1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: cene rezervnih delova su u poslednje tri godine porasle za 15% do 39%
Istraživanje: cene rezervnih delova su u poslednje tri godine porasle za 15% do 39%

Istraživanje: cene rezervnih delova su u poslednje tri godine porasle za 15% do 39%

346
2
Podelite sa prijateljima:

Prosečne godišnje cene za najčešće kupovane rezervne delove i komponente su porasle za 15% do 39% u periodu između 2016. i 2018. godine, zaključak je studije koju je pripremio Biro osiguravajućih društava Rumunije (BAAR) a na osnovu Audatex baze podataka, koja se koristi kao merodavna u slučajevima naplate po osnovu štetnog događaja. 

Rumuni navode primer rezervnih delova za vozila marke Dacia, koja je najzastupljeniji lokalni brend, a ni nama nije strana, niti je retka na našim ulicama. Evo primera, prednji blatobran je tokom 2018. godine, u proseku koštao 87 evra (413 leja), u poređenju sa 81 evrom (384,5 leja) iz 2017. i 73,7 evra (350 leja) u 2016. godini.

U konkretnom slučaju, cena blatobrana je porasla za 17,8% u poslednje tri godine. Imamo i primer prednjeg branika koji je tokom 2018. godine koštao, u proseku 143 evra (677 leja), dok ga je bilo moguće kupiti za oko 22% manji iznos, ako ste pazar obavili u 2016. godini. Pored toga, prednje svetlosne grupe su u međuvremenu takođe poskupele, i to za više od 20%.

Rast cena veoma sličnog intenziteta je zabeležen i kod ostalih poznatih marki automobila, pri čemu je kao verna replika ilustrovan primer rezervnih delova za Volkswagenova vozila.

AutoRepublika

(346)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A zašto bi rast cene rezervnih delova bio čudan? Konstantno rastu i cene novih vozila. Veoma izražena „hiperinflacija“.

Zoca

Ali za zamenske proizvodjace (skoro sve proizvode u Kini iako je rec o zvucnim imenima) ne vazi to pravilo.Sa druge strane ima izvorno kineskih firmi koje snabdevaju cak i premium proizvodjace.Kupujem filter italijanskog proizvodjaca ,vec po ko zna koji put i lepo posteno na kutiji pise :made in China.Problem je sto drugi kriju!