1. Home
  2. Life
  3. Poglavica plemena BMW smatra da će „ekrani koji čuče“ otići u večna lovišta za koju godinu
Poglavica plemena BMW smatra da će „ekrani koji čuče“ otići u večna lovišta za koju godinu

Poglavica plemena BMW smatra da će „ekrani koji čuče“ otići u večna lovišta za koju godinu

2.36K
1
Podelite sa prijateljima:

Izvršni direktor nemačkog proizvođača luksuznih automobila, Oliver Cipse je takođe imao zapaženu rolu na Sajmu potrošačke elektronike koji je ovih dana aktuelan u Las Vegasu i širom sveta je praćen. Pored ostalih novotarija koja je minhenska kompanija predstavila javnosti, a o čemu smo „drobili“ prethodnih dana, evo sada da napišemo koji redak i o zanimljivim prognozama Bavaraca o budućnosti velikih instrumentacionih ekrana koji se danas ugrađuju u savremene automobile.

Dakle, u mnoštvu drugih novih gedžeta koje je BMW predstavio svetu, svakako se istakao i ogromni projekcioni ekran (head-up display – HUD) koji se nadvija celom širinom prednjeg vetrobranskog stakla. Ispostavalja se da se BMW kladi na ideju zamene konvencionalnih ekrana velikim projekcionim HUD-ovima (ne piše H-udovi, smajli), pa je i Cipse procenio da oni monitori koje danas gledamo u vozilima, postaju deo istorije već u roku od jedne decenije.

Predviđanja su izneta na konferenciji za medije održane u okviru CES-a, gde je Cipse delovao veoma sigurno u to što priča, a niju mu teško ni poverovati jer se retko ko ne slaže s njegovim zapažanjem da savremeni prikazi na ogromnim, često dvojnim ekranima, predstavljaju izvor strateške distrakcije vozača, čija bi nepodeljena pažnja trebalo da bude usmerena na drum i tekuće aktuelnosti u saobraćaju.

On je izneo i ubeđenje da će, shodno ranijim navodima, čak i propisi ići u smeru zabrane tako masivnih vizuelnih sistema koji odvraćaju pažnju vozača i doprinose rasipanju koncentracije. “Za deset godina će to biti deo prošlosti,” čuli su od Cipsea predstavnici medija.

Neki ovo predviđanje vide i kao neodmereno hrabro, mada naša redakcija nije u toj grupi. Svakako je istina da BMW želi da unese revoluticiju u industriju promocijom nove tehnologije projekcionih ekrana, ali nije izvesno kako će kupci reagovati na istu. Prva primena ovog rešenja se očekuje na vozilima iz porodice Neue Klasse, a ona se očekuju sredinom decenije. Prvi na listi premijera ove familije će biti sedan, a potom i krosover.

HUD koji je viđen na konceptu BMW i Vision Dee nudi neke prednosti, tu nema dileme. „Uz našu tehnologiju svako može da vidi istu informaciju, čak i putnici sa zadnje klupe,“ u razgovoru s novinarima specijalizovanog poslovnog magazina Automotive News reče šef odeljenja za dizajn BMW-a, Domagoj Dukec. Oliver Cipse, je sa svoje strane dodao da ovaj novi sistem svakako predstavlja “kvantni skok u smislu dizajna, tehnologije i održivosti,” takođe izjašnjavajući se i o budućim vozilima objedinjenim imenom Neue Klasse.

Već duži niz godina i na ličnom planu preovladava uverenje da „ako morate da pogledate na dole, kako biste dobili neke informacije od značaja za vožnju, imate problem i manjak fokusa na drum“, što je postalo posebno izraženo i pre pojave velikih ekrana a na temelju odluke proizvođača iz prve decenije ovog veka da ponude modele s ekranima osetljivim na dodir vidno ispod instrumentacionog displeja (primer VW Passat CC iz 2009. godine).

Ipak, ima i onih koji veruju da je deset godina prekratak period da se napusti ovaj još uvek cvetajući i narastajući trend u automobilskoj industriji. Mi svakako nismo među njima.

AutoRepublika

(2356)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„On je izneo i ubeđenje da će, shodno ranijim navodima, čak i propisi ići u smeru zabrane tako masivnih vizuelnih sistema koji odvraćaju pažnju vozača i doprinose rasipanju koncentracije“

Pa, svakome je jasno da trenutni smer dogadjaja ( sa sve većim i većim i širim ekranima ) utiče na smanjenje aktivne bezbednosti.