1. Home
  2. Vesti
  3. Voyager 2 ušao u međuzvezdani prostor
Voyager 2 ušao u međuzvezdani prostor
0

Voyager 2 ušao u međuzvezdani prostor

481
0
Podelite sa prijateljima:

NASA je objavila kapitalno dostignuće Voyagera 2. Nakon analiziranja podataka dobijenih od svemirske sonde, agencija je sada sigurna da je Voyager probio spoljni prsten heliosfere, prateći trag koji je ostavio Voyager 1.

Najverovatnije je da se oproštaj sa Sunčevim sistemom desio 5. novembra. Američka svemirska agencija kaže da je Plasma Science Experiment sistem (PLS) izvestio o naglom padu brzine čestica sunčevih vetrova na taj datum. Nakon toga, nije detektovan bilo kakav tok solarnog vetra oko Voyagera 2.

Sonda je sada na više od 18 milijardi kilometara daleko od Zemlje, ali uprkos tome što je distanca veća u odnosu na onu između Zemlje i Sunca, komunikacija sa planetom je i dalje aktivna.

Kao što je poznato, Voyager 2 nije prva letelica napravljena ljudskom rukom, koja je napustila okvire Sunčevog sistema, ali su naučnici uzbuđeni zbog mogućnosti da proučavaju međuzvezdani prostor uz pomoć dostupnih instrumenata. Voyager 1, kojem je ovo uspelo 2012., nije bio opremljen PLS-om, što znači da se sada raspolaže potpuno novim, i do sada nepoznatim podacima.

Obe sonde su napustile zemlju 1977., Voyager 2 šesnaest dana pre Voyagera 1. Takođe, obe su dobar deo rute letele u istom smeru, ka Jupiteru i Saturnu.

Kako su se kretale dublje u svemir, međusobno su se udaljavale, zauzimajući različite kurseve na putu ka večnosti.

Tehnički, nijedna od dve letelice nije još uvek van Sunčevog  sistema. Po tradiciji, krajnja granica je Ortov oblak, za koji se pretpostavlja da počinje na 1.000 astronomskih jedinica (AU) od Sunca, i prostire se na oko 100.000 AU.

NASA kaže da će biti potrebno oko 300 godina da Voyager 2 dostigne Ortov oblak i čak 30.000 da izađe iz njega.

AutoRepublika

Izvor: NASA

 

(481)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments