1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Situacija u Turskoj zadaje glavobolje proizvođačima automobila
Analiza: Situacija u Turskoj zadaje glavobolje proizvođačima automobila
0

Analiza: Situacija u Turskoj zadaje glavobolje proizvođačima automobila

692
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači automobila, uključujući Ford, Toyotu i Fiat Chrysler Automobiles su snažno pogođeni ekonomskom krizom koja je zadesila Tursku. Prodaja lakih komercijalnih vozila u ovoj velikoj zemlji je pala za trećinu, nakon što su cene novih vozila porasle kao posledica slabljenja turske lire.

Izvršni direktor evropske divizije Forda, Stiv Armstrong je izjavio da “situacija sa padom vrednosti nacionalne valute Turske predstavlja značajan otežavajući faktor u poslovanju” za kompaniju koja pokušava da preokrene poslovne trendove koji su u Evropi obeleženi poslovnim gubicima.

Ford proizvodi laka komercijalna vozila Transit i Transit/Tourneo u Turskoj, uz lokalnog partnera kompaniju Otosan, sa kojom je osnovan zajednički poduhvat. Oko 25% lokalnog tržišnog učešća u segmentu vanova, drži ova firma, dok je udeo Forda u 2017. godini iznosio 12%.

Toyota očekuje da će se tursko tržište automobila skoro prepoloviti u 2019., odnosno da će iznositi oko 550.000 prodatih primeraka, spram rekordnih milion plasiranih automobila tokom 2016. i 2015. godine. “Tursko tržište je bilo poprilično napeto, posebno imajući u vidu propadanje lokalne valute, što je uslovilo smanjenje tražnje,” rekao je izvršni direktor kompanije Toyota Motor Europe, Johan van Zil.

Toyota nije profitirala u odnosu na okolnost slabe lire, pre svega zbog činjenice da komponente nabavlja plaćajući u evrima. Udarni negativni efekat Toyota trpi zbog snižene tražnje, što uzrokuje potrebu da deo negativnih valutnih efekata proizvođač mora da preuzme na sebe, snižavajući prodajnu cenu novih vozila koja se nude na lokalnom tržištu, reči su van Zila.

Toyota od ranije proizvodi sedan Corolla u Turskoj, kako za potrebe tog tržišta, tako i za izvoz. Nedavno je japanski proizvođač uložio iznos od oko 400 miliona američkih dolara kako bi bila pokrenuta i proizvodnja kompaktnog krosovera CH-R, koji je namenjen izvozu na evropsko tržište.

Zajendički poduhvati koji su izgradili Fiat Chrysler i Renault, sa turskim kompanijama, su takođe u ranjivoj poziciji, posebno imajući u vidu aktuelnu ekonomsku krizu u Turskoj, kaže Kerol Tomas, analitičar kompanije LMC Automotive, za region centralne i istočne Evrope.

Fiat Egea

Pored ostalih modela, Fiat u Turskoj proizvodi kompaktna vozila Tipo/Egea, a Renault proizvodi mali hedžbek Clio.

Inflacija, rast kamatnih stopa

“Domaće tržište je teško pogođeno padom vrednosti lire, rastom stope inflacije, kao i pratećim drastičnim porastom kamatnih stopa,” rekao je Tomas.

Tursko tržište može da se svede sa 609.000 prodatih vozila u 2018. godini na svega 450.000 u 2019., navodi LMC, iako bi kompanija mogla da revidira iznetu prognoza na više, ukoliko turske vlasti produže sniženje poreza, kako bi stimulisale tražnju, tokom naredne godine.

Prodaja je pala za 34% na ukupno prodatih 543.231 vozila u prvih 11 meseci, objavila je Automotive Distributors Association, ranije ovog meseca, dok je prodaja u novembru još niža u poređenju sa lanjskim periodom, i to za 42%, jer je u tom mesecu plasirano samo 58.204. primeraka.

Proizvodnja vozila u Turskoj će u ovoj godini biti svedena na svega 1,5 miliona primeraka, dok je prošle godine ona iznosila 1,66 miliona vozila. LMC predviđa dalji pad u narednoj godini na svega 1,4 miliona četvorotočkaša koji će sići sa proizvodnih traka.
U prvih 11 meseci odlazeće godine, proizvodnja je pala za 8%, na 1,43 miliona primeraka. Izvoz se zadržao na istom nivou, s obzirom da je iznosio 1,22 miliona automobila, prenela je turska Automotive Manufacturers’ Association.

Turska je privukla velike proizvođače automobila, pre svega niskim troškovima proizvodnje i brojnim visoko kvalifikovanim i dostupnim osobljem za rad u pogonima. Geostrateški položaj zemlje je takođe igrao svoju ulogu, s obzirom na blizinu, kako Evropske unije, tako i Srednjeg istoka i Evroazije.

„Energenti su značajno jeftiniji nego u Evropi, a Turska je veoma blizu Starog kontinenta, pa je izvoz na to tržište olakšan,“ navodi Favad Ahmad, analitičar iz kuće IHS Markit.

Renault Symbol

Proizvođači automobila poseduju lokalizovanu šemu prilagođenu kupcima na turskom tržištu koji preferiraju sedane u odnosu na hedžbek verzije, inače popularne u Evropi. Limuzine zauzimaju polovinu lokalnog tržišta.

Prodaja vozila marki Renault i Dacia u Turskoj je pala za 34% na 100.993 isporučenih primeraka u prvih 11 meseci ove godine, prema podacima kojima raspolaže JATO Dynamics. Prodaja Forda (putničkih automobila i vanova) je niža za 39% i iznosi 57.692 primeraka.

Situacija nije bolja ni za Fiat Chrysler koji je zabeležio pad od 42% (60.450 isporučenih jedinica). Toyota je takođe dobila razlog za brigu: -19% u prodaji (realizovano 30.479 vozila).

AutoRepublika

(692)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments