1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen šalje model Up u penziju?
Volkswagen šalje model Up u penziju?
1

Volkswagen šalje model Up u penziju?

376
1
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen ozbiljno razmatra napuštanje A segmenta kada je reč o modelima koje pokreću SUS agregati. 

Nemački gigant veruje da će svi automobili u A segmentu biti ugroženi novi, strožim emisionim normama. „Ako sagledamo pravila koja nas čekaju 2030. godine u Evropi kada je reč o emisionoj regulativi, biće veoma teško za automobile kao što je Up da ispoštuju zadate norme. To je naravno moguće, ali će značajno podići cenu uvodnog modela. Naša procena da bi Up sa potrebnim izmenama bio skuplji 3.500 evra. Da li naši kupci imaju toliko novca za uvodni, bazni model? Ja mislim da ne“, rekao je na prošlogodišnjem izdanju Salona automobila u Detroitu šef Volkswagena, Herbert Dis.

Stručni mediji navode da je Volkswagen već stopirao razvoj nove generacije modela Up, te da je isto naređeno i ostalim sestrinskim brendovima. Up je prošle godine prodat u Evropi u 98.867 primeraka, uz blagi pad prodaje od 3% u odnosu na rezultat iz 2017. godine. Na taj način ovaj model je došao do treće pozicije među najprodavanijim automobilima A segmenta na Starom kontinentu. Bolji rezultat od Upa zabeležili su Fiatovi modeli Panda i 500 koji godinama vladaju ovom tržišnom nišom.

Kao moguć spas za A segment vidi se elektrifikacija. Up već ima električnu varijantu, a uskoro će verziju sa elektromotorom dobiti i bratski Seat Mii i Škoda Citigo.

Volkswagen je za sada stopirao razvoj i ulaganje u ovaj deo svog portfolija, što implicira da je sasvim moguće da aktuelna generacija Upa bude i poslednja.

Za razliku od nemačkog giganta, njegov najveći rival na globalnom nivou, Toyota, ima drugačiji pristup ovom segmentu. Japanska marka ističe da je A segment od velike važnosti za njihov brend jer dovodi nove i mlade kupce. Osim toga, Toyota veruje da će dalja urbanizacija u Evropi forsirati automobile malih gabarita stoga ne planiraju da odustanu od malih modela.

AutoRepublika 

(376)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZER

Jedini VW u koji sam se zaljubio na prvi pogled u poslednjih 100 godina i ukidaju ga 🙂 doduse zaljubio sam se bio u VW up! prototip, serijski nije bio na tom funky nivou… Ali je sve u svemu jedan izuzetno pristupacan i pogodjen VW.

Meni je Polo totalni overkill i nonsense u poredjenju sa UPom sem kad je rec o prvom automobilu…

Jedina steta sto je prilicno nepouzdan, ali tako je to kad se naviknes na Hondu 🙂