1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Renault i Nissan došli do dogovora oko mesta u odborima
Renault i Nissan došli do dogovora oko mesta u odborima
0

Renault i Nissan došli do dogovora oko mesta u odborima

140
0
Podelite sa prijateljima:

Nissan će Renaultovim liderima ustupiti mesta u ključnim komitetima svog odbora, što je jasan signal da se nesuglasice privode kraju.

U zvaničnom saopštenju, Nissan je potvrdio da će generalnom direktoru Renaulta, Tijeriju Boloru, dati stolicu u odboru za reviziju a predsedniku francuske kompanije, Žan-Dominiku Senardu mesto u nominacionom odboru. Obe pozicije su ključne u donošenju odluka.

Nissanova koncesija da pruži pristup Boloru u odboru za reviziju je došla s „amandmanima“. Naime, Nissan je stavio restrikcije na ulogu Bolora u oblastima u kojima dve kompanije mogu da dođu do konflikta interesa, kažu osobe bliske dešavanjima.

Ovaj potez je stigao nakon zahteva Senarda da se mesta u odborima dobiju u zamenu za odobrenje nove rukovodeće strukture Nissana.

Sada se očekuje da će Renault podržati rezolucije na Nissanovom godišnjem mitingu zakazanom za 25. jun.

Saradnja s Waymoom

Mada odnosi između partnera u alijansi nikada nisu bili zategnutiji, obe strane su očigledno došle do zaključka da nemaju mnogo izbora već da „zakrpe“ ono što treba i da idu dalje. Ipak, treba imati u vidu da je reč o partnerstvu koje je među najuspešnijim u okviru automobilske industrije, s generisanjem 5,7 milijardi evra uštede iz sektora proizvodnje, prodaje i inženjeringa u 2017. finansijskoj godini.

Ipak, i dalje se pojavljuju zajednički projekti. Alijansa je uključila i manji Mitsubishi Motors, a nedavno je obelodanjeno partnerstvo s tehnološkim gigantom Waymo, ekspertom u oblasti autonomne vožnje.

Akcionarski i finansijski odnosi između Renaulta i Nissana su već opšte poznati, a uprkos optužbama koje su nastale nakon neuspešnih pregovora s FCA, umešane strane i država Francuska su ipak ostavile otvorena vrata za eventualan nastavak pregovora. Ipak, činjenica je da su najpre morale da se reše nesuglasice s Nissanom, da bi se uopšte razmišljalo o spajanju s Fiat Chryslerom, dok je isto tako činjenica da sve njih čekaju ogromna ulaganja u nove tehnologije, neophodne da bi se kompletirala tranzicija ka električnim i autonomnim vozilima. Samostalno, teško da bi iko od njih mogao to da iznese.

AutoRepublika

(140)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments