1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla priprema pristupačni kompakt?
Tesla priprema pristupačni kompakt?
1

Tesla priprema pristupačni kompakt?

426
1
Podelite sa prijateljima:

Nekolicina stranih stručnih portala javlja da je Teslin novi model „gotova stvar“ i da bi trebalo da se pojavi na tržištu u narednim godinama. 

Neki predviđaju da bi ovaj električni automobil mogao da bude predstavljen već naredne godine, dok drugi prenose da će to najverovatnije biti za tri do četiri godine. Bilo kako bilo, mediji su već „krstili“ nadolazeće vozilo nazivom Model 2, a kako bi trebalo da bude smešten klasu ispod Modela 3, tako nešto se čini sasvim logično.

No, ovde nije reč o gabaritima automobila, mada je i to vrlo značajno za neka tržišta, već o ceni. Najavljena cena za budući kompakt jeste 25.000 dolara. Ilon Mask je prošle godine potvrdio da se takav model zaista i razmatra, ali je osim potencijalne cene najavio i da će imati autonomiju kretanja veću od 320 km. Milijarder je tada kazao da bi bilo potrebno oko tri godine da u potpunosti razviju novi model kompaktnih dimenzija, što bi otprilike bilo u skladu sa najavama određenih medija da bi Model 2 mogao stići na tržište 2023/2024. godine.

Moguće je da će razvoj ovog noviteta biti ustupljen novom razvojnom centru koji Tesla formira u Šangaju. Govori se da bi čitava proizvodnja potencijalnog Modela 2 trebalo da se odvija u Kini, a da se potom šalje u ostale delove sveta. Ovako nešto Tesla već čini sa Modelom 3 i Modelom Y, koji se iz Kine šalju u Evropu, dok ne počne da radi fabrika pokraj Berlina.

Model 3 je trenutno najpristupačniji automobil Tesle, ali ni za njega ne možemo reći da se radi o jeftinom vozilu. No, uprkos tome ovaj četvorotočkaš je u prethodnoj godini bio ubedljivo najprodavaniji EV na globalnom planu sa ukupno 365.240 isporučenih jedinica! Ipak, jeftiniji automobil bi sigurno bolje prošao na tržištima u razvoju, pa i u samoj Kini gde je prodaja električnih automobila u velikom porastu.

Ovde treba naglasiti da je Ilon Mask više puta govorio o kompaktnom vozilu koje bi trebalo da donese veliki uspeh u Evropi. Dobro je poznato koliko su popularni četvorotočkaši iz C segmenta na Starom kontinentu, ali tu je i još jedna vrlo bitna stvar – konkurencija. Čini se da je rukovodstvo Tesle svesno da je u Evropi u toku navala tradicionalnih proizvođača na EV segment, s tim da će se povesti posebno oštra borba upravo u C segmentu.

Volkswagenov prvi član ID familije – ID.3 je upravo smešten u ovu klasu i svoju komercijalnu karijeru je počeo vrlo dobro. Osim toga, uskoro ćemo videti i Renault Megane eVision, odnosno francuskog EV aduta za pomenutu tržišnu nišu, a nema sumnje da će i drugi brendovi uskoro ponuditi svoje modele za obračun u ovom segmentu.

Stoga će i Tesla morati da reaguje adekvatno i ne dozvoli da joj se otme deo kolača. Sve izgleda kao da će Model 2 ipak postati realnost, i to vrlo brzo…

AutoRepublika 

(426)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Da će da rade na manjem modelu koji će koštati $25.000 su najavili 22. septembra prošle godine, te da će ovaj biti spreman u naredne 3 godine. Pretvoreno u poznatiju valutu bi to bilo danas 20.600€ a što će predstavljati problem za sve one proizvođače automobila koji neće moći da dođu do jefinih baterija u velikim količinama.