1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Neverovatni dizajnerski detalji – Autobianchi Stellina
Zanimljivost dana: Neverovatni dizajnerski detalji – Autobianchi Stellina

Zanimljivost dana: Neverovatni dizajnerski detalji – Autobianchi Stellina

376
0
Podelite sa prijateljima:

U automobilskoj istoriji Autobianchi je ostao upamćen kao „test“ vozilo Fiat grupacije. Njegova uloga je uvek bila da prvi predstavi najmoderniju tehnologiju i ukloni rane boljke pre nego što slična mehanika debituje i na Fiatu, vozilima marki Lancia i Alfa Romeo.

Iz tog razloga Autobianchi nikada nije imao visoku prodaju i uglavnom je stekao reputaciju niskog kvaliteta. Ali to nije glavni razlog za predstavljanje ove priče. Ovaj put smo izdvojili model Stellina koji je imao toliko posebnih detalja da je pravo čudo što se za njega danas jako malo zna.

Stellina je bio model zasnovan na popularnom Fiatu 600 sa ciljem da predstavlja sportsku verziju drugog automobila za šire narodne mase (nešto slično načinu na koji su bili povezani Volkswagen „Buba“ i Karmann Ghia bili povezani).

U takvim uslovima ovaj automobil nije bio preterano brz i razvijao je samo 29 konjskih snaga iz 767 kubnih centimetara kolika je bila zapremina agregata u konfiguraciji sa četiri cilindra. Proizvodnja se odvijala samo dve godine (1964. i 1965.) pre nego što je debitovao popularniji Fiat 850 Spider.

Ali u samo te dve godine ovaj automobil je napisao istorijske knjige. Za početak, Stellina je bio prvi italijanski automobil sa školjkom proizvedenom od fiberglasa i kao takav jedan od retkih u svetu. Kao i kod 600D, agregat je bio postavljen pozadi, a „gepek“ se nalazio napred (mada je rezervna guma zauzimala većinu prostora).

A onda dolazimo do najčudnijeg detalja. Naime, spomenuti motor je bio postavljen u drvenoj kutiji što nikada ranije (a verovatno ni kasnije) nije viđeno. Nepoznato je zašto su se Italijani odlučili baš za kutiju, a nagađa se da bi na taj način agregat bio odvojen od platnenog krova, čije se „skladište“ nalazilo upravo iza motora.

Slično kao i sam Autobianchi, i Stellina je danas dosta nepoznat brend iako po svojim inovacijama definitivno zaslužuje veće mesto u istoriji.

Zoran Tomasović

(376)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments