1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Analiza: Struja nadjačala naftu u Nemačkoj
Analiza: Struja nadjačala naftu u Nemačkoj

Analiza: Struja nadjačala naftu u Nemačkoj

2.03K
28
Podelite sa prijateljima:

Upravo je registrovano da se na nemačkom automobilskom tržištu dogodila prekretnica. Tamošnje vlasti navode da su registrovale više električnih od dizel automobila u tekućoj godini, što će reći da raste poverenje u baterijske automobile. Jasno, ta ljubav je debelo podstaknuta državnim podsticajima.

Rezultat je neverovatan kada se zna da je udeo elektromobila na tržištu bio apsolutno zanemarljiv pre samo godinu ili dve. Dakle, vozila iz baterijskog i segmenta plug-in hibrida su dostigla tržišno učešće od 4% u Nemačkoj tokom 2019. godine, dok je udeo koji su okupirali dizeli tada bio na nivou od 30%. Slika se brzo menjala, pa su sada električni automobili nadmašili one koji se kreću sagorevanjem nafte po prvi put u istoriji, a sračunato na temelju cele tekuće kalendarske godine.

Od januara do kraja jula 2021. godine, vlasti su izdale registarske tablice za 367.905 vozila s mogućnošću dopune baterija putem priključka na spoljni izvor, što je bilo dovoljno za tržišno učešće od bezmalo 22,6%. Benzinci su i dalje ispred s 629.990 registracija (38,7%), dok je ostatak uglavnom vezan za klasične hibride, one koji se ne mogu dopunjavati iz elektroenergetske mreže. To proizilazi iz podataka koje je tokom prošle nedelje objavilo Savezno telo nadležno za pitanja transporta motornim vozilima.

U Nemačkoj je tokom prvih sedam meseci prodato ukupno 1.627.282 novih automobila, što je za 6,7% više nego lani. Tokom jula je oko 236.393 novih putničkih automobila dobilo tablice, što je za 24,9% manje nego prošle godine. Asocijacija automobilske industrije je naglasila da nismo ni blizu nivoa tražnje kakav je bio pre izbijanja zdravstvene krize.

Deficit poluprovodnika doveo do julskog prodajnog fijaska

Nema sumnje da je rast prodaje u poređenju s prošlog godinom bio više nego evidentan tokom perioda između marta i juna, jer su proizvodnja i prodaja praktično bile obustavljen tokom prve faze epidemije, ali je onda sve krenulo polako nabolje. Sada, usled deficita mikroprocesora, proizvođači automobila ne mogu da proizvedu toliko četvorotočkaša koliko je moguće prodati.

Sve je praćeno i velikim bumom u tražnji elektromobila, do čega su dovele godine političke podrške. Nemci podržavaju kupovinu električnih automobila subvencijama u visini od 6 hiljada evra, dok proizvođači sa svoje strane odobravaju popuste u visini od dodatnih 3 hiljade evra, jer je takav dogovor postignut sa saveznom vladom. Podsticaji važe i za stanice za dopunu, a ne samo za baterijske četvorotočkaše. Pored podsticaja koje odobrava nemačka vlada, aktuelni su i stimulansi koje obezbeđuje administracija Evropske unije.

Zato automobilske marke na tržište i šalju brojne novitete. Volkswagen je električnu prodajnu ofanzivu pokrenuo kompaktom s oznakom ID.3, ali i SUV-om ID.4. BMW, Mercedes, Audi i Porsche su krenuli u poteru za američkom kompanijom Tesla.

Ali, četvorocifrene mesečne tiraže beleže i mališani s baterijama iz Renaulta i Smarta. Čak je i Dacia izvršila upliv u ovaj segment. Do sada ste sigurno već primetili da je u statistiku uključena i kategorija plug-in hibrida, iako su to vozila koja se uglavnom oslanjaju na motor s unutrašnjim sagorevanjem.

(2025)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

28 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Očekivano; politička odluka je odavno donesena i više nema nazad. S vremenom će ti procesi prevladati i na Balkanu. 🙁

BB

Iznogude, Done, bježi iz Njemačke dok još možeš, najbolje u ostrvo dizel slobode gdje caruje Golf dizel… Bosna…

moron

Pa, ako pogledaš i cene goriva u BiH, teško da ima šta bolje od dizela kao pogonskog agregata (ako se krećeš i izmedju gradova).

