1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Amerika: Rekordan broj stradalih u industriji prevoza robe kamionom
Amerika: Rekordan broj stradalih u industriji prevoza robe kamionom
1

Amerika: Rekordan broj stradalih u industriji prevoza robe kamionom

399
1
Podelite sa prijateljima:

Vožnja kamiona u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je i dalje jedan od poslova sa najvećim brojem smrtnih slučajeva. U prošloj godini je čak 840 vozača je poginulo na putu, što je za 6,6% više nego godinu dana ranije. Spomenuta cifra ne samo što je najveća u poslednjih 30 godina već je i za čak 25% viša u poređenju sa periodom od pre samo pet godina.

Statistički gledano, transportna industrija rezultira sa 26,8 smrtnih ishoda na svakih 10.000 radnika dok je prosek kada sagledamo sve poslove za oko osam puta manji. Najveći prosek tragičnih ishoda na poslu su zabeležili ribari sa čak 99,8 smrtnih epiloga na 10.000 radnika, a ispred kamiondžija su i radnici koji rade na krovovima, zatim inženjeri u avionskoj industriji i na kraju oni koji se bave sečenjem drva u šumama. Međutim, njihov ukupan broj smrtnih slučajeva je značajno manji, pošto u takvim industrijama i radi manji broj zaposlednih.

Pa šta je onda razlog takvog stanja? Pa, pre svega, upotreba alkohola i protivzakonitih, opojnih supstanci se povećala za 25%, a prema nalazima istraživanja, jedan od sedam novih vozača nije u stanju da prođe obavezni test, dizajniran da pruži odgovor na pitanje da li je vozač konzumirao ikakve ilegalne materije u poslednjih 30 dana.

Vožnja brzinom koja prevazilazi zadata ograničenja i “igranje“ sa mobilnim telefonima su takođe dali svoj veliki doprinos, a čak 38% stradalih nije vezalo bezbednosni pojas. Istraživanja pokazuju da u poslednje vreme veliki broj vozača vozi i duže nego što je propisano dozvoljeno trajanje neprekidne vožnje. Ovo uprkos tome što je pre nekoliko godina sistem osmišljen da ne dozvoli tako nešto uveden u upotrebu.

Međutim, ni to nije sprečilo određene vozače da voze preko dozvoljenih deset sati, ili da ne provedu za volanom manje od dozvoljenih osam časova. U proseku vozač kamiona sedmično provede između 55 i 65 sati sa volanom dok je prosek u ostalim industrijama 40 sati.

Današni kamioni su opremljeni modernijom bezbednosnom tehnolofijom kao što je automatsko kočenje u slučaju opasnosti i upozorenje u slučaju da kamion napusti saobraćajnu traku na autoputu, pa su očekivanja da bi broj smrtnih ishoda mogao da opadne tokom narednih godina.

AutoRepublika

(399)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

1. „čak 38% stradalih nije vezalo bezbednosni pojas.“

2 „Istraživanja pokazuju da u poslednje vreme veliki broj vozača vozi i duže nego što je propisano dozvoljeno trajanje neprekidne vožnje. Ovo uprkos tome što je pre nekoliko godina sistem osmišljen da ne dozvoli tako nešto uveden u upotrebu.“