1. Home
  2. Istorija
  3. Verovali ili ne, ali električna Dacia uveliko postoji (GALERIJA)
Verovali ili ne, ali električna Dacia uveliko postoji (GALERIJA)
8

Verovali ili ne, ali električna Dacia uveliko postoji (GALERIJA)

17.00K
8
Podelite sa prijateljima:

Eduard Palagita, Rumun sa boravištem u Njujorku, uspeo je da nabavi jedan od svega dva primerka električne Dacije. No, ni ova Dacia, kao ni budući EV model te kuće, nije u suštini prava Dacia…

Zapravo, radi se o Renaultu 12, koji je koristio istu platformu kao i Dacia 1300. Priča o konkretnom primerku vodi nas u sedamdesete godine prošlog veka kada je naftna kriza naterala ljude da razmatraju druge alternative fosilnim gorivima.

Tako je američka vlada podržavala niz programa koji su pružali podršku start-up kompanijama koje su razvijale električne automobile. Jedna od takvih kompanija bila je i EVA (Electric Vehicle Association).

U periodu između 1974. i 1982. godine EVA je napravila, ili možda bolje reći konvertovala niz modela. Tako su nastale električne varijante Fordovih modela Mustang i Fairmont, kao i AMC-ovog Pacera. Jedan od automobila koji je preradila EVA bio je i Renault 12.

Ovaj model EVA je preimenovala u Metro. Novi električni automobil imao je masu od 1.450 kilograma, što je bilo značajno više u odnosu na konvencionalnu varijantu. Autonomija kretanja je kao i danas zavisila od brzine kojom se kreće vozilo.

Tako je EVA Metro bio u stanju da pređe 93 km ako bi se kretao prosečnom brzinom od 40 km/h. Ukoliko je prosečna brzina iznosila 55 km/h domet je bio 60 km.

Performanse naravno nisu bile ubedljive. Maksimalna brzina iznosila je skromnih 93 km/h, dok je za ubrzanje do 48 km/h bilo potrebno manje od 15 sekundi.

EVA Metro uspeo je da stigne i do inauguralne parade Džimija Kartera 1977. godine.  Osim toga, ovaj model je testirala i NASA. Opit se odnosio na ponašanje vozila prilikom sudara pri brzini od 48 km/h.

Testirala ga je i NASA

Eduard Palagita, aktuelni vlasnik električne “Dacije” kupio je svoj primerak pre svega nedelju dana. Jedan prijatelj obavestio ga je da se jedan EVA Metro našao u prodaji.

Konkretan automobil kupljen je pre nekoliko godina od federalne države Ohajo. Model je do tada prešao 5.138 milja. Novi vlasnik bio je iz države Džordžija i u narednom periodu koristio je za svakodnevnu upotrebu.

Sada ovaj EV ima pređenih 12.600 milja. Nekadašnji vlasnik ga je prodao jer je neophodno da se promene baterije, a on nije bio spreman na taj trošak, te je tako električni automobil došao do Palagite.

Rumun namerava da u potpunosti revitalizuje automobil, podari mu nove baterije i produži njegov životni vek.

AutoRepublika

(16999)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dobro je prošla na ovom „kreš testu“. Neverovatno mi je, za to vreme. I reno 12.

BB

Pa zar nije Renault rodonačelnik bezbjednosti sa programiranim zonama čvrstoće na modelu 18 sa marketinškim sloganom: Naš lim se lako gužva!?
Istina na to je bilo poslije 12-ke, ali vjerovatno su na njoj eksperimentisali…

D_C

Pa nije Renault 12 koristio istu platformu kao Dacia 1300 nego je Dacia 1300 bila kopija Renaulta 12. Nije Elvis pevao istu pesmu kao ZZ top nego je ZZ top obradio Elvisov ‘Viva Las Vegas’. To su neke bitne razlike.

Milan132

Postoji i elektricni Yugo, ali niko i ne zna posto drzavu nije zanimalo da sacuva tih par primeraka…

Yankee

Nije bas da niko ne zna … Imao sam i slike, ali nismo imali dozvolu da ih objavimo na sajtu.
https://autorepublika.com/2018/03/12/zanimljivost-dana-yugo-elektra/

Kikko

General motors je 1990 oko 6 miliardi dollara ulozio u projekt elektricna auta ..nako 6 godina su inzinjeri prezentirali model svojim sefovima ..ideja otisla pod patent a odjel koji je radio na tom projektu ..je dobio otkaz …gledo sam reportazu i gkavni inzinjer sve priznao

Pablo

Tako je, radi se o modelu General Motors EV1. Napravljen je i dokumentarni film na tu temu Who killed the electric car
https://m.imdb.com/title/tt0489037/

don

Nekadašnji vlasnik ga je prodao jer je neophodno da se promene baterije, a on nije bio spreman na taj trošak
hihihi, to sve pusace (jerbo vozaci nisu) dildaca ceka.