1. Home
  2. Video
  3. Ričard Hemond „ispljuvao“ novi Land Rover Defender (VIDEO)
Ričard Hemond „ispljuvao“ novi Land Rover Defender (VIDEO)
36

Ričard Hemond „ispljuvao“ novi Land Rover Defender (VIDEO)

4.60K
36
Podelite sa prijateljima:

Od čuvene britanske trojke voditelja automobilskih emisija kao što su nekadašnji Top Gear i današnji Grand Tour, uvek sam smatrao da je Ričard Hemond onaj sa „najotvorenijim umom“. Džeremi Klarkson je voleo da kritikuje sve šta bi izazvalo kontroverzu dok je Džejms Mej dosadan i hvalio je samo velike, tihe i udobne automobile. S druge strane, Hemond je u svom posestvu imao veliki broj automobila iz svih država – od američkih „mišićavih“ četvorotočkaša, preko klasičnog Opela Kadetta koga je kupio u Africi, pa sve do modernih mašina iz celog sveta.

Znajući sve to, poprilično me je iznenadio najnoviji video klip koji je Britanac snimio za kanal Drive Tribe. Imao je prilike da testira novi Land Rover Defender i nije mogao da uputi mnogo reči pohvale.


U video klipu koji traje nešto više od osam minuta, Hemond priča o originalnom Defenderu, to jest od njegovom prethodniku koji se prodavao kao Land Rover Series (ime Defender je po prvi put upotrebljeno tek 1983. godine dok je Series debitovao još 1948. godine).

Britanac je odrastao blizu grada Solhal, gde se legendarni terenac originalno proizvodio, i uvek mu se divio kako je razvijen za „obične smrtnike“ i bio otporan namenjen za svakojake za poslove. Čak i poseduje jedan od originalnih primeraka za koji kaže da ga restaurira već desetak godina.


Ali desila se „revolucija“ do te mere da danas slična vozila kupuju i oni koji nikada neće sići sa asfalta i koji se boje da isprljaju svog terenca jer ipak je reč o skupocenom vozilu. U ovom slučaju, Defender s nekim srednjim paketom opreme može da košta oko 60.000 britanskih funti (67.000 evra), a sa punom opremom brojka glatko prelazi 100.000 funti (111.400 evra).

Hemond se zatim koncentriše na samu svrhu vozila danas. Nedostaju mu metalni delovi u enterijeru i primitivnost prethodnika, a sve je zamenjeno kvalitetnom kožom i plastikom koja svakako pruža veći užitak u vožnji. Ali novinar na kraju video klipa čak ostavlja svog psa napolju jer se plaši da će ispljati skupocena sedišta i da će se vlasnik ljutiti.


Hemond zatim priča da su ulogu nekadašnjeg Defendera danas preuzeli pikap kamioneti i to uglavnom oni iz Japana kao što su na primer Toyota Hilux i Isuzu D-Max. Oni su jeftiniji, pouzdaniji i kvalitetnije izrađeni nego bilo koji moderni Land Rover i Britanac na kraju kaže da je model iz naše priče trebalo da se zove Discovery, jer to u realnosti i jeste.

Ipak, teško je kriviti Land Rover za donete odluke. Vozila se proizvode da bi se prodavala, a sudeći prema ciframa koje ilustruju isporuke britanskog giganta tokom prethodnih godina, gotovo niko ne želi spartanski terenac umesto onoga napucanog opremom.

Današnja situacija se značajno razlikuje od one posle Drugog svetskog rata kada je Land Rover Series originalno debitovao, pa na kraju dana ako vam je najbitnija pouzdanost i kvalitet – Toyota Hilux je definitivno bolji izbor.

Mada, ovde urednik mora da reaguje i doda da oko ovog pitanja često u redakciji polemišemo, jer neki od nas pouzdanost izjednačavaju u punoj meri s kvalitetom, pa onda Toyotine proizvode prepune jeftine plastike nazivaju kvalitetnim, iako su „samo“ pouzdani.

 

Svakako pogledajte taj video klip.

Zoran Tomasović

(4599)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

36 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Jeftin a pouzdan, u tome je kvaka 😉
Ako nesto skupo platite puno i ocekujete ,a ako ne pa vas ono dugo sluzi bez ikakvih problema iako to niste ocekivali onda je to vrh.
Zasto Dacia pravi tolike uspehe a davno nazvana plasticna kanta 😂😂😂
Neka vozila su radna a neka paradna 🙈🙉

D_C

‘Džejms Mej dosadan i hvalio je samo velike, tihe i udobne automobile.’ – Netacno! Ko moze da zaboravi ‘Good news! Dacia Sandero is coming to Britain’. Pre toga je Mej godinama pevao hvalospeve o Fiat Pandi (koju je vozio i privatno). Inace, ne radi se samo o pitanju pouzdanosti i kvalitetu. Svetu je potreban jedan terenac u koji se necete libiti da udjete u blatnjavim cizmama, necete imati infarkt ako u njega uskoci mokar i prljav pas… Jednom recju vozilo koje mozete da koristite i da vam sluzi kao radno, a ne samo za vozinju okolo – na sta Hamond… Pročitaj više »

Stari Dejan

Džejms Mej je uvek bio nekako glas onog „običnog“ čoveka u toj ekipi.

Stari Dejan

Jedna velika, tj. ogromna ispravka. Za Isuzu Dmax kažete da je „jeftiniji, pouzdaniji i kvalitetnije izrađen nego bilo koji moderni Land Rover“ kao i da je „iz Japana“. To đubre se pravi na Tajlandu i možda je samo jeftiniji ali pouzdaniji i kvalitetniji nije sigurno od bilo kog novog Land Rovera. Od 2016. imamo to smeće na četri točka kao službeno vozilo i nivo gađenja koji se oseti kada neko samo pomene taj skrndelj je neshvatljiv nekome sa strane

moron

Uskoro dolazi novi D-max, koji je, siguran sam, „u svemu napredniji i bolji“. Možda vam se posreći, pa zanovite taj vaš vozni park …

Stari Dejan

Ma još to ima da se kotrlja, nismo mi te sreće…

Stari Dejan

Hamond je veliki ljubitelj LR i ako on kaže da baš i nisu uspeli, ja mu verujem. Postoji još jedna bitna stvar kada pričamo o radnom vozilu za teške terene, a radi se o motorizaciji. Zašto je Toyota Hilux toliko cenjena u tom svetu pikapova? Pa jer sem tog enterijera koji se može oprati i šmrkom poseduje nekoliko motora u zavisnosti od tržišta. Ali za izuzetno zahtevne i teške uslove rada oni nude običan, atmosferski dizel. Što na primer jedan Amarok nema. E sad, zašto je to bitno? Pa recimo zamislite da radite negde u arabijskoj pustinji na postrojenju za… Pročitaj više »

moron

„Ali za izuzetno zahtevne i teške uslove rada oni nude običan, atmosferski dizel.“

Siguran si u ovo?

Stari Dejan

O da. Proveri slobodno, oznaka motora 5LE. Jedina „caka“ je u tome što nije u ponudi na svim tržištima ali sam siguran da za ove „ozbiljnije“ uslove rada možeš da nađeš taj motor

moron

Verujem ti, nema šta da proveravam. Ali, mislio sam da je ta klasična (atmosferska) dizel tehnika odavno prevazidjena.

Stari Dejan

Ne, za te nepristupačne terene i ekstremne uslove rada oni su i dalje najbolja rešenja. Prethodna, sedma generacija je imala čak i jedan turbo benzinac (4,0). Sada u osmoj generaciji su svi benzinci u ponudi isključivo sa VVT-i tehnologijom.

Stari Dejan

Ako se ne varam, čak je i aktuelna verzija Land Cruiser-a dostupna sa 2,5L atmosferskim dizelom ali za ovo ne mogu stvarno da ti garantujem niti da ti kažem tačan tip motora

Izmenjeno 3 godine pre od strane Stari Dejan
moron

„Novi Land Cruiser (serija 300) će se navodno bazirati na unapređenoij verziji aktuelne platforme, ali više pažnje privlači informacija da će imati 3,5 litarski turbo V6 benskinski motor sa hibridnom podrškom. Sem toga, u ponudi će se naći i drugi motori, uključujući i 3,3 litarski turbo dizelaš za pojedina tržišta. Takođe, novi Land Cruiser će biti veći od sadašnjeg, pominju se i nešto duže međuosovinsko rastojanje, više mesta za putnike u drugom i trećem redu (u zavisnosti od tržišta nudiće se varijante sa 5 do 8 sedišta), modernija unutrašnjost, novi infotainment sistem, kao i dugačka lista bezbednosnih i sistema pomoći… Pročitaj više »

moron

Uh, ala je pokupila visoke ocene 😊
„How powerful is it? 2/5
How much will it cost me? 2/5
Running costs for a Toyota Land Cruiser 2/5 …“

Stari Dejan

Oznaka motora 1GD-FTV.
2.8 sa turbokompresorom. Nije to što sam mislio, hvala ti što si me naterao da potražim 🙂👍

D_C

Ali Land Cruiser nije samo to. Serija 70 se i dan danas pravi.

moron

Da, pogledah (sada), u pravu si.

D_C

Taliban Special Edition 🙂

moron

Kupac je kupac, ko god da je.

D_C
Stari Dejan

Ne znam da li si igrao nekad nešto od „Comand & Conquer“ serijala, ali u jednom delu ( „Red alert“ čini mi se) kada „napraviš“ nekoliko vojnika i pošalješ ih u misiju kad krenu čuješ „AK47 for everyone!“. I ova Toyota se uklapa u tu sliku 😀

D_C

Mator sam ja za te stvari.

Stari Dejan

I to je stara stvar (99 ili tako nešto) ali ne zameri što sam pitao 🙂

D_C

E tek sad vidis koliko sam mator 🙂 Zezam se 🙂
Ma, ne nego nisam nesto u fazonu igara. Jedno vreme dost davno Colin McRae Rally i zadnjih godina ponekad Forza Motorsport kada se sinovi uzele da me isprase i uspeju da me nateraju ali sam toliko los da im i nije neko zadovoljstvo. I to je to.

Stari Dejan

U principu ja pretpostavljam da sam jedan od mlađih ovde, ali sem TNT-a koji se izjasnio kao stariji gospodin, sve ostale smatram za svega par godina starije od mene. I ako pogrešim malo, nije to ništa strašno zar ne? 🙂

D_C

Ne brate, ja se osecam k’o tinejdzer a valjda je to najvaznije. 😊 E, sad sto smo sa godinama dosli do malo vise kg u o odnosu na jednog tinejdzera i sto se malo ocelavilo, to se na forumu ne vidi.

Stari Dejan

😄👍

Stari Dejan

Bravo D_C, u pravu kao i uvek. Sem onih „civilnih verzija“ postoje i te „radne“, a ova J70 se pravi od kako sam se ja rodio (1984)

D_C

Zapravo, kada se prica o popularnosti Land Cruiser-a po Africi, po Latinskoj Americi (Venecuela, Bolivija i sl), pa Filipini, Kambodzia, pa Pakistan, Avganistan i sl, pre svega se misli na seriju 70 ali se to u zapadnom svetu pobrka sa serijom 200 i drugim komfort orijentisanim verzijama zbog identicnog imena, iako nista slicno. A u vecini od ovih zemalja je Land Cruiser pick-up (serija 70) preuzeo primat od HiLux-a kao pravog radnog kamioneta, kao sto smo mogli videti, sada bez zafrkancije, prilikom izvestavanja iz ratova koji su se desavali zadnjih desetak-20 godina.

Stari Dejan

Koliko ja znam, sem u Japanu J70 se proizvodi baš u Venecueli. Mada, obzirom na stanje u toj državi ne znam da li je to i dalje aktuelno

D_C

Rat izmedju Libije i Cada 1987 godine, obrati paznju na naziv:
https://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_War

Yankee

Mislim da je stvar u tome koliko ima onih koji zele radnicko vozilo, a koliko je onih koji zele svu modernu opremu. Land Roveru se ne isplati da pravi onog klasicnog radnickog Defendera za par hiljada ljudi godisnje ako par desetina hiljada ljudi kupi ovog modernog. Nazalost, ljudi koji zele prosto i jednostavno radnicko vozilo (bez obzira da li pricamo o Defenderu ili nekom drugom modelu) su u manjini.

Stari Dejan

To si u pravu. Samo što kao i uvek Japanci to odlično rade. Recimo, sem ovog krša nad krševima Dmax-a imamo i L200. On je krcat opremom, i stvarno ima sve što može da ti padne na pamet a enterijer je vrhunski sa kožnim sedištima i odličnim tepisima. Fantazija. E a onda sam se pre par dana vozio u generacijski istom modelu koji je bio na drugom kraju skale. Od opreme je imao gumene patosnice, klimu i radio. Enterijer se redovno pere šmrkom, sedišta su obična tkanina. I baš sam razmišljao kako su dobro pokrili obe strane spektra, i šminkerski… Pročitaj više »

D_C

‘koliko ima onih koji zele radnicko vozilo’

Pa realno, nema ih uopste. Radnicko vozilo se kupuje zato sto ti treba kao alatka a ne zato sto ga zelis. Mislim… NJime treba ciljati na sluzbe i ponekog lika kojima je takvo vozilo neophodno a takvih je vec vise – opet, samo moja pretpostavka…

Bungi

Čovjek ne voli radikalne promjene, a novi Defender je radikalna promjena. Ostao je bez krute šasije, unaprijedio terenske sposobnosti, na asfaltu napredak od 7 milja, unutrašnjost napredak od 14 milja, cijena skočila na kvadrat.Naravno da sa toliko elektronike ne može biti pouzdan kao prethodnik, više dijelova više kvarova. Lik je u pravu, ko želi nešto slično starom Defenderu mora otići kod Japanaca.