1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Toyota Land Cruiser je nastala na bazi Jeepa
Zanimljivost dana: Toyota Land Cruiser je nastala na bazi Jeepa

Zanimljivost dana: Toyota Land Cruiser je nastala na bazi Jeepa

601
3
Podelite sa prijateljima:

U svetu ekstremnih terenaca Toyota Land Cruiser igra veliku ulogu. Još od ranih 1950-ih godina kada je debitovala prva generacija, ovaj terenac je sinonim za kvalitet i vožnju u teškim vremenskim uslovima.

Tehnički gledano, Land Cruiser ime je nastalo tek 1954. godine, ali je Toyota i ranije proizvodila terenac čija će Land Cruiser da postane luksuznija opcija. Ali njegova istorija nije baš japanska u onoj meri u kojoj bi Toyota volela od javnosti da misli…

Tokom Drugog svetskog rata japanska imperijalna armija je pokorila Filipine i na njima našla Bantam Mk II. Za one kojima ovo ime zvuči nepoznato da spomenemo da je Bantam bio jedan od tri proizvođača koji su proizvodili Jeep (zajedno sa Fordom i Willysom) i igrao veliku ulogu u njegovom razvoju.

Spomenuti Bantam Mk II je brzo završio u Tokiju gde je japanska vlada zahtevala sličan proizvod za svoju vojsku, ali je najavila da nikako ne sme da bude američka kopija. Kao rezultat, Toyota je proizvela AK10 koncept tako što je prekopirala Mk II, a jedna od većih promena je ležala u 2,3-litarskom benzinskom motoru i trostepenom manualnom menjaču.

Vladi se ova kopija nikako nije dopala pa je prosleđen Nissanu da ga prouči, a na takvoj bazi je navodno kasnije debitovao Patrol.

Toyota je iskoristila iskustvo sa AK10 1950. godine kada je američka vlada naručila 100 jedinica za novi rat u Koreji. Toyoti su predata tehnička rešenja Willysa, a novitet je trebao biti razvijen oko njih.

U januaru 1951. godine japanski proizvođač vozila je predstavio BJ, veći i moćniji nego Jeep zahvaljujući 3,4-litarskom agregatu sa 84 konjske snage. Jedan primerak je nadgledala japanska policija tokom vožnje na planini Fidži, a oni su bili toliko impresionirani da su odmah naručili još 289 jedinica.

Nije trebalo proći dugo vremena pre nego što je predstavljena i civilna opcija i … ostatak je istorija.

Zoran Tomasović

(601)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
hercegovac

Izgleda da su Japanci u autoindustriju usli koristeci tudje ideje, no iako mozda nisu bili originalni vremenom su prevazisli svoje mentore, pa statistike pokazuju da jos uvijek prave najbolje/ najpouzdanije automobile.

BojanNeki

Na tom putu je Koreja a mislim da opasno stiže i gigantska Kina.

moron

Nisam znao za ovaj detalj iz istorije LC-a.