nekada smijesan da ne mogu da vjerujem da covijek takvog obrazovanja i intelekta moze vjerovati i jos tvrditi takve gluposti.Popis jedinica Wehrmahta pokazuje da je za vrijeme citavog Drugog svjetskog rata ukupno 130 njemackih kopnenih divizija unisteno na bojnom polju i izbrisano s tog popisa. Od toga su 104 divizije (80%) pretrpjele poraz upravo od sovjetskih trupa.Nije sporna pomoc USA tada SSSR u lijekovima,namirnicama,oruzju,prevoznim sredstvima,inustrijskim materijalima…ali zar ti zaista mislis da je to bilo krucijalno i kljucno u odbrani SSSR-a odnosno same Moskve jer upravo na Moskvi je slomljena Njemacka masinerija i odatlena… Pročitaj više »

Yankee

Ja o babama, a ti uporno o zabama. Niko ne osporava da su Sovjeti ucinili vecinu posla i prakticno sami pobedili rat – ali tek posle 1942./1943. Ono sta ja tebi govorim je da ni Sovjeti ni Britanci ne bi ni docekali 1942./1943. da nije bilo Americke pomoci – zavrsili bi ko Francuzi, bili bi okupirani za 3-4 sedmice. Sovjeti su bili kompletno rasulo kad je rat poceo i godinama su bili rasulo, pa nisu mogli pobediti ni Finsku u zimskog ratu, a od svaba su izgubili rekordnu teritoriju u veoma kratkom roku. Americka pomoc ih je odrzavala u zivotu.… Pročitaj više »

Ercegovac

20година од како су нас засипали бомбама 2.пут у 60 година.
И ти их брани!!!
Такви њима и требају, раде преко осам сати дневно да би купили њихове мустанге кока коле мекдоналдсе…

Горки су твоји залогаји хљеба. Ти нас покушаваш лагати, можда и успијеш по некога али себе јуначе нећеш никад.

Yankee

Hahahaha, ma da, meni je najveci cilj u zivotu da uspesno slazem tebe koga ni ne poznajem i ko je udaljen 10.000 milja od mene. Idi jedi slatka ruska govna zajedno sa Maksom, a ja cu u McDonalds po hamburger i Coca-Colu. Doduse nisam ljubitelj McDonalds hamburgera, ali Culver’s ima odlicne.

P.s. Jel raditi preko 8 sati dnevno nesto kao mnogo? Razumem te – kako bi gubio vreme u kladionici i kafani kada bi radio koji sat duze …

Ercegovac

Ја нисам у животу ушао у кладионицу и фала милом и драгом Богу довољно сам вриједан да могу да привредим за 8часова поштеног рада како бих могао да живим лагодно у земљи Србији и дичим се тиме. Пошто сам широке руке ево изволи гратис твој профил: -возиш поподне тј таксираш после редовног посла, штекаш јер су ти очи гладне -мијењаш гуме после 100.000 км,штекаш паре да купиш канту стару 50година -увече једеш ТВ динер-штекаш а гузица ти гладна -преводиш туђе чланке и објављујеш за ове што читају Српски језик(не знам да ли те плаћају, сумњам да ти нешто радиш за… Pročitaj više »

Yankee

Izvini Dr Phil, nisam te prepoznao … Sad se vrati gledanju Parova.

Ercegovac

Ја сам тебе дефинисао и не бих више о томе да не завршим као у оној нарадној(Српског народа)
Не расправљај се са будалама,
Прво те спусте на свој ниво
А после те докусуре због искуства.

Не мијешам се са помијама да ме не поједу…

У ствари да те питам,
да ти неко каже: лош си Американац или лош си Србин , шта би те више увриједило ?

Није Србија Вучић ни Ђилас, није ни Пинк ни Хепи али није ни Н1.

Yankee

Kao sto ti rekoh gore – vazi, vazi Dr Phil. Sad kad si nalupao sve te gluposti lepo se vrati gledanju Parova.

Ercegovac

Не одговори ти мени ?
Није ваљда толико тешко питање?
Ево ја нити гледам те Парове нити идем у кладионице, не радим после подне него проводим вријеме са породицом и дружим са људима.
А ти не одговори на једно питање?
Зорт?

Yankee

Najbolje bi bilo da tebi moram da pravdam svoje odluke u zivotu

Ercegovac

Није правдање само одговори , да а ти неко каже: лош си Американац или лош си Србин , шта би те више увриједило ?

Yankee

Otkud tebi to da bi se ja uopste nasao uvredjen zbog onoga sta kaze neko ko je totalno nebitan u mom zivotu?

Ercegovac

Да ти неко каже: лош си Американац или лош си Србин , шта би те више увриједило ?

Yankee

Prevrnuo bi ocima (kao sto sad radim), okrenuo se i nastavio svojim putem.

Renault Terminator

Zasipali su nas od 1994,Republika Srpska,Republika Srpska Krajine (odaklen je nas Mile) i 1999 Srbija.
Ameri su najvece zlo ne samo za nas,nego za citavo covjecanstvo.

Ercegovac

Р. Терминатору, знаш шта је иронија, човјек кога су посредно Американци на трактору отјерали са огњишта, сад их брани као да му јечукун ђед био на Mejфловеру 1620.

И он ми сад држи слово!

А што се тиче Америке, како су наздрављали тако ће и да попију, даће Бог .

Yankee

Mene su na traktoru oterale ustase nakon sto su nas „braca“ Srbi ostavili na cedilu. I onda su nas ta ista „braca“ Srbi docekali puskama u Beogradu i zabranili nam ulaz. Ali dobro, nije sve tako crno jer Maks rece da Milosevic ne predstavlja misljenja gradjana Srbije – samo takvo „pravilo“ ne vazi kada je rec o Klintonu/Busu/Obami/Trampu i gradjanima Amerike … p.s. evo otkazao sam kupovinu 50 godina starog americkog krsa i odlucio da taj novac potrosim na polovnog Mercedesa S-Class, samo da tebe impresionirao … Takodje razmisljam da otkazem dostavu nove Toyote C-HR i da kupim novog Golfa,… Pročitaj više »

Ercegovac

Кад ми одговориш на питање, причаћемо. До тада возај јарис а хвали америчке канте од 5метара .
Скупљај паре да купиш канту од 50година .
Овдје само ти причаш о тим паровима и нико више.

Јесам те дефинисао свака ми част.
Зезнуо сам професију, могу да провалим изрода на 10.000миља.

Yankee

Aaa znaci sve sto je potrebno da umuknes je da ne odgovaram na tvoj pitanja? Pa sta ranije ne rece to, Dr Phil?

Ercegovac

КО ти је тај Фил ?

Yankee

Guglaj

Renault Terminator

Ee Mile,same ustase malo teze ili skoro nemoguce.Rukovodstvo Hrvatske i MPRI su jos 1991. godine potpisali ugovor o obucavanju hrvatske vojske. Ministar odbrane Hrvatske Gojko Susak je obnovio taj ugovor 15. novembra 1994, posle cega je u Hrvatsku doslo oko 60 eksperata MPRI, koji su preuzeli obuku hrvatskih specijalnih snaga i gardijskih jedinica.Paralelno s tim, 29. novembra iste godine, potpisan je i vojni sporazum izmedju ministarstava odbrane Hrvatske i SAD, koji je sadrzavao veci broj tajnih klauzula o obuci hrvatske vojske, ucescu americkih generala u operativnom planiranju, naoruzavanju, obavestajnoj i logistickoj podrsci. Tim ugovorom je bilo precizirano i postavljenje americkih… Pročitaj više »

Ercegovac

Џаба то ти њему пишеш,
човјек већ има формирано мишљење.

Renault Terminator

Znam i ja da je nekada dzabe…ali ne mogu da dopustim nesto sto nije tacno,sto vredja zdrav razum.

Yankee

Za razliku od tebe koji si objektivan?

Renault Terminator

Ako nisam objektivan,ti demantuj sta sam napisao,ako imas cime.Tuzno je sto i ti to manje-vise sve sam znas a vamo ovde pred nama viris iz supka Amerikancima.Koji ti to ku.ac treba…zar su ti toliko slatki ti $…

Yankee

Nije se odnosio taj komentar na tebe.

A dolari jesu slatki, to znas i ti sam iz licnog iskustva … 😉 Ali dolari nisi razlog onoga sta pisem

Renault Terminator

Izvini onda.
Dolari a i Euri jesu slatki,ali treba imati granicu,kontrolu,a ne biti spreman na sve za dolare i euri.Bar je tako kod mene.
Da si ti meni ziv i zdrav i pozdrav sa suncanog Hauptplaca u Linzu?comment image

Yankee

Znam da ne volis da napustas Srbiju, pa evo obrati se Ercegovacu za pomoc. On kaze da sa 8 sati rada dnevno zivi super u Srbiji pa mozda ti oda tajnu kako je to moguce.

Renault Terminator

Ja sam radio 8 sati isto i to u drzavnoj firmi.Zivio sam normalno,ok.Austrija se meni „nabacivala“ kada sam se vratio iz Canade.Ali ja sam se odupiro maksimalno,izmisljao sve i svasta samo da ne odem.Recu ti sta je prelomilo,ali zivota mi meni je to bio jezicak na vagi koji je „nategao“ za Austriju.Penzija.Za 5 godina rada u Austriji sa ovom mojom platom i prijavom ja cu imati dobrano vecu penziju nego cijeli radni vijek proveden u drzavnoj firmi u Beogradu npr.Naravno,ja planiram ostati u Austriji do penzije,mnogo vise od tih 5 godina ali evo kazem ti primer samo.Ni plata koja je… Pročitaj više »

Ercegovac

и ти си ми нека фамилија 100%

Yankee

Sve je to lepo, ali te price da si ziveo „normalno, ok“ sa 8 sati rada u drzavnoj firmi nisu bas istinite, zar ne? Ili sad ne govoris istinu ili je ranije nisi govorio. Jer si ranije pricao kako nisi imao finansijskog izbora nego da odes u Kanadu i da ti je to bilo ono bas moranje. A sad odjednom „normalno, ok“ se zivelo sa srpskom platom i jos se kupio i nov 3-soban stan??? Ma daj … Ili si se mozda finansijski stabilizovao i kupio nov stan bas zbog toga sto si bio u Kanadi … Mislim, nije mene… Pročitaj više »

Renault Terminator

Prije Canade je bila neka druga prica u mome zivotu…poslije Canade i povratka u Beograd situacija je bila daleko bolja nego sto je bila prije odlaska u Canadu. Ja sam zivio normalno sa radom od 8 sati u drzavnoj firmi.Isao ljeti na more,isao na planine,sasvim jedan pristojan zivot,nije luksuzan i raskosan ali za mene je bio pristojan. Tebi dolari nisu vazni!!!!!Mile,ne jeb.i?…pa kada ti nisu vazni sto taksiras sa strane,sto ne budes sa zenom tada,drustvom itd…i mene briga sta ti i kako radis,tvoja licna stvar ali ne ide ti ta teza nikako.Jos one celave gume na Yarisu…volis ti Mile pare… Pročitaj više »

Yankee

Nisam rekao da mi dolari nisu vazni vec da mi nisu najbitniji. Kao sto ti rekoh gore – da mi sutra neko ponudi isti posao & platu u Beogradu koju sad imam u Americi opet se ne bi vratio u Srbiju. A Uber/Lyft vozim sa strane iz 2 razloga. Prvi, da bi mogao da priustim restauriranog ’68 Dodge Chargera 440 koji kosta oko $60.000. A drugo, volim da se osecam korisno, ne da lezim na kaucu ili da blejim po kafani. Pa ja sam Uber/Lyft poceo da vozim pre svega 2 godine, pre toga sam imao samo 1 posao i… Pročitaj više »

Renault Terminator

Razliciti smo ljudi Mile,sta je raditi dva posla a nemas potrebe da ih radis kad mozes da zivis od jednog,no robovanje dolaru/evru.Eto ti robujes za taj Dodg,ne’mo se ljutis,jebo te Dodz.I to ne sigurno da ga vozis svaki dan nego kada ti je merak.Za mene je to robovanje novcu.Vise volim otici igrati fudbal,trcati u prirodi,setati,biti sa prijateljima,dragim osobama…No dobro,nismo svi isti Boze moj,razliciti smo ljudi,drugaciji pogledi na zivot…
One gume na Yarisu je stvarno bila potrebe da mijenjas mnogo ranije,ono je za zatvor Mile.

Yankee

Ja se nikako ne slazem sa tim da je to „robovanje dolaru“. Da kojim slucajem imam 5 kredita i da kojim slucajem moram da radim toliko sati da ih otplatim – to bi bilo „robovanje dolaru“. Ali ja mogu da ne radim kad god pozelim i to i uradim kad imam dug dan na standardnom poslu ili kad znam da ce biti sporo vece. Dobro sad, jebo Dodge, ali jebo te i 3-soban stan onda, zar ne? Ja licno provedem najmanje vremena u stanu, prakticno samo prespavam u njemu, tako da onda tom logikom i 6 meseci u Kanadi da… Pročitaj više »

Mad Max

Mile, batali Ameriku. Oni ne znaju ni šta je auto, ni šta je roštilj, ni kiseli kupus, ni pečenje, ni reli, ni život…. Pokupi im pare pa beži ovamo. Tamo si za veka azilant. Oni su te oterali sa ognjišta, a ti im politiku gladiš.

Yankee

Hvala na ponudi, ali nije to za mene. Da se kojim slucajem vratim u Srbiju onda bi i ja morao da trazim izgovore zasto se tesko zivi i krivio Vucica, Trampa, Peru, Ziku, Miku i ostalu kompaniju svaki put kad mi nesto ne ide po volji. p.s. Ja znam i sta je rostilj i kiseli kupus i pocenje i zivot i reli, a Boga mi – i sta su auti bez da se drzim onoga „zena moze biti sa sela, al’ auto mora biti iz Nemacke“. Nego, ne odgovori mi gore – koji to auto ti posedujes? Ne moras da… Pročitaj više »

Mad Max

Ima svašta, u našoj radionici. Golf 3 GTI G60. Vrhhh, urađen. Otišao za francusku 205 GTI 1,9 krajem prošle godine, za dobre pare. Vrhunski Golf 1 kabrio sa GTI 1,8 motorom, otišao za Nemačku, za dobrru paru. Radi se Reno 5 GT Turbo, još jedan 205 GTI…. Sad smo malo u Reli šampionatu, sa jednim malim Pežo106 Rally. Prošlogodišnji prvak Srbije u reliju u generalnom plasmanu je PUG 106 i naš drugar mlad momak. Neverovato a isstinito (na žalost da PUG 106 buude prvak pored raznih jačih i boljih vozila)….. Tako, zanimamo se po malo, umesto da „taksiramo“ popodne. A… Pročitaj više »

Yankee

Na gornju pricu kako vozas „novi auto bolji od Toyote C-HR“ ocekivao sam barem da vidim Mercedes ili BMW … kao ono Fiat i Renault … Daleko od toga da ismejavam, oba auta mi se dopadaju, ali eto …

Mad Max

Za mene je Megan 4, bolji od HCR Tojote, mada ne znam ni kakva je. Nisam ljubitelj skupih vozila. Nije problem ni to nabaviti, ali ne volim.
Ako ima neki RS, GTi, ST to može uvek

Yankee

Za mene u „radnickoj“ klasi ne postoji bolji auto od Toyote. I to kazem ja koji je veliki ljubitelj Forda i koji je pre Yarisa i C-HR imao 7 Fordova …

Renault Terminator

Nemoj se ljutiti ali nekretnina i auto se ne mogu porediti,nekretnina je maltene za vijek vijekova a auto propade dok si reko keks ma koliko ga dobro odrzavao.I druga stvar,nekretnina drzi cijenu ili cak raste ali da izgubis na njoj je tesko.

Yankee

Da, ali ’68 Dodge Charger nije neki polovnjak koji ce za 3 godine izgubiti 50% vrednosti. I njegova cena svakim danom raste, zato je nov i kostao ispod $3.500 ($16.000 u danasnjoj valuti), a danas vredi $60.000+. Nije automobil koji se vozi svakodnevno vec maksimalno 1.000-2.000 milja godisnje, tako da sigurno nece propasti (kao sto nije ni propao posle 50 godina).

Renault Terminator

Znas i sam da takav auto trazi dosta para i paznje da bi stalno bio u top stanju i imao jaku cijenu…Ja to smatram luksuzom a ne prekom potrebom u zivotu.

Yankee

„Preko potreba u zivotu“? Pa mom misljenju – nista u zivotu nije preko potreba, ni auto, ni stan, ni bilo sta drugo – sve je samo izbor.

Renault Terminator

E jbg sad Mile?…

Yankee

Pa zar nije? Tebi je apsolutno moranje imati 3-soban stan? Pa kako si onda ziveo pre nego sto si ga kupio?

Renault Terminator

Ja sam kupio stan da zivim u njemu svaki dan a ti poredis nekretninu (bila kuca ili stan nebitno) sa automobilom,jos automobilom koji ces da provozas 1 mjesecno a zimi ga neces cak ni 1 mjesecno voziti.Nebitno,stan bio garsonjera,dvosoba,petosoban…za mene je uvijek bolja investicija pogotovo ako je potreba kao sto je meni bila a ne hir.Tvoj Dodz je cist hir.To ne moze da se poredi,pa da kupujes nov Dodz ili bilo koji drugi nov auto.Nekretnina je nekretnina to ce ti svako ziv reci,pogotovo ako je potreba.

Yankee

Pa kako zivis u njemu svaki dan kad si u Austriji vec neko vreme? Nov auto nije nikakva investicija jer on gubi 20% vrednosti onog momenta kada napusti salon. Klasicni auto je druga prica. Meni licno ne pada na pamet da bacim $200.000 (znaci 3.5 puta vise nego na klasicni auto) na stan u kojem cu vecini dana samo prespavati umesto da ga iznajmim za 1/3 cene i glava me nikas ne boli bez obzira sta treba popraviti ili renovirati u njemu. I ne vidim kako je 3-soban stan „moranje/potreba“ u zivotu. Kako si onda ziveo pre nego sto si… Pročitaj više »

Mad Max

Mile, stan – kuća je nešto što si postigao u životu, što nema gde da pobegne.
Glupo je porediti staru gitovanu lampariju sa stanom ili kućom.
Ako je tako kako pričaš, onda bi moji drugari bili bogataši. Realno, tek se pokriju toškovi i ostane nešto za drugi hobi, reli
Posao ti je da imaš 5 stanova, još bolje lokala i izdaješ ih.

Yankee

Glupo ili ne, meni licno 4 zida ne pruzaju ama bas nikakvo zadovoljstvo. Da ti iskreno kazem, da sam jos uvek sam tj. da nisam ozenjen – kupio bi neku staru kamp prikolicu cisto da imam gde prespavati. To bi ti trebalo reci koliko „zadovoljstvo“ meni stan pruza. A sa biznis strane, poznajem neke ljude koji su kupili nekoliko stanova pa ih izdaju. Pa to je glavobolja 24/7. Uvek neko zove i zali se da ne radi ovo ili ono, uvek po sudovima jer ljudi ne placaju kirije (a ovde ih ne mozes izbaciti dok ne prodje sudski proces sto… Pročitaj više »

Renault Terminator

„Glupo ili ne, meni licno 4 zida ne pruzaju ama bas nikakvo zadovoljstvo. Da ti iskreno kazem, da sam jos uvek sam tj. da nisam ozenjen – kupio bi neku staru kamp prikolicu cisto da imam gde prespavati“
Definitivno razlicito gledamo na zivot.

Ja sam stan uzeo za sebe,ne da ga iznajmljujem.Kupovina vise nekretnina i iznajmljivanje istih je opet neki drugi par rukava.

Ercegovac

могуће је, после 20године искуства у привреди… само се тоцила врте 8сати.

Ercegovac

Ако ти није тешко скокни до Војног музеја у Бечу и донеси ми један Браунинг ФН 1910, да га очистим и подмажем.

Renault Terminator

Heheh…mogu probati ali tu bi mi bio i kraj.

Ercegovac

мислио сам на ОНАЈ Браунинг.

Renault Terminator

Ali nista od toga nebi bilo da Ameri nisu KREDITNO pomogli Rusima i da budem jos precizniji,SSSR bi propao bez pomoci Amera.Naravno to je cista mitomanija i izmisljotina.Ameri su 1941 usvojili zakon u kongresu „zajam u najam“.Tokom ljeta i jeseni 1941 godine kada je Sovjetskom Savezu bilo najteze, jos uvijek nije bilo isporuka po Zakonu o zajmu i najmu. Njemacke trupe su na prilazima Lenjingradu i Moskvi zaustavljene iskljucivo sovjetskim oruzjem.Americka ekonomska pomoc sovjetskim oruzanim snagama u vecim kolicinama pocela pristizati tek u drugoj polovini 1943 godine.Tako da je totalno netacno tvrditi da bez te pomoci SSSR nebi mogao opstati,cinjenice… Pročitaj više »

Yankee

Zar ti nije malo ironicno da su Sovjeti prvu vecu pobedu (Operacija Uran) ostvarili tek krajem 1942. godine – otprilike u isto vreme kada je zapadna pomoc pocela da stize? Bitka za Staljingrad (gde su Sovjeti zaustavili, ali ne i pobedili Nemce – barem ne u uvodnim mesecima) se nije ni odigrala do avgusta 1942 – takodje otprilike isto vreme kada je zapadna pomoc pocela da stize.

Renault Terminator

Jel ti citas sta ja pisem???SSSR jos u Decembru 1941 zaustavlja Svabe pred Moskvom i istog tog mjeseca lansira kontranapad da bi do 7 Januara 1942 odbacili Svabe skoro 250km od Moskve i time definitivno skrsili operaciju Barbarosa. Pa kod Lenjingrada Svabe su zaustavljene jos u Septembru 1941!!!!To vazi i za Staljingrad.Ne zaboravi da do tada niko u Evropi nije uspjevao ni da zaustavi Svabe,do SSSR-a.A i operacija Uran se odigrava 1942 prije pomoci u nauruzanju koja pocinje 1943 godine. Americka pomoc stize tek 1943 godine ali SSSR vec je do tada razbio Wermaht i bez te pomoci.Ja ti opet… Pročitaj više »

Yankee

Tom logikom „zaustavili su ih“ onda se moze reci i da su Britanci uradili isto jos pre Sovjeta, jer su sprecili Hitlera da uopste uradi kopneni napad. Uz to, rat se nije vodio samo u Evropi tako da reci da Ameri nisu uradili nista je smesno.

Renault Terminator

Ti si zaista nekad cudan tip?.Pa Hitler nije ni probao da krene u invaziju sa tenkovima,pjesadijom,artiljerijom na Britaniju,tako da nisu imali potrebe i da ih zaustavljaju.
Ja i ne tvrdim da se rat vodio samo u Evropi i ne kazem da Ameri nista nisu uradili ali njihove zalsuge nisu onolike kolike ih ti prezentujes ovde nama,probaj to da svaris i shvatis ako mozes.

Yankee

Ja nisam ni prezentovao da su njihove zasluge ogromne. Prezentovao sam da Sovjeti nisu sve uradili sami.

Renault Terminator

U odbrani svoje zemlje jesu i to kada je po njih bilo najteze,kad im je bas bilo je.eno.

Ercegovac

Каже неки дан на тв нека бака што је је преживјела конц.логор .
45те приликом ослобађања онако гладним на ивици смрти прилазе им амерички војници и нуде им ЖВАКЕ.

Е то је тај ментални склоп.

Yankee

Sovjetski vojnici bi je prvo silovali, a onda poslali u Gulag jer se predala neprijatelju umesto da „casno umre“.

Ercegovac

Да знаш да су се зезнули Хрвати што су те протијерали .
Више би им ваљао да си тамо остао.

Yankee

Verovatno … ali je i njima sladje svoje govno nego tudja cokolada.

Ercegovac

Најтачније си се дефинисао.
Свака ти част, макар си искрен.

Ercegovac

Г.Томасовићу , када ће бити нешто о Форду Таунусу, обзиром да су га очи наших суграђана сигурно чешће гледале од овог горе ?

Ја лично сам се возио у неком са хром решетком хладњака и бијелим кровом , основна боја је била нека азурно плава.

Мислим да је неки модел из 70те.

Yankee

Doci ce i Taunus na red.

Djole

Ne mozes od ovih kretena,koji se svadjaju na nacionalnoj i socijalnoj osnovi da procitas normalan komentar o temi automobilizma,pu žgadijo.