BB

Pa szruja je jjeftinija, ako ćemo o gorivu, a kod nas i RS najjeftinija, mislim i u Evropi, čak i besplatna na javnim punjačima. Međutim nije cijena energenta ta koja kvari sreću 😉

moron

Radari ?
😀😀😀

BB

Evo sad sam išao do pumpe da počastim „belu ladju“ sa premium dizelom, i u tih 100m (i punjači ihotel i pumpa), vidim jednu Teslu, BMW i3 i ZOE kako se besplatno tankaju a ja moram plaćati…

BojanNeki

Vi na zapadu još imate i punjača, na našem istoku se više kuka i pljuje. 😉

Izmenjeno 2 godine pre od strane BojanNeki
moron

Samo neka oni uživaju u toj besplatnoj struji … I voze se u lokalu… Da vidim gde će da ga „natankuje“ na Čemernu … Ako bi se strujaš uopšte usudio tamo otići …

BB

Pa ako je već na Čemernu, onda mu je nizbrdo sa obje strane, pa se natanka do civilizacije.. 😉.
A šta ćemo ako se Suec opet zatvori? Ili moćnici obustave prodaju naftnih derivata? Trenutno se SUS čini najbolje rešenje, međutim, niko ne zna šta nosi sutra…

BojanNeki

Kako je krenulo uskoro fosilci neće imati šta da natankuju ili će biti dostupno samo bogatašima. 😉

Izmenjeno 2 godine pre od strane BojanNeki
moron

To „uskoro“ se meri „mnogim godinama“…. Toliko je na ovim prostorima daleko i eventualno prijatnije korisničko iskustvo posedovanja BEV od SUS vozila. Pri čemu će meni biti drago da ti iskreni poklonici BEV-a već od danas isključivo sa njim putuju. Da uživaju već danas … Zašto čekati „sutra“, kad je sve to već „danas“ idealno? I red je da ranoranioci budu nekako nagrađeni za to što su progledali pre drugih. Tim „užitkom“, sada, bez ikakvog odlaganja. I da sa strane gledaju one SUS budale, kako se zlopate ….

Joseph

Cijena električne energije u BiH je jedna od najjeftinijih u Europi, ali zato da uvezeš ili kupiš Električno auto dere po džepu. nema nikakvih poticaja (barem ja nenam za njih) plus te deru na registraciji/osiguranju. Nije ni u HR puno bolje. Dok god ne uvedemo sistem da noviji auti plaćaju manje osiguranje i tehnički, dok se ne snize porezi na autombile nećemo vidijeti velike promjene.

Branko

Ne znam zašto spominješ Hr; subvencija za BEV je 9.500 EUR, poseban porez na MV = 0, popust za javne garaže 50%, struja za punjenje na javnim punjačima (preko 1.000) uglavnom besplatna, sve INE, Petrol i Crodux na autocestama opremljene brzim punjačima,… kako je to usporedivo sa BiH?

Izmenjeno 2 godine pre od strane Branko
Iznogud

Hahah. Ako ćete me primiti,stranac sam, cujem da traze znanje bosanskog B2,a Plata 460€. Nego, reci ćemo ovako unatoč ničim opravdanoj satanizaciji dizelskih strojeva i jadne ponude istih, ipak se prodaje, a da imaju siru ponudu rezultat bi bio i bolji. S druge strane ničim opravdana prodaja dilda i jadne baterijske tehnologije sa subvencijama države i silnom propagandnom mašinerijom jedva da i postiže neke rezultate. No, poznavajući način života ovdje baterijsko vozilo tj dildo, nije dobar odabir. Na autoputu svi su u desnoj traci, vuku se 100 na sat, putovanje traje danima milion puta vrč prožvakana tema i ne vrijedi… Pročitaj više »

YugoFlorida

Na gas se greje, na dizel se ore, na struju se kuva, a na benzin se vozi.

Iskreno, ideja o sintetičkim gorivima mi se dosta sviđa. Nadajmo se da će zaživeti.

Izmenjeno 2 godine pre od strane YugoFlorida
Dude

Safe-bet bi u ovom trenutku bio ipak neki PHEV. Moze i na struju i na benzin.

Rikošet

Pustite vi Njemačku i statistiku, jer ja ovo ljeto osim par Tesli ne vidjeh više nijednog električnog gastarbajtera… I tih par Teslu su bile sa austrijskim registracijama… dakle u stvarnosti oni dolaze kao i do sada. Možda neko da ima plug-in Hyibrid, ali i oni su rijetki… Osim toga zašto bi država davala tolike podsticaje, ako postoji jak motiv kod vozača da sebi kupe električne automobile? Država štiti autoidustriju, od koje dobrim dijelom živi, a kupce navlači da finasiraju energetski veoma skupe i neizvijesne projekte… U velikoj mjeri sam siguran da će sa povećanje broja električnih automobila i sa vremenskim… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Bungi

Nema tu nekog mudrovanja, ekonomija će na kraju prevladati.Kad el.auto bude imao autonomiju od 1000 km, ne bude skuplji u nabavci od konvencionalnih automobila, prevladaće u udnosu na SUS motore.Svako od nas gleda prije svega svoj džep a manje ekologiju.

Branko

To će biti skoro, odnosno konvencionalni automobili će dosta poskupiti i skroz se približiti EV. Što se tiče doseGa od 1.000 km, bit će skupo i neracionalno. Ali 400 km + će biti standard, a za gradske 200 km +.

BB

Ta anksionzsnost je dosta jaka kod ljudi. Zamisli da pilot traži avion koji može da vozi 10 sati bez prestanka (ima i takvih ali rijetko) pa nikad ne bi ni poletio jer bi ga ubila težina goriva.
Zato me čudi da se ne forsiraju extend hibridi. To jest čistokrvno električno vozilo sa generatorom za dopunu kada mu zatreba (bio BMW i3 ali se prestao nuditi). A onda dođeš do toga da su tada slabe performanse… Pa tada je bitno da se voziš normalno do destinacije a ne da ga gaziš. Ali kako god napravio, narodu nikad nećeš ugoditi…

Branko

Da, anksioznost radi ograničenog dosega je nova kategorija u psihijatriji…🙄 Mada, kad uz državne poticaje gradski auto dosegne cijenu benzinca (kao Twingo ZE u Hr), prodaje se, ne brini! Rok isporuke je preko 6 mjeseci. Novi PHEV razvijaju istu snagu bez obzira na stanje baterije; range extender-e (BMW i3 PHV i Opel Amperu 1. gen.) je tržište odbacilo baš zbog smanjenih perfomansi.

Rikošet

A Branko šta će onaj seljak u Zagorju sa električnim vozilom ili u bilo kojoj rurali na Balkanu (više smo ruralni nego urbani zapamtite) gdje nakon dva minuta vjetra i kiše odmah nestane struje? Ne žive nam svi ljudi u gradu, a i ne bi bilo dobro da žive, jer električni traktori još ne oru njive i nema električnih kombajna da žanju pšenicu. Šta jesti ljudi? Nije samo ključno pitanje hoćemo li moći kupiti sebi električni automobil da se vozimo. Gospoda u gradu nikad nije išla pješke, ako ih nisu konji vukli su je robovi, a seljak je taj koji… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Branko

Rikošet, razumijem te dobro, ali Zagorje nije baš najbolji primjer. U to područje se ulijeva puno para iz EU fondova, jer ima još nešto ljudi; vidi link na mapu EV punjača od damo jednog operatera: https://elen.hep.hr/. Puno lošije stanje je u Baniji, a na Lici i Kordunu je donekle bolje radi turizma. Ne znam za Srbiju, ali u Hr većina stanovništva živi u gradovima, a sela se masovno iseljavaju. Poljoprivredne mašine su i dalje na fosilna goriva, ali sve su “čišće”, je bez toga nema subvencije, a nitko bez subvencije nove i ne kupuje. SUS vozila će nestajati sa ceste… Pročitaj više »

Rikošet

Odluke im po ko zna koji put nisu dobre, jer ih donose isključivo oni koji sjede u udobnim foteljama i sa kojima upravlja interes velikih ekonomija i kompanija… Svijet je ušao u čudnu tranziciju. Stalno je u tranziciji, ali je ova čudna… Da li ćemo dočekati da vidimo njene „pozitivne“ rezultate ne znam. Znam i da nam je često ljepše sve ono što je prošlo od onoga što tek dolazi, jer nam je ovo drugo potpuno nepoznato… No nešto u meni mi govori da mi se ova transformacija svijeta automobila nimalo ne dopada… Tako je razvodnjena, nemaštovita i na kraju… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Branko

U pravilu si, nažalost…🙁 To je valjda cijena razvoja, ili čega već…

Djordje Pesic

E ovo bi uvelo pravu revoluciju u elektromobilnosti, ako mene pitate. https://www.youtube.com/watch?v=1LljlYJU1gY

moron

Suviše lepo zvuči …

Iznogud

Gledam ove plaketu, sad će neki izbori, na pojedinima piše kita, naravno ima drugačije značenje neg kod nas, ali..
Nešto kontam, da je Musa živ, pa da osnujemo stranku, Musa i ja, tako bi se zvala…samo par slogana, dizel narodu, uvodimo povlastice ne dizel motore čim dodjemo na vlast, besplatan dizel svima (odustajemo od nameta), porez na struju. Kita dildama!
Očekujem barem 15% glasova. Dobro bi se uhljebili.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud