1. Home
  2. Sport
  3. Zašto Red Bull nije nimalo zainteresovan za Formulu E?
Zašto Red Bull nije nimalo zainteresovan za Formulu E?
1

Zašto Red Bull nije nimalo zainteresovan za Formulu E?

332
1
Podelite sa prijateljima:

Red Bull Formula 1 tim nije zainteresovan za ulazak u ABB FIA Formula E seriju. „Mi smo trkački puritanci“, kaže Helmut Marko.

Šampionat u kojem se trkaju bolidi na električni pogon je privukao neke čuvene timove – DAMS, Andretti i HWA, kao i nekoliko renomiranih proizvođača, od inauguracije 2014. godine.

Red Bull, koji je u Formulu 1 ušao 2005., nije prisutan u Formuli E, mada su četiri tima potekla iz juniorskih vozačkih programa. Na pitanje zašto nije zainteresovan za ulazak u Formulu E, Helmut Marko je odgovorio da je tim Red Bulla sačinjen od trkačkih puritanaca, kao i da se „električni“ šampionat ne podudara s promotivnim planovima kompanije.

„Budući da smo izuzetno dobri u marketingu, Formula E je za nas samo marketinški izgovor za automobilsku industriju da se skrene pažnja s dizel skandala“, nastavio je on. „Suština priče je da je dizel motor daleko najefikasniji. Na početku, troškovi su bili osam miliona, sada su preko 20. Ukoliko uđu imena poput Porschea i Mercedesa, oni će porasti još više. Bolidi Formule E su kao Formule 3 s 400 kilograma teškim baterijama.

U centru zbivanja nije da budete najbrži vozač, jer je u sve uključeno mnogo više energetskog menadžmenta nego u Formuli 1 ili bilo kojoj drugoj trkačkoj seriji. Ti automobili su tako spori. To izgleda atraktivno na kratkim, vijugavim stazama. Velika prednost leži u tome da je Formula E sjajna za marketing, jer se trke održavaju usred gradova. Pitajte vašu devojku da li želi da ide na Spa ili Njujork. To je osnovni princip Formule E, da ide među brojnu populaciju.

Međutim, gotovo da nema javne slike koju generiše televizija. Samo jedan može da pobedi, a kada budžeti budu probili 40, 50 miliona, najmanje jedan proizvođač će biti peti ili šesti. Kada se to desi, mislim da će euforija naglo splasnuti.“

Formula E nije želela da komentariše Markove reči.

Vozač BMW Andrettija, Feliks da Kosta, koji je bio deo Red Bullovog juniorskog programa 2012-2013., rekao je da mnoge stvari zajednički čine šampionat tako atraktivnim.

Mada nije želeo da komentariše reči Helmuta Marka, Kosta je ipak priznao neke stvari: „Da, to su električni automobili i da, neću lagati, prvi put kada sam seo u taj bolid, nisam uživao u njemu, ali uživam sada. Imamo drugačiji pristup trkačkim vikendima odnosno trkanju generalno. Nekako, svi smo naučili da uživamo u tome. Možete da vidite vozače koji su ranije kritikovali FE, kako to više ne rade, već naprotiv, uživaju u njoj, kao što su Felipe Masa i Andre Loterer.

Očigledno, sa svim ovim proizvođačima, nećemo se trkati u iznajmljenim kartinzima, već je ulog, naprotiv, mnogo veći.“

AutoRepublika

 

(332)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Dekiamg

Da se ja pitam formulu E ..moto E i sve El.automobilev…ja bi zakonom zabranio