1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda Vision iV koncept – enterijer
Škoda Vision iV koncept – enterijer
0

Škoda Vision iV koncept – enterijer

126
0
Podelite sa prijateljima:

Škodin prvi pokušaj vezan za proizvodnju novog modela na Volkswagenovoj MEB platformi za električne automobile, biće predstavljen u Ženevi narednog meseca. Nazvan je Vision iV, koncept čiji dizajn nosi neke smernice neuobičajene za češku marku.

Prošle nedelje, Škoda je u opticaj pustila par skečeva, na kojima može da se vidi stilizovana spoljašnjost iV koncepta, a sada je red došao na enterijer.

Odsustvo centralnog tunela je Škodinim dizajnerima omogućilo da se malo poigraju s nekim stvarima. Panel instrumentacije i centralna konzola, primera radi, modifikovani su na taj način da mogu da ponude prostor za odlaganje u nižim nivoima, kao i dovoljno prostora da se dva mobilna telefona odlože na konzolu i bežično integrišu u info-zabavni sistem vozila.

Instrumentacija je podeljena u dve sekcije, odvojene dekorativnim šavovima. Gornji deo odlikuje veliki stojeći ekran, ispred kojeg počiva ispupčena ivica za ruku.

Dizajn enterijera dodatno karakteriše novi volan s dva paoka i naglašenim natpisom „ŠKODA“, gde je ranije obično počivao logo firme.

Škoda iV koncept označava ulazak češke marke u elektrifikaciju. U naredne tri godine, najmanje deset elektrifikovanih Škoda će se naći na putevima. Najpre, tu će biti „plug-in“ hibridna verzija Superba, a zatim potpuno električni CitiGo.

Neki od elemenata primenjenih na iV konceptu, poput širokog prednjeg svetlosnog sečiva i naziva „Škoda“ ispisanog s pozadinskim svetlom pozadi, već su potvrđeni i za serijski model.

Nema dodatnih detalja, a uživo ćemo iV videti u Ženevi.

AutoRepublika

 

(126)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments