1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najveći skandal u reliju
Zanimljivost dana: Najveći skandal u reliju

Zanimljivost dana: Najveći skandal u reliju

3.56K
4
Podelite sa prijateljima:

Nije retkost da u auto-moto sportu vidimo odluke sa kojima se nikako ne slažemo. Od favorizovanja vozača i timova pa sve do menjanja pravila da oni sa najvećim budžetom opravdaju svoje investicije. Kada je reč o svetskom šampionatu relija, najveći skandal se desio 1966. godine u Monte Karlu kada je Mini zauzeo prve tri pozicije, a zatim diskvalifikovan zbog – sijalice.

Pre spomenutog relija Mini Cooper je izašao kao pobednik 1964. i 1965. godine u Monte Karlu zahvaljujući svojim malim dimenzijama koje su mu definitivno pomagale u uskim i oštrim krivinama. Činilo se da će se ista stvar desiti i 1966. godine i malo ko je bio iznenađen kada je Timo Makinen upravo u Cooperu izašao kao pobednik.

Iza njega se našao Rodžer Klark u Ford Cortini, a usledela su još dva Minija kojim su upravljali Rauno Altonen i Pedi Hopkirk. A onda je došlo do velikog preokreta i čelnici odlučuju da diskvalifikuju čak deset automobila, uključujući i prva četiri, zato što sijalice na svetlima nisu zadovoljavale homoligacijske zahteve (identične sijalice nisu bile dostupne na serijkim modelima).

Pobeda je dodeljena petoplaniranom Fincu, koji je živeo u Parizu, Pauli Toivonenu u Citroenu. Naravno, usledele su optužbe da The Federation Internationale de l’Automobile, čije je sedište u Parizu, favorizuje domaći automobil. Iako je Citroen ID/DS koristio identične sijalice, one su bile deo standardne opreme na serijskom modelu pa se rezultati nisu menjali.

Ogorčenje je pokazao i princ Ranijer od Monaka i napustio je dodelu nagrada dok Toivonen nije želeo da slavi pobedu i nikada više nije vozio za Citroen (posle trke je prešao u Lanciju). Ipak, kada je njegov sin Henri pobedio na ovom reliju 1986. godine, on je izjavio da prezime Toivonen konačno može da slavi.

Mini se vratio godinu dana kasnije i ponovo pobedio. Bio je to njegov poslednji trijumpf na prestižnom reliju Monte Karlo.

Zoran Tomasović

(3556)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Hajlender

Haha..grozno šta se sve radilo, kao da je Balestre bio sudac 🙂 mada kad sam pročitao naslov mislio sam da pišeš o Toyoti WRC i njihovoj legendarnoj prevari 95-te, a bilo je dosta tih skadala kroz decenije utrkivanja i od sudaca i od ekipa, kako u WRC-u, tako i u F1 pa i samoj auto industriji. Možda članak o tom bi bio interesantan? Lp

Andrija

Sta se tacno desilo ako ti nije mrsko da prepricas?

Hajlender

Neću puno cimam Zorana da napiše članak 🙂 Uglavnom FIA je ograničila promjer usisa zraka na turbo da nebi imali auta od 1000 KS, a Toyota je napravila turbo koji ima legalan promjer ali pri opterećenju se jedan dio pomiče i otvara se dodatan protok zraka na turbo što je rezultiralo (nagađa se) sa dodatnih 50-ak KS. Fascinantno je koliko su uložili truda i vještine za ovako nešto jer se ovaj dio nije mogao otvoriti običnim alatom, pa sam dizajn, pa poliranje svega unutra do najsitijih detalja i na kraju sam Max Mosley je bio impresioniran genijalnošću inžinjera. Uvaćeni u… Pročitaj više »

Ivan

Evo detalja i skica turba
https://www.carthrottle.com/post/wqm9665/