1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen predstavio Jettu GLI
Volkswagen predstavio Jettu GLI
0

Volkswagen predstavio Jettu GLI

731
0
Podelite sa prijateljima:

Iako se više ne prodaje na „Starom kontinentu“, Volkswagen Jetta je izuzetno bitan automobil za nemačkog proizvođača vozila. U 2018. godini, Amerikanci su kupili preko 90.000 jedinica, što je za upola manje u poređenju sa periodom od pre samo sedam godina, ali ovaj automobil je i dalje drugi najprodavaniji Nemac „preko bare“, odmah iza jednog drugog Volkswagena, Tiguana.

Trenutna generacija je na tržištu oko godinu dana, a nemački gigant je iskoristio ovogodišnji Salon automobila u Čikagu da bi publici pokazao moćniju verziju pod GLI oznakom.


Jetta GLI je u prošlosti često kritikovana iz dva razloga. Ne samo što su Amerikanci morali da se zadovolje sa starijim platformama već GLI nikada nije dobio ni mehaniku mnogo hvaljenog Golfa GTI, iako bi u realnosti trebalo da predstavlja sedan verziju Golfa.

Standardan model se konačno može pohvaliti savremenijom MQB platformom, a počev od 2020. godine GLI će pružati identičnu mehaniku kao GTI. To znači da se ispod haube nalazi fantastični 2,0-litarski turbo agregat sa 228 konjskih snaga i 350 Nm obrtnog momenta što je za 18 „konja“ i 56 Nm obrtnog momenta više u poređenju sa prethodnikom.

Snaga se prenosi na prednje točkove preko šestostepenog manuelnog ili sedmostepenog automatskog menjača, a kompletno ogibljenje i kočnice su takođe preuzeti sa Golfa GTI.

Dizajnerske promene u odnosu na standardnu Jettu kod verzije GLI su minimalne, ali se mogu primetiti na prvi pogled. Za početak, GLI je za oko 1,5 centimetar niži, pa samim tim deluje mnogo agresivnije, a veliku ulogu u tome igra i crna maska hladnjaka i sportski branici.

Slična strategija je primenjena i na enterijeru, a izbor opreme je uglavnom identičan prethodniku. Volkswagen će ponuditi i posebnu verziju u čast 35-godišnjice ovog automobila, a ona će se razlikovati po belim felnama i dodatnim crnim detaljima. Upravo će ova specijalna verzija činiti vrh ponude, ali za one sa plićim džepom tu su i jeftinije verzije, S i Autobahn.

Volkswagen već sada prima narudžbe, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima tokom leta. Kompanija posebno nagoveštava da će GLI biti prvi model kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama sa novom, dužom garancijom koja pokriva period od šest godina ili 115.000 kilometara.

AutoRepublika

(731)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments