1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota objašnjava zašto nova Supra koristi BMW-ov agregat
Toyota objašnjava zašto nova Supra koristi BMW-ov agregat
1

Toyota objašnjava zašto nova Supra koristi BMW-ov agregat

1.47K
1
Podelite sa prijateljima:

„Svaka Supra do sada imala je u ponudi redni šestak. Zato smo ušli u partnerstvo sa BMW-om.“

Pomalo romantičan izgovor Toyote da su u saradnju sa Bavarcima ušli samo zbog istorije Supre. Činjenica je da su troškovi za razvoj nove Supre i Z4 partnerstvom praktično prepolovljeni, te otuda i pravi razlog za japansko-nemački automobilski brak. Takođe, Supra ima bogatu istoriju i istina je da Toyota više ne proizvodi motore sa šest redno postavljenih cilindara.

„Redni šestak je jedini agregat sa savršenim balansom i malom količinom vibracija“, kaže Tetsuja Tada, jedan od odgovornih razvoj pete generacije Supre. Tada naglašava da će trolitarski motor razvijati više od 300 konjskih snaga, kao i da u potpunosti poštuje strikne Euro6 norme.

Međutim, japanski sportski model neće deliti samo motor sa bavarskim rođakom. Preuzeta je i ZF-ova osmostepena automatska transmisija, potom platforma, kao i mnogi drugi mehanički delovi.

Tetsuja Tada naglašava i ulogu izvršnog direktora Toyote u razvoju nove iteracije Supre. „Sam Akijo Tojoda aktivno je učestvovao u razvoju modela, više puta je lično testirao prototipe.“

Trenutno, Toyota u ponudi kod svoja dva čistokrvna sportska modela nema sopstvene agregate. Supra koristi BMW-ov motor, a GT86 Subaruov, ali će se i to promeniti. Gazoo Racing odeljenje na čijem je čelu pomenuti Tetsuja Tada, već dve godine radi na razvoju novih agregata isključivo za upotrebu u nadolazećim sportskim modelima ove marke.

Ipak, još uvek nije jasno da li Gazoo Racing radi na potpuno novim pogonskim jedinicama, ili će doći do revidiranja nekih od postojećih motora. Takođe, na pitanje o elektrifikaciji sportskih modela Tada je odbio da da odgovor.

(1472)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Ne batice, bokser šestak je jedini agregat sa savršenim balansom,niskim težištem i gotovo bez vibracija.Zato umjesto BMW-a mislim da ste bolji agregat imali u komšiluku kod Subaru-a.