1. Home
  2. Vesti
  3. Gotovo trećina prodatih automobila u Norveškoj u prošloj godini bili su električni modeli
Gotovo trećina prodatih automobila u Norveškoj u prošloj godini bili su električni modeli
0

Gotovo trećina prodatih automobila u Norveškoj u prošloj godini bili su električni modeli

362
0
Podelite sa prijateljima:

Tržište novih električnih automobila u Norveškoj nastavlja da raste. 

Situacija na severu Skandinavije bitno je drugačija od uslova eksploatacije električnih automobila u ostatku Evrope, pre svega zapadnog dela Starog kontinenta. Norvežani uglavnom struju dobijaju iz obnovljivih izvora energije, a i infrastruktura brzih punjača je na izuzetno visokom nivou, tako da je korišćenje električnih automobila sasvim logično. Osim toga, vlasnici e-mobila imaju brojne povlastice, poput niže cene registracije, besplatnog parkinga, besplatnih punjača itd…

U skladu sa ovakvim uslovima, Norveška planira da 2025. godine potpuno zabrani upotrebu vozila sa SUS motorima, stoga je rast prodaje električnih modela i više nego dobrodošao u očima vlade ove skandinavske zemlje.

U 2018. godini, 30,1% svih kupljenih novih automobila činili su električni modeli. Koliki je to skok ukazuje i činjenica da su u 2017. godini „zeleni automobili“ činili 20% tržišta, a u 2013. godini samo 5,5%. Inače, prošle godine Norvežani su kumulativno kupili 148.000 novih automobila.

Ako se sagledaju podaci koje nudi Svetska agencija za energiju (IEA), broj elektrifikovanih prodatih modela u zemlji fjordova je daleko veći. IEA u svoje proračune uključuje i hibridne modele, te je po njihovim podacima učešće e-vozila u tržištu gotovo 40%.

Najprodavaniji automobil u Norveškoj prošle godine bio je električni Nissan LEAF.

U 2019. godini očekuje se još veći rast prodaje električnih automobila u ovoj zemlji, a norveške vlasti najavile su proširivanje mreže superpunjača.

(362)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments