1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Žan-Dominik Senard novi predsednik a Tijeri Bolor novi generalni direktor Renaulta
Žan-Dominik Senard novi predsednik a Tijeri Bolor novi generalni direktor Renaulta
0

Žan-Dominik Senard novi predsednik a Tijeri Bolor novi generalni direktor Renaulta

133
0
Podelite sa prijateljima:

Renault je imenovao Žan-Dominika Senarda na mesto novog predsednika, nakon što je Karlos Gon bio prisiljen da da ostavku nakon finansijskog skandala koji je uzdrmao temelje alijanse.

Senard će odmah preuzeti svoje obaveze, dok će vršilac dužnosti generalnog direktora kompanije, Tijeri Bolor, u potpunosti preuzeti tu funkciju.

Ova imenovanja bi trebalo da označe početak rešavanja krize rukovodstva, koja je eksplodirala nakon 19. novembra, kada je uhapšen Karlos Gon.

Šezdeset petogodišnji Senard najpre ima zadatak da smiri situaciju u odnosima s japanskim partnerom i nastavi razgovore povodom uspostavljanja nove strukture alijanse, koja bi zacementirala dvodecenijsko partnerstvo.

„Važno je da alijansa ostaje izuzetno jaka“, rekao je Senard pred pripadnicima sedme sile nakon sastanka odbora, navodeći rastuće zahteve za investicijama u tehnološkom sektoru. „Naša je obaveza i dužnost da idemo napred zajedničkim snagama.“

Gonov izlazak iz Renault-Nissan priče takođe označava kraj jedne od najslavnijiih karijera u industriji, dve decenije nakon što je bivši šef Renaulta, Luis Švajcer, doveo Gona da spasi Nissan od bankrota, što je ovom i pošlo za rukom u okviru naredne dve godine.

Nakon 14 godina na mestu generalnog direktora francuske kompanije i 10 godina na poziciji predsednika, Gon je formalno dao ostavku na obe funkcije pred današnje zasedanje odbora.

Gonovo hapšenje i optužba za finansijske malverzacije, zategli su odnose između Renaulta i Nissana, ozbiljno ugrozivši partnerstvo koje je on transformisao u globalnog automobilskog behemota.

U poslednja dva meseca, tenzije su se samo produbljivale, jer je francuska vlada podržavala Gona, uprkos tome što je on bespravno otuđio desetine miliona evra, počinivši na taj način štetu i samim akcionarima.

Brazilsko-francusko-libanski biznismen je optužen za prikrivanje više od 80 miliona dolara dodatnih prihoda između 2010. i 2018., što je suma za koju se složio da mu bude isplaćena naknadno. Direktor Nissana, Greg Keli, kao i japanska kompanija, takođe su okrivljeni.

Međutim, i Gon i Keli su negirali krivicu, ali nisu osporavali postojanje dogovora. Gon je odbacio povredu poverenja vezano za kompenzaciju ličnih finansijskih gubitaka kompanijskim novcem iz 2008. godine.

Bivši šef alijanse se složio da istupi sa mesta šefa Renaulta, ali tek nakon što je francuska vlada, najveći akcionar francuske kompanije, pozvala na promenu rukovodstva a njegova molba za odbranu sa slobode, bila odbačena.

Senard, koji je trebalo da se penzioniše iz Michelina u aprilu, sada ima zadatak da izgladi „nesporazume“ s Japancima.

Nakon Gonovog hapšenja, generalni direktor Nissana, Hiroto Saikava, nastojao je da oslabi Renaultovu kontrolu nad japanskom kompanijom i odupro se pokušaju Francuza da imenuju nove direktore u odboru Nissana.

Radi mogućeg smirivanja tenzija, Nissan je pozvao na miting akcionara u aprilu, da bi se imenovao član odbora od strane Renaulta i time formalno eliminisala diktatura Gona i Kelija. Ostaje nejasno da li će Renault imenovati i novog predsednika.

Da podsetimo, Nissan trenutno poseduje 15 odsto (bez prava glasa) udela u Renaultu a 34 odsto u Mitsubishi Motorsu, trećem partneru u alijansi.

Kada se oformi nova rukovodeća struktura, francuski zvaničnici žele da se nastavi rad na novoj vlasničkoj strukturi, da bi se zacementiralo partnerstvo, što i jeste bio Gonov plan, te ne čudi što su ga Francuzi podržavali do poslednjeg momenta.

S druge strane, Nissan je oprezan u vezi sa takvim potezom. U intervjuu datom prošle sedmice, Saikava je potvrdio zabrinutost akcionara da aktuelna struktura potcenjuje njihove investicije, ali je dodao da njeno menjanje „nije trenutni prioritet“.

Kao generalni direktor Renaulta, Bolor će postati i predsednik alijanse, izjavio je jedan francuski zvaničnik za Rojters, kao što je i utvrđeno 2002.

Njegovu ulogu u alijansi će nadgledati Senard, koji će voditi diskusije u vezi sa budućom „evolucijom“ rukovodeće strukture, saopštio je Renault.

Renault tek treba da finalizuje Gonovu otpremninu, procenjenu na 25-28 miliona evra, pored godišnje penzije od 800.000 evra.

Isplata tog tipa definitivno ima „eksplozivan“ potencijal u Francuskoj, gde se francuske vlasti zajedno sa upitno sposobnim predsednikom, Emanuelom Makronom, suočavaju sa narodom koji je stao pod zastavu zvanu „žuti prsluci“.

Fabijen Gaš, portparol Renault CGT sindikata, izjavio je da će ovo telo pritisnuti vladu da glasa protiv paketa na Renaultovom godišnjem mitingu akcionara u junu.

„Ne treba da dodajemo nepristojnost nečemu nepristojnom“, rekao je Gaš.

Vlada će odlučiti na koji način će glasati za Gonovu otpremninu, kada svi detalji budu jasni, saopštilo je zvaničnik iz ministarstva finansija.

Priredio: Pavle Barta

(133)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments