1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Bolidi sa šest točkova u Formuli 1
Zanimljivost dana: Bolidi sa šest točkova u Formuli 1

Zanimljivost dana: Bolidi sa šest točkova u Formuli 1

1.38K
3
Podelite sa prijateljima:

U svetu Formula 1 šampionata čak i najmanja prednost može da napravi veliku razliku, a timovi ne štede novac da dođu do nje. Kroz istoriju, jedan od najpoznatijih načina za postizanje boljih performansi je ležao u sistemu sa šest točkova, ali kao što ćemo videti nije uvek davao najbolje rezultate.

Prvi bolid sa šest točkova je bio Tyrrell P34 i debitovao je u sezoni koja se održala 1976. godine. Pre spomenute sezone Tyrrell je bio relativno uspešan tim i uspeo da osvoji titulu vozača u 1971. godini, ali je usledeo postepeni pad narednih godina. Inženjer i dizajner Derek Gardner je primetio da veličina prednjih točkova predstavlja veliki aerodinamični hendikep pošto su obavezno bili veći od prednjeg spojlera.

Gardner je zaključio da ako prednji točkovi budu dovoljno mali, da će tada značajno poboljšali aerodinamičnost i učinili bolid bržim. Prednost je viđena i po pitanju potrebne distance za kočenje, a jedna od retkih mana (barem na papiru) je ležala u komplikovanom ogibljenju koji je povećao težinu. Krajnji rezultat je doneo četiri manja točka (10-inčna) napred čime je P34 uspeo u nameri koju je Gardner zamislio.

P34 se prvi put pojavio na stazi Velike nagrade Španije 1976. godine sa dva vozača (Džodi Šekter i Patrik Depailer), a vozač iz Južne Afrike je pobedio već u trećem startu na Velikoj nagradi Švedske. Taj momenat će se pokazati najvećim uspehom za tim u sezoni pošto je i Depailer završio kao drugi. Dva vozača Tyrrella će zabeležiti deset podijum finiša i staviti britanski tim na odlično treće mesto u generalnom plasmanu.

T34 se posebno pokazao impresivnim na pravcima i dužim krivinama, ali se mučio pri oštrim krivinama i na mestima koje zahtevaju intenzivnije kočenje. Za 1977. godinu Roni Piterson je zamenio Šektera, ali tim se značajno mučio zahvaljujući još većoj težini, ali i podatku da Goodyear nije uspeo da proizvede dovoljan broj kvalitetnih pneumatika takvih dimenzija.

im je zabeležio svega četiri podijum finiša i pao na peto mesto u generalnom plasmanu. Sledeće godine je stigao naslednik Tyrrell 008 i ponovo doneo samo četiri točka. Do današnjeg dana Tyrrell P34 je jedini Formula 1 bolid koji je pobedio na zvaničnoj trci.

Iste godine kada se Tyrrell pojavio na stazama sličan sistem je razvio i March, ali sa drugačijom strategijom. Naime, inženjer tima Robin Herd je pažljivo posmatrao konkurenta i zaključio da iako je strategija obećavajuća, ona ima dosta mana. Pre svega, prednji deo jeste bio aerodinamičniji, ali sa velikim gumama (16-inčne) pozadi stabilnost nije bila najbolja. On je dizajnirao novi March 2-4-0 i postavio četiri točka pozadi, a svih šest točkova su bili identične veličine (pri čemu ne bi postojao ni spomenuti problem sa Goodyearom oko razvijanja posebnih pnematika).

2-4-0 je prvi put predstavljen javnosti krajem 1976. godine na čuvenoj stazi Silverstone, ali se menjač pokvario već u prvom krugu, što je označilo da trenutna mehanika ipak nije dovoljno kvalitetna za novu strategiju. March je takođe bio relativno niskobudžetni tim pa je trebalo proći nekoliko meseci pre nego što je problem otklonjen. Tim je ponovo testirao 2-4-0, sada sa modernijim menjačem, početkom 1977. godine, a test vozač Jan Šekter je bio oduševljen stabilnošću. Ipak, tim nije imao finansije za dalji razvoj i 2-4-0 se nikada nije pojavio na nekoj trci.

Usledeo je i Ferrari 1977. godine, ali njegova strategija sa četiri točka pozadi je uključivala po dva točka jedan pored drugog (sličan sistem koji je Auto Union koristio tokom 1930-ih godina). Takav bolid je nosio oznaku 312T6, a Niki Lauda i Karlos Rutiman su ga testirali nekoliko puta.

Nijedan od njih nije bio impresioniran, a Rutiman je imao i nekoliko sudara tokom testova. Ferrari niti u jednom momentu nije razmatrao zvanično takmičenje pošto 312T6 nije zadovoljavao tadašnja pravila. U italijanskim medijima se zatim pojavila i misteriozna slika Ferrarijevog bolida sa osam točkova, ali je tim kasnije priznao da nikada nije planirao tako nešto i da se slika pojavila u javnosti samo da se zadrži pažnja.

Tokom 1981. sezone sa bolidom od šest točkova se oprobao i Williams kada je debitovao FW07D prototip, a vozač Alan Džouns ga je testirao na Donington Park stazi. Tim je planirao da sa istom strategijom koristi novi FW08B 1982. sezone, ali je FIA zabranila ovu odliku uz objašnjenje da bi troškovi proizvodnje previše porasli. Bio je to poslednji put da je neki tim razmatrao ovakvu strategiju.

Zoran Tomasović

(1379)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

I pokretao ga je Fordov V8 motor od 3000 kubika….

Hajlender

Zorane odličan tekst, još bih dodao meni par zanimljivih..
Arrows 2001GP Monaco, sve kontaš sad će jurnut u rikverc…Ligier JS5 ko da su likovi iz bajke došli da se utrkuju i legendarni Brabham BT46 sa ventilatorom..
Mislim da u F1 nećemo više gledati taj nivo eksperimentiranja, ali bilo je lijepo dok je trajalo.
Lp

moron

Pamtim ove sa duplom osovinom napred.