1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai Sonata (po prvi put) predstavljena na drugom kraju sveta
Hyundai Sonata (po prvi put) predstavljena na drugom kraju sveta
4

Hyundai Sonata (po prvi put) predstavljena na drugom kraju sveta

773
4
Podelite sa prijateljima:

Kada biste mogli da zamislite nekakav hybrid (ne u tehnološkom, više u poljoprivrednom smislu) između aktuelnog sedana Hyundai Sonate koja je restilizovana pre dve godine i koncepta koji je predstavljen pre jedne godine Hyundai Le Fil Rouge, verovatno biste dobili ono što nam je upravo pred očima – nova Sonata.

Koji korejski “genijalac” je smislio da lansira fotografije nove generacije modela značajnog za marku, na isti dan kada je fokus interesovanja svetske javnosti na Salonu automobila u Ženevi, nije nam poznato, ali upravo to je ono što se dogodilo.

Tvorci modernog sedana svoje čedo klasifikuju pomodnom kovanicom, odnosno kao “kupe sa četvoro vrata”, što ipak ne menja činjenicu da se ovde govori o klasičnoj limuzini sa primesama fastbek dizajna.

Sonata sada poseduje međuosovinski razmak koji je za 3,5 centimetra brojčano nadmoćniji u odnosu na prethodnu generaciju, dužina je takođe veća i to za 4,5 centimetra, dok je i širina u plusu za 2,5 centsimetra. Samo je visina noviteta u minusu od 30 milimetara.

Verzija novajlije za evropsko tržište posedovaće 2.840 mm između prednje i zadnje osovine, 4.898 mm u dužinu i 1.445 mm u visinu.

Neverovatno je da nova Sonata toliko podseća na liftbek iz Ingolštata, Audi A7. Ipak, prisutni su i neki detalji po kojima je sedan specifičan, a to su na primer hromirane trake koje sežu od retrovizora preko poklopca motora pa sve do prednjih svetlosnih grupa.

Tu se krije čarolija dizajnera iz korejske marke. Naime, ove trake počinju da svetle onda kada vozač uključi prednje farove. Proizvođač je ovu tehnologiju nazvao “skrivenom rasvetom” (Hidden Lighting Lamps), a ovo rešenje je po prvi put testirano prošle godine na konceptnom krosoveru Hyundai HDC-2 Grandmaster.

E sada ćemo morati da se vratimo na sličnosti sa modelima iz game nemačkog proizvođača luksuznih vozila koga smo pomenuli maločas u tekstu. Putnička kabina nove Sonate bi, uz promene vezana za amblem marke, glatko mogla da se useli u neki Audi.

Hyundai na vodi da su dizajneri unutrašnjosti pokušali da redukuju visinu prednjeg panela što je moguće više, kao i da integrišu razdvojene ekrane multimedijalnog sistema, što se pokazalo iritantnim za previše vozača.

Ipak, nova Sonata takođe poseduje dva ekrana, ali su oni pribijeni jedan uz drugi ne bi li odavali utisak jedinstvene digitalne celine. Ručica menjača polako postaje odumirući izraz u automobilskoj industriji, a zamenjuje je rotacioni taster, čime se dobija više prostora za sitne pregrade, odnosno ostave za sitnice. Obruč upravljača je prema navodima iz kompanije, po svom dizajnu sada sličniji onom što viđamo u modernim letilicama.

Više pojedinosti o primenjenim tehnološkim rešenjima, datumu početka prodaje, pa ni cenama, nije objavljeno. Ipak, puna premijera nove Sonate će se dogoditi u Koreji, nastupajućeg ponedeljka, što će prema već ustaljenoj praksi u automobilskoj industriji, istovremeno označiti i otvaranje knjiga porudžbina, uz deklarisane prodajne cene.

Svi su izgledi da će prema ranijim najavama, javna premijera (dakle, primetićete – treća u nizu) dogodiće se u aprilu, na Salonu automobila u Njujorku. Prodaja “kupea sa četvoro vrata” počinje tokom leta a novitet će moći da pazare i Evropljani, počev od jeseni.

AutoRepublika

(773)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Prelep auto

Ercegovac

И мени .
Шта мислите шта ли ће бити цијена код нас?
Наводно би требао да наслиједи И40… да ли и цијеновно?

Ercegovac

Значи тражимо јединствени цијеновник за тржиште Србије.
Што би казали менаџери нето-нето цијене.