1. Home
  2. Vesti
  3. Srušio se čuveni Pakardov most
Srušio se čuveni Pakardov most
2

Srušio se čuveni Pakardov most

1.06K
2
Podelite sa prijateljima:

Veruje se da grad Detroit još uvek krije mnoge tajne kako je američka automobilska industrija nekada funkcionisala. Iako bankrotiran i sa visokom stopom kriminala, u saveznoj državi Mičigan se još uvek nalaze sedišta General Motorsa i Ford, a u okolini grada se još uvek mogu videti stare fabrike iz perioda kada su i manji proizvođači funkcionisali u visokom sjaju.


Jedna od takvih fabrika je pripadala cenjenom proizvodjaču premijum automobila Packardu, nekada kralju prodaje među proizvođačima luksuznih vozila. Iako nije imao kapacitet kao Cadillac ili Lincoln, sve do ranih 1950-ih godina Packard je bio samouvereni „broj jedan“, a svi proizvodi su izašli upravo iz ove fabrike.

Njena izgradnja je započeta 1903. godine, a otvorena je osam godina kasnije. Poslednji Packard sa trake je sišao 1958. godine nedugo nakon što je kompanija bankrotirala.


Da bi se dve zgrade spojile i omoguće lakši transport od jedne od druge, tokom 1939. godine je izgrađen i most između njih. Upravo je on bio najveća turistička atrakcija uključujući i nedavno snimanje nove epizode Grand Tour serijala upravo sa američkim „muscle cars“.


Nažalost, most više nije sa nama i srušio se 23. januara u oko tri časa popodne. Kamere nisu zabeležile rušenje, a takođe nije bilo ni svedoka pa tako samo možemo da nagađamo koji je uzrok rušenja.

Razlog najverovatnije leži u starosti i neodržavanju tokom godina, ali su i vremenske neprilike koje se ovih dana zahvatile Mičigan sigurno igrale veliku ulogu. Poslednjih nekoliko godina most nije bio dostupan turistima pa je samo bilo pitanje vremena kada će se ovako nešto desiti.

Ni ostatak fabrike nije u boljem stanju. Zidovi su prekriveni grafitima, prozori razbijeni, a mogu se pronaći i stari automobili (nijedan od njih nije Packard koji danas poseduje veoma visoku cenu kao klasik).


Nakon što je automobilska proizvodnja prestala 1958. godine, fabrika je dugo godina korišćena kao skladište raznih firmi, a 2013. godine je kupio Fernando Palazuelo za 405.000 dolara.

Brazilski industrijalac je imao velike planove za restauraciju i otvaranje restorana i kancelarija, ali do toga nikada nije došlo pa fabrika danas uglavnom podseća javnost na neka lepa vremena kada su najbolji automobili na svetu stizali upravo iz Detroita. Sa druge strane, postoji i tuga koliko je nisko grad pao i zašto tako bitan deo istorije nije bolje sačuvan.

AutoRepublika

(1056)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Gledah pre par dana Grand tour, dobro su je uradili, sa muscle car, kako je Detroit uništen, ni sanjao nisam. Tuga, za jednom ikonom auto industrije.

Matorci se još uvek drže….

Бранило

И Амери имају „Сава мала“ екипу :)))