1. Home
  2. Sajmovi
  3. Najneizvesnije takmičenje za Evropski automobil 2019. godine je osvojio Jaguar I-Pace
Najneizvesnije takmičenje za Evropski automobil 2019. godine je osvojio Jaguar I-Pace

Najneizvesnije takmičenje za Evropski automobil 2019. godine je osvojio Jaguar I-Pace

341
4
Podelite sa prijateljima:

Tradicionalno, u predvečerje Salona automobila u Ženevi, održava se izbor Evropskog automobila godine. Pobedu u trci je ove godine izvojevao električni krosover Jaguar I-Pace, kojim je britanski proizvođač pretekao nemačku veliku trojku.

Ovo ne samo da je prva pobeda na takmičenju za marku Jaguar već je i prvi puta da se nađe u prvoj četvorci u finalnom plasmanu, s obzirom da je peto mesto zauzeo sedan Jaguars XE pre tri godine. Ipak, ovo nije prva titula za vozilo iz EV segmenta jer je 2011. godine prestižnu titulu osvojio Nissan Leaf.

Žiri je sastavljen od 60 novinara iz 23 evropske države. Prema propozicijama takmičenja „Car of the Year“ učešće mogu uzeti samo potpuno nove generacije modela, ili barem temeljno osvežne, i to u periodu dužine 12 meseci, koji prethodi danu proglašenja prošlogodišnjeg pobednika.

U početnoj fazi ocenjivanja, na crti je bilo 38 modela, a u finalnom delu izbora, svaki član žirija je dodeljivao finalistima 25 poena, prema sopstveni procenama. Niti jedan od kandidovanih modela nije mogao dobiti više od 10 poena, a najmanje 5 njih je moralo da prođu proces ocenjivanja.

Borba za prvo mesto je bila krajnje neizvesna, jer je sportski automobil sa motorom postavljenim u središtu,  Alpine A110 dobio jednak broj poena kao i pobednik, odnosno 250. To je bio razlog zašto je organizator morao da upriliči taj-brejk, ili majstoricu u kojoj su prebrojavana prva mesta na pojedinačnim listama koje su sačinili svi novinari – članovi žirija.

Na toj listi se kao pobednik čak 18 puta našao električni krosover, dok je Alpine A110 bila favorit na listama šesnaest članova žirija.

Treće mesto je zauzeo hedžbek Kia Ceed  (247 poena), sledi Ford Focus (235 poena), Citroen C5 Aircross (210 poena), Peugeot 508 (192 poena) i Mercedes-Benz A klase (116 poena).

AutoRepublika

(341)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZER

Kia Ceed no3? Nisam je probao, video, svi kazu da je napredovala u svim aspektima, sem u dinamickim kvalitetima gde je i dalje meh. Katastrofalan plasman za Focusa tj naseg automobila godine. Sto se tice Dzega, simbolicki automobil verovatno zaslužuje priznanje, ali imao sam prilike da ga probam na kraćoj test voznji i zaista ubrzava kao raketa, ali meni je ona masa zasmetala i sama izrada enterijera i detalja eksterijera mada nelosa tj skinuta sa polica Rovera mi je onako imala mlak utisak, vise mi je vukla na utisak u Koreancima ili Hjundaiju. Takodje automobil je jako osetljiv na paket… Pročitaj više »

moron

Sa ove liste, glasao bih samo za Focus i to jedino Topalović Edition. Naravno, ne i za srpsku verziju, sa koje je oguljena sva aktivna bezbednosna oprema

Ercegovac

Јел Јагуар маде ин Велика Британија?
Да им ово није последњи поздрав од Европе ?

(Као оно награда за животно дијело)