1. Home
  2. Sajmovi
  3. Detroit 2019
  4. Cadillac debitovao s novim XT6 krosoverom
Cadillac debitovao s novim XT6 krosoverom

Cadillac debitovao s novim XT6 krosoverom

320
0
Podelite sa prijateljima:

General Motorsova premijum divizija Cadillac se nalazi možda u najtežoj situaciji od svog nastanka. Pomeranje glavne kancelarije pre nekoliko godina iz Detroita u Njujork nije donelo željene rezultate pa je krajem prošle godine usledio povratak kući.

Poslednje informacije kažu da američki gigant želi od Cadillaca da napravi novog Teslu sa električnim proizvodima, o čemu smo pisali pre par dana, ali dok se to ne desi, veliki i teški terenac Escalade je i dalje najbitniji za kompaniju. Međutim, njegove ogromne dimenzije i platforma pikapa nisu idealni za porodične kupce pa je proizvođač odlučilo da je vreme za veći krosover.

Novi XT6 je debituje na ovogodišnjem Salonu automobila u Detroitu i nastavlja tamo gde su manji XT4 i XT5 stali. Za početak, XT6 nije nov u onoj meri u kojoj bi Cadillac voleo od kupaca da poveruju. Njegova C1 platforma je deljena sa spomenutim XT5 kao i jeftinijim Chevrolet Traverseom i GMC Acadijom.

Jedini agregat, 3,6-litarski V6 benzinac sa 310 konjskih snaga, je takođe već viđen. Izuzetak je devetostepeni automatski menjač koji donosi jedan stepen prenosa više nego kod onog koji koristi model XT5.


S dizajnerske strane ovaj krosover dosta liči na Escala koncept iz 2016. godine pa se pretpostavlja da će svi modeli kompanije krenuti u ovom pravcu. Dok su rani komentari uglavnom pozitivni, dosta njih će se složiti da XT6 dosta liči na Hyundai Santa Fe, što je velika uvreda za nekog premijum proizvođača.

Dodatna mana leži i u podatku da krosover stiže sa standardnim pogonom na prednje točkove, ali Cadillac očekuje da će većina kupaca da se odluči za opcioni pogon na sva četiri točka. Enterijer donosi prostor za šest ili sedam osoba, zavisno od toga da li kupac izabere klupu ili podeljena sedišta u drugom redu, uz dva paketa opreme – Sport i Premium.


XT6 kreće sa proizvodnjom na leto uz početak prodaje na jesen po početnoj ceni od oko 48.000 američkih dolara. U klasi gde se već nalaze Audi Q7, BMW X5, Infiniti QX60 i Volvo XC90, Cadillac verovatno cilja na novi Lincoln Aviator kao glavnog rivala, ali konkurent iz Forda sada pruža pogon na zadnje točkove i deluje ekskluzivnije. Bilo kako bilo, više informacija će biti poznato u narednih nekoliko meseci.

AutoRepublika

(320)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments