1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes-Benz 300 SL na aukciji (galerija)
Mercedes-Benz 300 SL na aukciji (galerija)
2

Mercedes-Benz 300 SL na aukciji (galerija)

551
2
Podelite sa prijateljima:

Koliko košta legenda?

Ako se uzmu svi mogući parametri u razmatranje, ne postoji niti jedan razlog da se Mercedes 300 SL ne nazove legendarnim modelom. Automobil koji je u ogromnoj meri odredio pravac u kojem će se kretati dalji razvoj Mercedesovhi sportskih modela, i danas utiče na dizajnere trokrake zvezde.

Konkretan model na prodaju je iz 1957. godine. Otada je promenio tri vlasnika, a garažiran je i ne vozi se od 1967. godine. Do sada se nalazio u vlasništvu jednog muzeja automobila u SAD, a vlasnici su odlučili da ga prodaju i dobijeni novac poklone u dobrotvorne svrhe.

Kada se Mercedes 300 SL pojavio pre više od šest decenija, uneo je pravu revoluciju na tržište sportskih automobila. Njegov redni šestocilindraš sa direktnim ubrizgavanjem bio je remek-delo tadašnjih inženjera iz Štutgarta. Agregat je razvijao 212 konjskih snaga, čime je 300 SL postao najbrži serijski automobil tog vremena.

Mada na ponuđenom modelu nema tragova korišćenja u eksterijeru vozila, unutar kabine su se nekada kožna sedišta poprilično „izlizala“. U Štutgartu tvrde da ovo nije retka pojava za ovaj tip automobila, ali i da je crna kožna presvlaka kakva se nalazila u ovom automobilu bila retkost. Većina kupaca se odlučivala za tkaninu umesto kože, a Mercedes i danas nudi vlasnicima oldtajmera mogućnost kupovine originalnog materijala za presvlake.

Početna cena na aukciji će iznositi milion američkih dolara, a prema procenama stručnjaka s obzirom na stanje i retkost ovog automobila, cena bi mogla preći i dva miliona američkih novčanica.

 

(551)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Đole

I dan danas atraktivan automobil.

Yankee

Remek delo.