1. Home
  2. Vesti
  3. Lamborghini izbacuje „LP“ oznaku iz naziva modela u korist konkretnih termina
Lamborghini izbacuje „LP“ oznaku iz naziva modela u korist konkretnih termina
0

Lamborghini izbacuje „LP“ oznaku iz naziva modela u korist konkretnih termina

323
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom ere Miure, Lamborghini je koristio P400 oznaku za zadnje postavljen motor i radnu zapreminu motora od 4,0 litra. Onda je došao Countach 1974. i promenio je u LP400.

LP označava „Longitudinale“ i „Posteriore“ („uzdužno“ i „zadnje“). Diablo je imao drugačiju šemu nomenklature a prvi serijski Lamborghini sa pogonom na sva četiri točka je bio nazvan „VT“ („viskozitet“ i „trakcija“). Sa restilizovanim Murcielagom i Gallardom, nomenklatura se vratila na LP, ali je dodata brojka „4“, koja označava pogon na sve točkove.

Tako je Huracan postao poznat po LP 610-4 oznaci: 610 ks umesto radne zapremine), ali šta se desilo s Huracanom Evo? Odsustvo slovno-numeričke oznake nije bio potez svojstven Lamborghiniju, ali je postojao razlog za tu izmenu.

„Prebacivanje na stvarne termine poput ’Performante’ i ’Evo’ čini stvari lakšim za razumevanje kod kupaca a i iz perspektive markiranja“, saopštio je Lamborghini. Izazov je u svakom slučaju osigurati intelektualnu svojinu, da bi se nazivi koristili na globalnom planu.

Šef razvojnog sektora, Mauricio Ređijani, tvrdi da se o nazivu visokoperformantnog naslednika Performante još uvek temeljno diskutuje, uprkos činjenici da on preferira Evo Performante u odnosu na Performante Evo. Superleggera bedž, koji Lamborghini koristi na Gallardu LP 570-4 Superleggeri, neće se vraćati.

Santa Agata Bolonjeze ne spominje ništa u vezi sa Huracanom sa zadnjim pogonom, niti ulazi u detalje šta je u pripremi za redovnu restilizaciju Performantea.

Za sada, Avetnatdor LP 770-4 SVJ je najmoćniji Lambo u ponudi. Njegov 6,5-litarski V12 isporučuje 770 ks pri 8.500 o/min, uz 720 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dostupnog pri 6.750 o/min. Krug na Nirburgringu je kompletirao za 6 minuta i 44 sekunde, što ga čini najbržim serijskim automobilom na „Zelenom paklu“.

AutoRepublika

(323)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments