1. Home
  2. Life
  3. Psihologija
  4. Pet najopasnijih i pet najbezbednijih pesama tokom vožnje
Pet najopasnijih i pet najbezbednijih pesama tokom vožnje

Pet najopasnijih i pet najbezbednijih pesama tokom vožnje

7.82K
0
Podelite sa prijateljima:

Veliki broj vozača voli da sluša muziku tokom vožnje. Pre nego što autonomni automobili preuzmu sve u svoje ruke, dobar zvuk će biti primarna opuštajuća stvar, koja može s druge strane da nas učni i energičnijim. Međutim, neke pesme ugrožavaju bezbednost!

Nova studija sprovedena u Britaniji, u organizaciji finansijskog provajdera, firme Moneybarn, otkriva da je većina omiljenih pesama vozača zapravo opasna, upravo u trenucima kada se nalaze za volanom. Generalno, muzika sa BPM-om (taktovima u minutu) većim od 120 može imati negativan uticaj tokom vožnje, što rezultira bržom vožnjom, a samim tim i kršenju zakona.

„Ukoliko primetite da vam pesma koju slušate odvraća pažnju, možda je vreme da je promenite“, kaže Tim Švarc, šef marketinga u Moneybarnu.

Koje su pesme najopasnije? Studija je u razmatranje uzela 96 popularnih numera sa Spotifyja i identifikovala pesmu „American Idiot“, benda Green Day, kao najopasniju. Zatim ide „Party in the USA“ Miley Cyrus, pa „Mr. Brightside“ od The Killers, „Don’t Let Me Down“ The Chainsmokersa i „Born to Run“ Brucea Springsteena.

Ono što je interesantno je da je manje od 30 odsto popularnih pesama označeno kao „bezbedno“ tokom vožnje. „Najbezbednija“ numera je čuvena „Stairway to Heaven“ Led Zeppelina.

Pet najopasnijih pesama tokom vožnje:
1. American Idiot – Green Day
2. Party in the U.S.A – Miley Cyrus
3. Mr. Brightside – The Killers
4. Don’t Let Me Down – The Chainsmokers
5. Born to Run – Bruce Springsteen

Pet najbezbednijih pesama za vožnju:
1. Stairway to Heaven – Led Zeppelin
2. Under the Bridge – Red Hot Chili Peppers
3. God’s Plan – Drake
4. Africa – Toto
5. Location – Khalid

Istraživanje Moneybarna je otkrilo da nisu samo tempo i energija pesme ono što negativno utiče na vožnju. Glasno slušanje muzike povećava vreme reakcije i ubrzava rad srca.

Što se tiče naše muzike, većina stvari napravljenih pre devedesetih je najverovatnije bezbedna, prvenstveno balade Bijelog Dugmeta, Parnog Valjka, Riblje Čorbe itd. Muzikaudevedesetih (koja je izrodila i današnju jeftinu muziku za zabavu zvanu „turbo folk“), definitivno treba izbegavati, posebno „200 na sat…“.

AutoRepublika

Izvor: Moneybarn

 

(7820)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments