1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi automobil napravljen od „golog“ karbona (GALERIJA)
Prvi automobil napravljen od „golog“ karbona (GALERIJA)
0

Prvi automobil napravljen od „golog“ karbona (GALERIJA)

1.07K
0
Podelite sa prijateljima:

Koenigsegg je napravio prvi automobil na svijetu koji koristi tehnologiju golih ugljeničnih vlakana, kojeg su nazvali Koenigsegg Naked Carbon, ili skraćeno KNC.

KNC ne sadrži lak, završnu glazuru ili bilo koji alternativni sloj koji se obično koristi na površinama napravljenim od karbonskih vlakana. Tanak sloj epoksida koji normalno pokriva autoklavirana očvršćena ugljenična vlakna je pažljivo otklonjen ručnim poliranjem. Ovo je veoma osjetljiv proces, jedan potez više može lako oštetiti tkanje ispod epoksida. Završni rezultat je fenomenalan novi izgled. Karoserija automobila postaje hladna pri dodiru zbog „nedostatka“ epoksida i laka.

Ova smela konfiguracija i tehnologija obrade ugljeničnih vlakana je naručena od strane švajcarskog dilera „Carage“, čije je zvanično otvaranje zakazano nakon Salona automobila u Ženevi naredne godine.

Koenigsegg je usavršavao KNC metodu više godina, primenjujući ga na felnama, spojlerima, zakrilcima i upravljačima, sa sjajnim efektom.

Prije nego li su odlučili da ovu tehnologiju primjene na čitavoj karoseriji automobila, uzorci su bili testirani na ekstremno visokim temperaturama, kao i na ekstremnim hladnoćama. Djelovi su u ovim uslovima bili non-stop izloženi u periodu od više godina, kako bi bili sigurni da neće doći do negativnih efekata na ovoj fenomenalnoj završnoj obradi.

Ono što je interesantno jeste da je KNC mnogo otporniji na ogrebotine koje nastaju u slučaju udara kamenčića o karoseriju pri vožnji, od tradicionalne obrade lakom.

Kristijan fon Kenigseg, izvršni direktor Koenigsegga kaže da nije neobično da njihove mušterije naruče automobil sa izloženim karbonom, jer sa ponosom žele da pokažu ovaj prelijepi materijal od kojeg su naši automobili napravljeni. KNC uzima ovu ideju i podiže je na još veći nivo, jer sada osim vizuelne ljepote ugljeničnih vlakana, moguće je osjetiti i njegovu strukturu.

S obzirom na to da na ovom automobilu koji koristi KNC tehnologiju nema laka i tankog sloja epoksida, model Regera je zapravo oko 20 kilograma lakši, od „obično“ ofarbane Regere.

Ova Regera, koja je nedavno isporučena gore pomenutom dileru u Švajcarskoj je i prvi Koenigsegg, a ujedno i prvi automobil ikada koji koristi ovu tehnologiju, a sigurno je da neće biti i poslednji.

Enes Eki Alković

(1073)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments