1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Fiesta nezvanično restilizovana
Ford Fiesta nezvanično restilizovana
2

Ford Fiesta nezvanično restilizovana

557
2
Podelite sa prijateljima:

Ford je prethodne godine obnarodovao program elektrifikacije game, koji je podrazumevao ekspanziju palete hibridnih, kao i čisto električnih modela. Čak i tada je od strane konstruktora obećana hibridna Fiesta, ali je proces njenog sklapanja odlagan sve do ovog trenutka. Ali, uz širenje ponude malenog hedžbeka i na polje hibrida, Fiesta je sada bogatija za još neke važne detalje. Iako Amerikanci odbijaju da iskoriste reč „restilizacija“, ovo što je zadesilo Fiestu svakako to jeste, čak i znajući da su dizajnerske promene izostale.

Ford Fiesta – bok

Glavna novina se odnosi na uvođenje u ponudu nove verzije EcoBoost agregata koji sada proizvodi 155 konjskih snaga uz 220 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta, dok je nekada bilo 140 „grla“ pod haubom mališana s ovim motorom. Sada se ovaj pogonski sklop može podičiti tehnologijom 48V blagog hibrida.

Zahvaljujući primeni iste, vatrena moć pogonskog sklopa je blago uvećana, pa je tako vršni obrtni moment viši za 20 Nm. Pored toga, čak i kada se benzinski motor „vrti“ na malom broju obrtaja, pogonska sila može biti nešto veća zbog električne asistencije. Dalje, i 125 „konja“ snažan motor dobija sistem anlaser/alternator, pa je tako poboljšana energetska efikasnost vozila za nekih 5%. Hibridne verzije su opremljene jedino manuelnim menjačem sa šest „brzina“.

Ford Fiesta – zadnji kraj i bok

Automatska transmisija Fieste je nova. Ranije je posedovala šest stepeni prenosa i sarađivala je sa jednolitarskim turbo benzincem koji isporučuje 100 konjskih snaga, ali je sada to sedmostepena menjačka kutija s dvostrukom spojnicom koja se „druži“ sa 125 „grla“ jakim motorom, ali oslobođenim tehnologije lakog hibrida.

Dodano, enterijer Fieste je blago renoviran. Multimedijalni sistem je dobio novi interfejs i sistem bežičnog punjenja pametnog telefona je dodat listi opcionala. Kompleks sistema elektronske asistencije vozaču je proširen, pa sada uključuje i adaptivni tempomat, pomoć pri parkiranju, sistem za raspoznavanje saobraćajnih znakova, kao i opciju daljinskog startovanja pogonske jedinice. Amerikanci objašnjavaju docnju u početku prodaje mališana, time što su želeli da ponude što više sistema pomoći osobi za volanom.

Ford Fiesta van

Paralelno sa uvođenjem tehnologije blagog hibrida kod klasičnog hedžbeka, lako hibridni pogonski sklop je dodeljen i kombi verziji Fieste (gornja fotografija). Ono na šta su ineženjeri Forda posebno ponosni, odnosi se na očuvanje identične zapremine prtljažnog prostora, uprkos uvođenju kompleksnijeg pogonskog sklopa. Tovarni prostor ostaje na nivou od jednog kubnog metra (1.000 litara zapremine), naravno u situacijama u kojima je zadnja klupa spuštena.

Najniža cena za novu Ford Fiestu na evropskom tržištu iznosi 21.250 evra, ako baš želite laki hibrid, dok će prodavac zahtevati da za 1.500 evra dublje zavučete ruku u džep, ako kojim slučajem poželite verziju sa 155 konjskih snaga. Čisto poređenja radi da kažemo da osnovna varijanta koristi atmosferski motor zapremine 1,1 litar, a u toj konfiguraciji dobijete 75 „konjića“ za skromnijih, ali ne i skromnih 13.450 evra.

AutoRepublika

(557)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Dzaba Vam novci… Meni i dan danas 12 godina kasnije lepsa prethodna generacija Fieste. Takav su autogol napravili sa dizajnom aktuelne da je to strasno

moron

Biće interesantno naći ovu vest i za focusa, zbog promene motorizacije, a što su meni u salonu Forda najavili još u decembru ( a za maj ove godine).