1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Fiatovi dileri u Italiji protestovali zbog dobijanja vozila koje nisu poručili
Fiatovi dileri u Italiji protestovali zbog dobijanja vozila koje nisu poručili
0

Fiatovi dileri u Italiji protestovali zbog dobijanja vozila koje nisu poručili

416
0
Podelite sa prijateljima:

Fiat Chryslerovi prodavci u Italiju su protestovali jer im je kompanija poslala oko 6.000 novih vozila koje nisu poručili.

 

Prodajni saloni su otkrili sporna vozila u svom sistemu krajem februara. Reč je o modelima koji se sporo prodaju, prvenstveno Fiatu Tipu i Ducato vanovima.

„Fakturisan nam je značajan broj modela Tipo koje uopšte nismo poručili. Takođe su imali pogrešne specifikacije, što ih čini teškim zaprodaju“, rekao je jedan od dilera. „Već imamo višak Tipoa.“

Drugi prodavac je rekao: „Fiat nam je preko noći fakturisao više od 5.000 jedinica modela koji je u dosadašnjem delu godine prodat u samo 4.000 primeraka mesečno.“

Dileri nisu želeli da budu imenovani jer su zabrinuti zbog reakcije FCA.

U FCA nisu odgovorili na pozive medija da prokomentarišu ovaj slučaj. Ovaj potez je praktično 90 miliona evra inventara sa spiska FCA preneo u poslovne knjige prodavaca. Odnosi Fiata i 150 italijanskih prodajnih salona su ostali zategnuti nakon svega.

Udruženje dilera FCA, UCIF, protestovalo je povodom ovog slučaja. Predsednik ovog tela, Karlo Alberto Jura, saopštio je u pismu upućenom FCA da je potez „nezgodan“, jer dileri već imaju velike inventare, u nekim slučajevima modeli Tipo stoje 8 ili 9 meseci. Dileri kažu da je 1,5 do 2 meseca normalan period čekanja na prodaju.

Sa ovim potezom, FCA je povećao isporuke u prvom kvartalu, a te isporuke se u statistici broje kao prodaja, što popravlja finansijske rezultate na papiru. Dakle, virtuelno je „prodato“ 6.000 vozila uz prihod od 90 miliona evra.

Serđo Markione je u petak izjavio da je prvi kvartal bio „težak“ za italijanskog proizvođača: „Već smo najavili da će to biti najslabiji period u godini“.

UCIF je predložio da dileri zatraže od proizvođača dodatne subvencije da bi se olakšala prodaja nenaručenih automobila. Takođe, dilerima je rečeno da treba da istaknu da je FCA sa fakturisanjem jasno prekršio potpisani ugovor o franšizama.

UCIF je takođe savetovao prodajnim salonima da ubuduće odbiju istovar vozila koja nisu poručili.

„Fakturisanje automobila koje dileri nisu poručili nije uobičajena praksa u Italiji“, rekao je Plinio Vanini, vlasnik Auto Torino dilerske grupe, najveće u Italiji, koja je prodala 21.000 novih automobila prošle godine.

Vaninijeva kompanija prodaje vozila 13 marki, uključujući Alfa Romeo i Jeep, ali ne i Fiat.

U pismu dilerima, Pjetro Nardi, Fiatov direktor prodaje u Italiji, priznao je da se „dotična praksa desila u nekim slučajevima“.

Italija je ključno tržište za FCA, jer se na nju odnosi oko 44 odsto ukupne prodaje novih vozila u Evropi. Što se Fiata tiče, on u Italiji prodaje 59 odsto automobila namenjenih za evropsko tržište.

(416)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments