1. Home
  2. Vesti
  3. Nova poljska marka Izera obećava
Nova poljska marka Izera obećava
3

Nova poljska marka Izera obećava

610
3
Podelite sa prijateljima:

Nakon gašenja marke FSO, Poljska je ostala bez ijednog nacionalnog brenda za masovno proizvedena putnička vozila. Pogoni smešteni u Poljskoj sada proizvode jednino automobile svetski poznatih marki, pa se u ovoj slovenskoj zemlji montiraju novi primerci hedžbeka i karavana Opela Astre, kao i malena Lancia Ypsilon s troja vrata. Logično, tu je i mehanički blizanac Fiat 500. Već duže vreme se ništa ne čuje o poljskoj kompaniji Arrinera, koja je podugo planirala početak proizvodnje superautomobila Hussarya. Ali, kao što smo i najavili prošlog vikenda, firma Electromobility Poland, osnovana 2016. godine je održala reč, i konačno svetu predstavila sopstvenu marku. Izera je pred nama.

Electromobility nije startap kompanija u privatnom vlasništvu. Ideja o lansiranju nacionalnog automobila je inicirana od strane poljske vlade, koja je oformila zajednički poduhvat, utemeljen od strane četiri državna entiteta: PGE Polska Grupa Energetyczna SA, Energa SA, Enea SA i Tauron Polska Energia SA. Svako od pobrojanih društava drži 25% kapitala novoformiranog entiteta, dok je poslovanje zajedničkog privrednog čeda, strogo kontrolisano od strane vlade Poljske.

Najmanje dva modela će poneti amblem nove marke na poklopcu motora, a serijska proizvodnja će prema planovima osnivača kompanije, startovati u nekom trenutku tokom 2023. godine. Do sada, prezentovani su samo hedžbek i krosover, koji još uvek nisu ni dobili svoja krštena imena.

Tokom svečanosti povodom premijere, konstruktor nas nije počastio podacima o tehničkim specifikacijama. Samo znamo da će kapacitet baterijskog pakovanja biti dovoljan da omogući autonomiju s jednim punjenjem od 400 kilometara, a znamo i da će se na tržištu naći dve modifikacije koje će se razlikovati po „zapremini rezervoara“ konvencionalnim rečnikom izneto, odnosno po kapacitetu baterija. Saopšteno je i da će ubrzanje iz mirovanja do „stotke“ potrajati kraće od osam sekundi, uz ograničenu najvišu brzinu kretanja na 160 km/h.

Neko bi pomislio da su konstruktori, propuštanjem da objave više pojedinosti, želeli da pojačaju intrigu i znatiželju javnosti, ili pak da nisu imali dovoljno vremena da odaberu komponentaše za pojedine sklopove na novom krosoveru i hedžbeku. Međutim, to nije tako. To što je tako malo detalja obelodanjeno prilikom predstavljanja dueta baterijskih automobila, posledica je toga što još uvek nije doneta odluka o tome na kojoj, tačnije na čijoj arhitekturi će noviteti biti utemeljeni.

Pa opet, kompanija ima ozbiljne izglede za uspeh. Podršku u oblasti mašinskog inženjeringa pruža nemačka firma EDAG, koja inače neguje tesnu saradnju s mnogim poznatim svetskim proizvođačima četvorotočkaša. Tu je i italijanski studio Torino Design, koji se pobrinuo za stil noviteta. Povrh toga, tim su pojačali i neki profesionalci iz britanskog Jaguara, tako da Izera svakako nije tikva bez korena.

Electromobility Poland planira da pokrene jednostavan sistem plasmana električnih vozila s mogućnošću pazara istih, bez neophodnosti posete izložbeno-prodajnog salona. To ipak ne znači da se Izera neće uopšte nuditi kroz maloprodajnu mrežu, jer je najavljeno ostvaranje par dilerskih predstavništava, dok će se veći deo očekivane radoznalosti potencijalnih kupaca, moći zadovoljiti na „onlajn osnovama“.

Cenovni rang kom će pripadati vozila marke Izera nije čak ni okvirno nagovešten. Uprkos obećanjima da će serijska proizvodnja novajlija biti pokrenuta u naredne tri godine, kompanija još uvek nije započela ni s gradnjom fabričkog kompleksa. Pregovori o kupovini parcele na kojoj će biti podignuta fabrika još uvek nisu privedeni kraju.

AutoRepublika

(610)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Sta je sad ovo? Nema sprdanje sa njima kao sa turskim autom? Nisam čuo da je poljska kvalitetnija od turske, a nekako vidim da se Turcima ne da da naprave auto, spotiču ih na sve strane, a jedna poljska ko iz pic@€ izbacuje auta. Ista ploča ali druga strana, udružena zavjera ….. znate ostatak.

moron

Skeptičan sam u mogućnost komercijalnog uspeha.

YugoFlorida

Sad će maltene svaka šuša moći da proizvodi automobile. Samo urade karoserije, uzmu baterije od nekog drugog. I šta onda? Mi napravili auto. Nije to to. Da su spolja svi različitii, a iznutra jedno te isto.