1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai Nexo postavio svetski rekord u dometu vodoničnih vozila
Hyundai Nexo postavio svetski rekord u dometu vodoničnih vozila
4

Hyundai Nexo postavio svetski rekord u dometu vodoničnih vozila

327
4
Podelite sa prijateljima:

U Australiji je postavljen novi svetski rekord u pogledu najduže prevaljene distance vodoničnim automobilom, bez potrebe za dopune goriva. Rekorder je azijski krosover Hyundai Nexo kojim je upravljao vozač Brendon Rivs, dok je cifra koju ćemo pamtiti 887,4 kilometara. Taj podatak je očitan s putnog računara vozila, i kao takva je impozantnija od onoga što je deklarisao Hyundai za model Nexo.

Hyundai Nexo je opremljen električnim motorom koji isporučuje 163 konjske snage uz 394 njutn metara obrtnog momenta. Agregat se napaja kako po osnovu gorivnih vodoničnih ćelija, tako i iz trakcione baterije. Rezervoari za gorivo, koji se u slučaju vozila iz FCEV segmenta nazivaju cilindrima i koji moraju biti veoma specifične izrade, primaju do 6,35 kilograma vodonika. Prema pomenutim specifikacijama koje su Korejci izdali, Nexo je sposoban da bez dopune krstari do 660 kilometara, u skladu sa WLTP ciklusom.

Pre dolaska, poklopac za „dotok“ goriva je zapečaćen, a Rivs je vozio prosečnom brzinom od 66,9 kilometara na sat, kako bi uštedeo gorivo tokom putovanja koje je potrajalo celih 13 sati i šest minuta. Kada je krosover ostao „bez kapi“ goriva, instrumentacija na vozilu je očitala da je prevaljeno 887,4 kilometara. Carscoops napominje da je ruta kojom je vozio Rivs, saglasno podacima sa uređaja za navigaciju utemeljenog na GPS-u, prevaljena distanca još duža, i da iznosi 905 kilometara. Ukupno je potrošeno 6,27 kilograma vodonika.

Prethodni rekord je takođe držao azijski Hyundai Nexo. Tada je za upravljačem bio Francuz Bertran Pikar koji je uspeo da izvuče 778 kilometara, tokom poduhvata realizovanog 2019. godine. Istovremeno, ostalo je u rezervi goriva za dodatnih 49 kilometara vožnje.

Flota nemačkih agencija za sprovođenje zakona je ranije obogaćena novim primercima krosovera Hyundai Nexo, dok su na listi kupaca i australijski državni organi, pa se tako u Kanberi, gde je izgrađena jedna stanica za dopunu vodonikom, voze dvadeset primeraka Nexosa.

Inače, predlažemo da obavezno pročitate izvanrednu analizu o tome koje su šanse da vodonična vozila prevladaju na tržištu u nekom budućem trenutku.

AutoRepublika

(327)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Cuore sportivo

Bas je lijep

ZamenaTezGa

Haha, najlepski u klasi (hidrogenskih automobila) 🙂

Don

Hajde Kine vam i Japana, sljedeći put paralelno provedi test nekog dizelaša, evo Micra 1.5, i da vozi 67 km/h …pa trošio bi 3.2l na 100km i takav malecki bi prešao možda 1000km sa jednim rezervoarom. Vjerujem da je micri rezervoar kudikamo manji od dildinog, pa kad bi rekli spickaj 70l goriva…2000km ne gine. U svakom slučaju, bolje ovakav dildo neg onaj na ba(k)terije. Premda, samo dizel! Neće banda da vozi paralelno normalna auta da ljudima prikažu svu jad i bijedu dildasa. Evo zadatka za onu dvojicu sa AR što su onog golfa testirali kod djeda, kako sam ih ono… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Don
Boki

Koliko mala količina goriva, to mi se veoma sviđa.