1. Home
  2. Sajmovi
  3. Detroit 2019
  4. Ford Shelby GT500 – zver sa preko 700 konja (VIDEO I GALERIJA)
Ford Shelby GT500 – zver sa preko 700 konja (VIDEO I GALERIJA)
0

Ford Shelby GT500 – zver sa preko 700 konja (VIDEO I GALERIJA)

365
0
Podelite sa prijateljima:

Ford kaže da je reč o „preko 700 konjskih snaga“, ali koliko je tačno „preko“, saznaćemo krajem godine.

Poslednjih nekoliko godina, bile su prava „blagodet“ za automobilske entuzijaste, jer su proizvođači iznalazili načine da svojim modelima podare više snage. Dodge Challenger je pravi epitom ovog pokreta. Startovao je sa „samo“ 425 ks, da bi varijanta kao što je Demon, gotovo udvostručila tu brojku.  Ista je priča i sa Chevrolet Camarom i Corvetteom. Sada je došlo vreme da se Mustang pridruži „žurci“ sa Shelby GT500.

Prvi GT500 otkada je Mustang odbacio krutu zadnju osovinu, ali o njemu još uvek ne znamo mnogo, uprkos današnjem debiju na NAIAS-u u Detroitu. Primera radi, mada je Ford potvrdio da će se ispod haube naći kompresorski 5,2-litarski V8, uparen sa sedmostepenom transmisijom s dvostrukom spojnicom, još uvek se koketira s finalnom izlaznom snagom.

Informacija koja je poznata je da će GT500 isporučivati preko 700 konja, ali Ford još uvek nije kompletirao završne fine intervencije na motoru, tako da će „konjica“ biti poznata tek u jesen ove godine.

Isto se odnosi i na maksimalni obrtni moment. Šta kažu glasine? Šuška se da će na raspolaganju biti 750 ks i preko 950 Nm. Kompanija obećava sprint na četvrt milje za ispod 11 sekundi, dok će sprint do „stotke“ trajati tek nešto više od tri sekunde.

Ono što znamo je da ovaj motor nije neka stara gvozdena grdosija sa prikačenim ventilatorom. Fordovi inženjeri su okrenuli 2,7-litarski kompresor naopačke  i nekako uglavili međuhladnjak između cilindarskih redova, sve u cilju spuštanja tačke težišta ovog aluminijumskog motora. Tu su i aluminijumska glava motora visokog protoka, kovane klipnjače i karter ulja sa aktivnim pregradama da bi se osiguralo podmazivanje kroz krivine s visokim G silama. Bez ikakve sumnje, zvuk će biti „zastrašujući“.

Menjač je takođe tehnološki dragulj. Zajedno s rotacionim biračem, nova Tremec transmisija je jedina dostupna opcija. Nameće se pitanje zašto nema manuelne jedinice? Odgovor je u isto vreme jednostavan i predvidiv. Zapravo, reč je o istom razlogu zbog kojeg su Ferrari i Lamborghini odbacili ručne menjače a novi Porsche inicijalno lansiran sa postavkom koja podrazumeva dve papučice: automatska opcija je brža. Po Fordu, sedmostepeni Tremec promene stepena prenosa obavlja za samo 100 milisekundi, što je zaista neverovatno brzo.

U skladu s „brutalnim“ performansama na pravcu su i kočnice, sa najvećim prednjim diskovima ikada instaliranim na jedan američki kupe. Diskovi su prečnika čak 16,5 inča, a oko njih se obavijaju šestoklipne čeljusti marke Brembo. Ford kaže da su ove kočnice 20 odsto veće u odnosu na one kod GT350, tako da GT500 poseduje standardne naplatke od 20 cola a ne 19.

Ogibljenje krase magnetni amortizeri i nova geometrija, dok su za kontakt s podlogom zaduženi Michelin Pilot Sport Cup 2 pneumatici (standard). Ford će takođe u ponudu staviti dva opciona paketa za poboljšanje upravljivosti. Jedan je jednostavno nazvan „Handling“ paket. On dodaje podesive gornje oslonce amortizera i „Gurney“ zakrilce profila za izraženi spojler. Druga i mnogo agresivnija opcija je „Carbon Fiber Handling“ paket, koji umesto standardnih točkova podrazumeva jedinice od ugljeničnih vlakana, koje značajno smanjuju neogibljenu masu. Standardni pneumatici svoje mesto ustupaju specijalnoj Michelinovoj smeši. Pozadi je veliki, podesivi spojler od ugljeničnih vlakana. Ko se odluči za ovaj paket treba da zaboravi na zadnja sedišta.

Bez obzira na koju varijantu se kupac odluči, GT500 izgleda kao prava drumska zver.

AutoRepublika

(365)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments