1. Home
  2. Vesti
  3. Corvette dobija nove motore narednih godina
Corvette dobija nove motore narednih godina
0

Corvette dobija nove motore narednih godina

180
0
Podelite sa prijateljima:

Ispred nas je potpuno nova, osma generacija modela Chevrolet Corvette. Dok serijska proizvodnja kasni zbog epidemije virusa korone, automobil privlači pažnju svojom pojavom, i konfiguracijom koja, po prvi put u 67-godišnjoj istoriji, pruža centralno postavljen agregat.

Možda se upravo na račun mehanike može čuti jedina kritika noviteta, ali ne iz razloga što je loša, već zbog podatka da Corvette trenutno pruža samo jedan agregat. Reč je o proverenom 6,2-litarskom benzincu s 490 „konja“ koji proizvodi silu koja se kasnije prenosi na zadnje točkove preko osmostepenog automatskog menjača sa dvostrukim kvačilom.

Ali pomoć je na putu i kako otkriva sajt Hagerty, američki proizvođač vozila planira četiri nove verzije u narednih pet godina od čega će svaka naredna biti bolja od prethodne. Već sledeće godine stiže nova generacije popularne verzije Z06, a pokretaće je atmosferski 5,5-litarski V8 agregat sa oko 650 konjskih snaga.

Ovaj motor se nalazi ispod haube trkačkih primeraka već neko vreme, a maksimalnu snagu će postizati na relativno visokih (barem za američke standardne) 9.000 obrtaja. Takođe je potrebno spomenuti da je reč o najmoćnijem atmosferskom serijskim motoru u istoriju američke automobilske industrije sa čak 118 „grla“ po litru zapremine. Mediji predpostavljaju da će cena iznositi oko 85.000 američkih dolara.

Tokom 2023. godine u ponudu stiže i Grand Sport. Kroz istoriju ova verzija je bila rezervisana za model sa identičnim baznim motorom, ali i velikim brojem električnih pomagala i dizajnerskih dodataka. Hagerty kaže da će novi Grand Sport dodati i električni motor čime bi snaga skočila na oko 600 „grla“.

Godinu dana kasnije stiže i ZR1 zasnovan na spomenutom Z06, ali zahvaljujući turbo punjaču snaga ide sve do 850 „konja“. Slično kao i ostali egzotični proizvodi, ZR1 će takođe da pruža automatsko podešavanje ogibljenja i aerodinamičkih detalja tokom vožnje.

I za kraj da kažemo da će Chevrolet debitovati s najmoćnijim modelom Corvette u istoriji tokom 2025. godine. Reč o verziji koja će nositi Zora oznaku po belgijskom inženjeru Zori Arkus-Duntovu koji je spasio ovaj automobil sredinom pedesetih godina prošlog veka.

Corvette naime nije bio uspešan od prvog dana i General Motors je planirao da stopira serijsku proizvodnju posle svega tri godine, pre nego što je „magija“ Arkusa-Duntova produžila karijeru. U svakom slučaju, Zora će kombinovati 5,5-litarski termalni agregat sa električnim, a krajni rezultat bi trebalo da bude  predstavljen sa oko 1.000 konjskih snaga. Ovo će ujedno biti jedina verzija sa pogonom na sva četiri točka i Chevrolet očekuje da će to biti jedan od najbržih drumskih automobila na svetu.

AutoRepublika

(180)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments