1. Home
  2. Vesti
  3. Greenpeace „proplivao“ sa neosnovanim optužbama – usledio odgovor
Greenpeace „proplivao“ sa neosnovanim optužbama – usledio odgovor
0

Greenpeace „proplivao“ sa neosnovanim optužbama – usledio odgovor

234
0
Podelite sa prijateljima:

Optužbe na račun proizvođača i odgovor automobilske industrije nadobudnim zelenim aktivistima.

Novi izveštaj koji je pripremila organizacija za zaštitu prirode Greenpeace, obelodanio je da čak 48 modela automobila koji se trenutno nalaze u prodaji u Velikoj Britaniji ne ispunjavaju normative propisane najnovijim standardima koji propisuju merenje izduvnih gasova u realnim uslovima u saobraćaju (Real Driving Emissions – RDE), a u vezi sa ozloglašenim azotnim oksidima (NOx). Bilo kako bilo, identifikovano je više vozila koja emituju više od praga koji je propisan, a iznosi 168 g/km azotnih oksida (ne ugljen dioksida), prema pomenutim propisima, uvedenim 1. septembra 2017. godine, o čemu smo vam blagovremeno preneli informaciju.

Greenpeace navodi da je pribavio sve relevantne rezultate sa testiranja koja su sproveli proizvođači automobila u sopstvenoj režiji, kao i onih koje su obavile nezavisne institucije. Kao najistaknutiji model po lošem rezultatu, u ovim testiranjima se pokazao Fiat Tipo, koji je emitovao čak 3,3 puta više NOx, od dozvoljenog prema novim standardima.  Za njim, sledi Renault Scenic dCi 95, koji je iz auspuha izbacio 2,4 puta više azotnih oksida od dozvoljenog prema RDE standardima, dok je i Opel Crossland X zaslužio plasman na ovoj crnoj rang listi, zahvaljući emisijama koje za 2,3 puta prevazilaze prihvatljive limite.

Udruženje proizvođača automobila i komponenti Velike Britanije (Society of Motor Manufacturers and Traders – SMMT), odbacilo je navedene tvrdnje u pogledu nedozvoljenih nivoa štetnih emisija novih automobila koji se prodaju na lokalnom tržištu.

Majk Hejvs, izvršni rukovodilac u okviru SMMT, nazvao je nalaze koje je prezentovao Greenpeace “neistinitim i nepreciznim”, optuživši udruženje pritom da “se namerno trudi da kupce navede na pogrešan zaključak”. Hejvs je takođe rekao da autori izveštaja koji je pripremio Greenpeace “nisu razumeli smisao, niti vremenski okvir novoustanovljenih standarda.”

Hejvs je takođe naveo da podaci koje je obelodanio Greenpeace, imaju temelj u periodu u kom su novi RDE standardi, bili tek u procesu razvoja:

“Rezultati koji su objavljeni od strane aktivista su bili deo testiranja nove metodologije i opreme koja je korišćena, pa stoga nikada nije postojala namera da će biti korišćeni kao potvrda (ne)usaglašenosti sa regulativom, koja u tom trenutku čak nije ni bila na snazi.”

Hejvs je još jednom uverio kupce da: “da su nova vozila koja se danas nude, najčistija u istoriji, kao i da su potpuno usaglašena sa najsvežijim EU emisionim standardima.” Zatim je dodao sledeće:

“Zahvaljući tekućim investicijama u sektor istraživanja i razvoja, kao i primeni novih tehnologija, svaka nova generacija vozila je naprednija od prethodne, sa značajno sniženim nivoima štetnih emisija. Rezultati utvrđeni prema novim zvaničnim testovima na putu, koji su stupili na snagu u septembru, upravo će razotkriti činjenicu da nijedan novi model neće moći da se proda, ukoliko ne ispuni zahteve koji su na snazi.”

Izveštaj organizacije Greenpeace priznaje da modeli koji najmanje zagađuju koriste selektivni katalički reduktor, AdBlue sistem. Ova tehnologija, uobičajena kod dizel motora, upumpava male količine tečnosti na bazi uree, vezujući za sebe na taj način azotne okside, nastale kao posledica sagorevanja.

 

(234)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments