1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Istorija Opel Corse
Istorija Opel Corse
7

Istorija Opel Corse

1.16K
7
Podelite sa prijateljima:

Opel Corsa je svojevrsna institucija u Evropi i stoga nemačka marka slavi njenih četrdeset godina tržišnog života posebnim izdanjem proizvedenim u fabrici Figueruelas, pored grada Saragosa, Španija.

Godina 1982. je bila veoma važna godina za Španiju. Te godine pirinejska zemlja je postala svetski epicentar fudbala. Sa čuvenom malom pomorandžom kao maskotom tako važnog događaja, svet je takođe bio svedok nekoliko važnih prekretnica kao što su prvi kompakt disk japanske kompanije Sony, sukob na Foklandima/Malvinima i rođenje malog automobila koji je postao istorija.

Opel Corsa je počela da se proizvodi u septembru 1982. godine

Postavši ikona, Opel Corsa je brend za sebe. Rođena da zadovolji potrebe B segmenta, njene karakteristike i premise se ne menjaju godinama ili generacijama. Nastavlja da održava svoju suštinu, koja je bila od vitalnog značaja za prodaju više od 14 miliona jedinica širom sveta, od kojih se više od 90% proizvodi u fabrici Figueruelas u Saragosi.

Ovome se moraju dodati i druge jedinice proizvedene u zemljama kao što su Nemačka, Južna Afrika, Argentina, Brazil ili Kina, između ostalih.

U ove četiri decenije svet je video šest različitih generacija. U svakoj od njih pokazala je da je prilagodljiv model. Njena evolucija nije se fokusirala samo na dizajn, od pravolinijskih oblika prvog izdanja do mišićavih proporcija poslednjeg. Takođe se prilagodio novim tehnologijama, pristupima i mehanici. Električno doba je sa nama, kao i kod Opel Corse.

Testove više verzija Corse potražite u našem arhivu testova.

Prva generacija (1982.-1993.)

Poznata i kao Corsa A, prva generacija je hijerarhijski postavljena ispod Opela Kadetta, tadašnjeg kompaktnog modela koji je ubrzo zamenjen Opel Astrom.

Sa samo 3,62 metra dužine, Opel je predstavio nekoliko karoserija koje su njegovu upotrebljivost učinile veoma svestranim modelom: hečbek sa troje i petoro vrata i trozapreminska limuzina koja se nudila s dvoje i četvoro vrata bili su odlično prihvaćeno na tržištu i činili su gro prodaje. Postojao je i kabriolet koji je proizveo proizvođač karoserija Emelba.

Ništa manje nezaboravna je prva generacija modela GSi, sposobna da se bori sa veoma važnim modelima tog vremena.

Druga generacija (1993.–2000.)

Corsa B se pojavljuje u poslednjoj deceniji prošloga veka. Od pravih linija prešlo se na zaobljene oblike, ulazeći na tržište velikom snagom. Između 1995. i 1996. Corsa je podvrgnuta fejsliftingu, i iako joj se životni vek završava 2000. godine, ostaje u proizvodnji do 2009. u drugim zemljama kao što je Meksiko.

Sa karoserijama sa troja i petoro vrata, Opel se oprašta od trozapreminskog formata (što se Evrope tiče), ali zadržava sportske verzije, lansirajući jednu od najomiljenijih jedinica od svih do sada: Opel Corsa GSi sa 109 konjskih snaga i 16 ventila. Godine 1997. Corsa B slavi proizvodnju petomiliontnog modela.

Treća generacija (2000.-2006.)

Na prelasku u novi vek i milenijum predstavljena je treća generacija Opel Corse. Nakon što je narastao na 3,8 metara, mehanika je unapređena da bi bio u skladu sa propisima Euro 3 i 4.

Evidentna je i demokratizacija tehnologije u manjim segmentima. Corsa dobija važan paket noviteta kao što je pretraživač i najnoviji napredak u bezbednosti, što ga je učinilo jednim od najbezbednijih automobila u kategoriji, sa četiri zvezdice na testovima Euro NCAP. Kao i njegovi prethodnici, postaje bestseler, uključujući i sportsku jedinicu GSi sa snagom povećanom na 125 „grla“.

Četvrta generacija (2006.-2014.)

Corsa D je spektakularno predstavljena na sajmu automobila u Londonu 2006. godine. Radikalna promena dizajna pogodila je kupce, a tehničko poboljšanje je bilo evidentno. Više opreme, više prostora i takođe veća veličina.

Bila je to prva generacija koja je u svoja dve verzije (sa troja i petoro vrata) dostigla četiri metra dužine. Opremi su dodati noviteti kao što su ESP, vazdušne zavese, kontrola klime ili panoramski krov. Što se mehanike tiče, uvode se turbo, direktno ubrizgavanje preko zajedničkog porta i filter čestica kod dizela.

Po prvi put vidimo akronim OPC povezan sa Corsom, koji dostiže nečuvenu cifru od 210 konjskih snaga. Izuzetno čak i po najsavremenijim standardima.

Peta generacija (2014.-2019.)

Opelova fabrika u Figueruelasu ponovo dobija važan zadatak proizvodnje nove generacije Corse. I ova generacija Corse se dobro prodavala. Njen stil, oprema i vrednost za novac čine je jednim od najprodavanijih modela u kategoriji. Još jednom Corsa pravi ogroman skok u pogledu tehnologije i mehanike. U 2018. oprašta se od svih dizel verzija.

Šesta generacija (2019.- )

Ove godine Opel Corsa slavi svoje postojanje dugo četiri decenije. Instalirana u orbiti grupe Stellantis, nova Corsa koristi najsavremeniju platformu CMP koja može da sadrži najnovije tehničke i mehaničke inovacije.

Sa dužinom od 4,06 metara, nudi se samo u verziji sa petoro vrata sa solidnom unutrašnjošću i sigurnosnom opremom gde se ističu elementi poput matričnih farova IntelliLUX ili 10-inčnog ekrana osetljivog na dodir na instrument tabli. Međutim, glavna novina je uvođenje modela Opel Corsa-e, prvog potpuno električnog modela.

Upravo je električni model izabran za osnov specijalne verzije 40th Anniversary, povodom četrdesetog rođendana. Model sa ograničenim tiražom od 1.982 jedinice širom Evrope koji se nudi i sa benzincem.

Dostupan samo preko interneta, specijalno izdanje sadrži ne samo vrlo specifičnu crvenu završnu obradu sa kariranim presvlakama pod nazivom Rekord, već i posebnu kombinaciju opreme: LED farove, sjajno crne točkove od 17 inča, mogućnost povezivanja za mobilne uređaje i brojna pomagala u vožnji kao što su npr. upozorenje na sudar unapred sa automatskim kočenjem i zaustavljanjem pešaka.

Istorijat fabrike Figueruelas

Kada je Opel uvideo potrebu da proizvede vozilo koje bi odgovaralo modelima kao što je Volkswagen Polo, uvideo je potrebu da pronađe idealno mesto za njegovu proizvodnju.

Glavna fabrika brenda u Riselshajmu u Nemačkoj nije imala kapacitete za obavljanje tako važnih poslova, pa su počeli radovi na pronalaženju nove lokacije. Iako je bilo mnogo posećenih zemalja i gradova, ispostavilo se da je Figueruelas u Saragosi idealna lokacija za dom Corse. Danas, 40 godina kasnije, ova fabrika predstavlja bitnu kariku u Stellantisu.

Sa više od 14 miliona vozila proizvedenih za četiri decinije, od toga 11 miliona Corsi, Figueruelas je zadužen da da život ne samo Corsi, već i drugim modelima grupe Stellantis kao što su Citroen C3 Aircross ili Opel Crossland.

Može se reći da fabrika u Saragosi ima zagarantovanu budućnost. U narednim godinama, ne samo da će nastaviti da proizvodi buduće generacije Opel Corse, već će se fokusirati i na proizvodnju modela kao što je Peugeot e-208, kao i drugih budućih električnih vozila.

Važna investicija od 230 miliona evra zbog proizvodnje elektičnih modela će omogućiti fabrici da dostigne proizvodnju od 400.000 automobila godišnje 2024. godine.

AutoRepublika

(1157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Sve generacije su mi bile lepe. Ne samo u njihovo vreme, već i danas. Osim poslednje.

TheStig

Poslednja je jako skladan automobil. Bolje opreljeni primjerci zaista plijene paznju u toj klasi. Cak bi se usudio reci da mi mnogo bolje izgleda od 208ice. Unutrasnjost mi je isto tako pun pogodak. A vidjeli smo da se i odlicno prodaje.

Iznogud Časni

Da ti ja ispričam priču
https://youtu.be/jB9SGwa9jD0

Rikošet

https://www.youtube.com/watch?v=-qojipNgn-U

Evo žene tvog života 😉

Iznogud Časni

😍🥰moja mala, moj doktore zašto si daleko?! 100% se slažem sa tvojom konstatacijom.
Ubi me zub, drug….😢

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
Robi

Lep text. Na zalost,kanta od automobila u rangu sa Renaultima. Corsa 1.0 C Z10XEP pionir u glupostima sa 3 cilindra. Kvare se i mekani kao i svi Opeli. I sa Astrom F smo se opekli,kupili je novu 1.4 u ono vreme,pevali smo kad smo je prodali. Sad su tu sa Francuzima u istom loncu gde im je mesto. Debelo bih se zamislio da opet kupim Opel,mozda samo nov…sa placa nikako…